StoryEditorOCM
SlikarstvoMlada patricijka

Kad kultura postane crna kronika - što je pozadina priče o ovrhi slike Vlahe Bukovca, i je li stvarno na djelu čuvena ‘hrvatska šutnja‘

Piše Jasenka Leskur
6. studenog 2021. - 16:12
Branko Franceschi: 'Mlada patricijka' sudskom odlukom prelazi iz sustava javnog, vašeg vlasništva u njihovo, privatno vlasništvoJakov Prkić/Cropix

Krajnje je vrijeme da Hrvatski sabor, koji je 1991. godine izglasao Zakon o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, 2021. godine podvuče crtu i vidi što je po tom zakonu HAZU napravio, odnosno koliko je kulturnih dobara iz vlasništva države pretvorio u svoje vlasništvo.

Ja se sada pitam kada će javnost ponovno vidjeti Bukovčev portret "Mlada patricijka", a bojim se da tko ga je vidio – vidio je – kazao je za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi u subotu, dan nakon što je sudskom ovrhom slika Vlahe Bukovca izuzeta iz muzeja i odnesena u susjednu zgradu Akademije.

Petak, kad je ulje na platnu, naslikano u Parizu 1890. godine, spakirano i odneseno, ravnatelj je nazvao "crnim petkom za hrvatsku kulturu".

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 07:45