StoryEditor
SlikarstvoKatamaran Art

Jedrenjaci i parobrodi Vaska Lipovca večeras uplovljavaju u splitsku Galeriju umjetnina, treba ih vidjeti prije nego što isplove za Jelsu

2. srpnja 2020. - 14:00
Vasko Lipovac: 'Bez naziva'Galerija umjetnina

Izložbom radova Vaska Lipovca ovoga četvrtka u 21 sat u splitskoj Galeriji umjetnina počinje splitska dionica ovogodišnjeg projekta "Katamaran Art", koji se treći put održava na relaciji Jelsa – Split.

Iris Slade kustosica je izložbe Vaska Lipovca, koja ostaje u Splitu do 21. srpnja. Nakon boravka u Galeriji umjetnina izložba će otploviti u Muzej općine Jelsa.

Vasko Lipovac, jedan od najomiljenijih i najpopularnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, napustio nas je prije četrnaest godina.
Za sobom je ostavio opsežan i inspirativan opus pa svako novo predstavljanje Lipovčevih radova publika dočekuje s posebnim zanimanjem, a u četvrtak će imati priliku vidjeti djela koja još nisu izlagana. Kako navodi Iris Slade, Lipovac je ostao vezan uz figuru i predmetni svijet, smjelo posežući za tradicionalnim i anakronim sadržajem otežalim od ustaljenih predodžbi.

Na tom je putu lucidno uspostavio vlastitu likovnu ikonografiju i, premda je pojedine motive nebrojeno puta interpretirao, u pravilu nije posustajao u stvaralačkoj iskrenosti izvedbe. To vrijedi i za jedanaest dosad neizlaganih radova u laviranom tušu i temperi na papiru iz obiteljske zbirke, među kojima su četiri predloška za već izlagane grafike. Pojedinačni prikazi jedrenjaka i parobroda na uzburkanom ili mirnom moru i jedna silueta mornara njihov je motivski repertoar.

CRTEŽI NINE IVANČIĆ

– Ako nas motiv ne zavede, odnosno ako oku damo vremena i pažnju usmjerimo na likovnu komponentu, uvidjet ćemo da je onaj bitni sadržaj napeta ravnoteža sažetih i stiliziranih monokromnih oblika koji dominiraju kadrom ili, s druge strane, oslobođeni potez koji uživa u svojoj autonomnoj transparentnosti, svodeći deskriptivne obaveze na nužni minimum.

Umjesto s hipnotizirajućom kontemplativnom bezvremenosti Lipovčevih prizora, na koju smo navikli, ovdje smo suočeni s konkretnim vremenom upisanim u razigrani trag kista. Iskričava nesputanost u izvedbi, kao i prikazivačka sabranost u radovima zamišljenim za grafičke predloške, kojima nesavršenost umjetnikove ruke daje dodatnu vrijednost, dio su jedinstvenog umjetničkog koda – kaže Iris Slade.

Inače, zahvaljujući projektu "Katamaran Art", već treću godinu umjetnost putuje jednom od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu koja povezuje Split i Jelsu. U program za ovo ljeto uvršteni su radovi Vaska Lipovca, crteži Nine Ivančić i fotografije Ivana Posavca, a svi će na "Katamaran Artu" imati svoju izložbenu premijeru.

Organizatori projekta su Galerija umjetnina Split i Muzej općine Jelsa, a voditelji projekta su Božo Majstorović i Marija Plenković. Koncept također potpisuje Majstorović, a vizualni identitet kreirao je Nikola Križanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 14:17