StoryEditor
Slikarstvovinjete iz Solina

Digitalni primitivizam Vinka Barića

Piše Jakov Kosanović
27. kolovoza 2020. - 13:42
Jedan od Barićevih radova Studio -21-

Digitalni primitivizam, opus vinjeta solinskog slikara i pankera Vinka Barića, konačno je dočekao i fizičko predstavljanje. U sućidarskoj galeriji Studio -21-, izložba Barićevih radova otvara se u četvrtak, 27. kolovoza, u 20 sati, i moći će se pogledati do 10. rujna.

U predgovoru izložbe Toni Horvatić bilježi kako "Digitalni primitivizam" predstavlja manji dio Barićeva istoimenog ciklusa digitalnih crteža koje kontinuirano crta i postavlja na Facebook od 2013. godine. Do naziva je spontano došlo na premijernoj offline izložbi radova u Centru za kulturu Maksimir u Zagrebu 2014. godine.

Sam Vinko kaže da ovi crteži nastaju spontano: "Kad me 'pukne' inspiracija, npr. dok sjedim i ispijam kavu, neka fraza, igra riječi mi padne na pamet i čim sjednem za kompjutor, to moram izbaciti iz sebe urgentno.

Tada crtežu dodam i komentar, njegov sastavni dio. Ponekad komentiram aktualnu politiku ili pop-kulturu, ponekad izražavam čisti i univerzalni apsurd, a često je povod karikaturama najjednostavnija igra riječi. Reagiram jednostavno, spontano, onako kako mi dođe inspiracija.

Jedino pravilo je da crtež mora biti izrađen i koloriran za manje od pet minuta. Zato to i jesu neke grube karikaturalne skice, gotovo digitalni krokiji, donekle bliske naivnosti dječjeg crteža. Na Facebook trenutno dobivam povratnu reakciju od 'publike'. Izloženi u prostoru, ovi crteži funkcioniraju poput malih duhovitih postera s komentarima.

Ne smatram digitalni primitivizam nikakvom ozbiljnom ni velikom umjetnošću, već nekakvom dosjetkom u maniri primitivne i primarne likovnosti i krokija, kao neki jeftini 'art brut' ili 'punk karikature'."

Vinko Barić 40-godišnji je akademski slikar, crtač stripova i glazbenik. Godine 2005. diplomirao je slikarstvo na UMAS-u, u klasi prof. Nine Ivančić. Uz slikarstvo, objavio je strip-albume "Samo da ne propadne", "Čudnovati deponij", "Paranormalni čimbenik", "Dogodovštine Baroknog Čovjeka", "Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka".

Član je zagrebačke strip-grupe "Komikaze", bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom. Godine 2011. objavio je u vlastitoj nakladi knjigu "Hrvatski punk i novi val 1976.-1987.". Aktivno izlaže od 1994. Član je HULU-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. kolovoz 2020 14:29