StoryEditorOCM
SlikarstvoFANTASTIČNI RADOVI

Galerija Ivana Meštrovića slavi 140 godina od rođenja umjetnika: Splićani pohrlili na izložbu crteža velikana

Piše Jasmina Parić
30. ožujka 2023. - 20:38

U Galeriji Ivana Meštrovića otvorena je izložba pod nazivom "Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića".

Izložba je postavljena u ateljeu i u samoj zgradi a izloženo je osamdeset radova velikog umjetnika dok ih se online može, uz opsežne komentare i tumačenja, pogledati 140. Ovaj broj nije slučajan jer se izložbom obilježava 140 godina od autorovog rođenja, a tijekom godine planirani su i brojni drugi projekti.

image
Paun Paunović/Cropix

Galerija inače čuva najbogatiji fundus ovih radova - njih čak 600 koji su nastali u rasponu od pedeset godina.

Autorica izložbe Zorana Jurić Šabić navela je kako ih je podijelila u cikluse: to su Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije te Arhitektura.

Veoma su dirljivi i svježi, kazala je, dječački radovi nastali 1900. godine kada sedamnaestodišnji nadareni ali neškolovani Meštrović dolazi na naukovanje u Split u kamenoklesarsku radionicu. Neki od njih su predlošci za dekorativne elemente oltara i nadgrobnih spomenika, ali ima i već vrlo vješto izrađeni portreta. Oni se javno izlažu prvi put.

image
Paun Paunović/Cropix

Simbolistički ciklus, nastao za vrijeme studija, obuvaća prizore iz Danteove Božanske komedije i staroslavenske motive.

- Ciklus "Vjera i religija" nastao je u vrijeme Drugog svjetskog rata kada je umjetnik bio utamničen u ustaškom zatvoru u Zagrebu. Po njegovim riječima, crtanje mu je donosilo olakšanje, motivi su uglavnom religizoni - pieta ili skidanje Krista s križa- a godinama kasnije realizirat će ih na drvenim reljefima u crkvici Sv. Križa u Kašteletu, pojasnila je kustosica i zaključila:

- Kada spomenemo Ivana Meštrovića svima je na pameti njegov kiparski opus, ali, susresti se s njegovim crtežima prava je privilegija jer su oni prva vizija umjetničkog djela.Iako, sam je skromno govorio da se crtežem ne izražava baš najbolje.

Na izložbi dominiraju radovi s motivima ljudskih figura koji su kasnije postali poznate skulpture.

image
Paun Paunović/Cropix

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir najavila je za ovu obljetničku godinu još niz događanja: izložba crteža bit će postavljena i u Otavicama, u Kašteletu će biti izložba fotografija Zorana Alajbega s motivima Meštrovićevih radova, a uz to, Galerija će posuditi velik broj skulptura za izložbu u Klovićevim dvorima. Toj izložbi pridružit će se muzeji i zbirke iz mnogih zemalja. Dok radovi budu "na gostovanju", u samoj Galeriji će umjetnik Ivan Marušić Klif prirediti multimedijalnu izložbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 11:51