StoryEditor
Slikarstvoriznica remek-djela

Danas ponovno otvoreni Vatikanski muzeji, najveći izvor prihoda Svete Stolice. Obvezno mjerenje temperature, najveće grupe do deset osoba

1. lipnja 2020. - 13:35

Vatikanski muzeji, koji su bili zatvoreni za javnost 9. ožujka, ponovno će od 1. lipnja biti otvoreni za posjetitelje.
Dakako, pandemija je i u ovu muzejsku instituciju donijela ozbiljne promjene te će tako, osim što se ulaznice moraju kupiti online, posjetitelji morati pristati i na mjerenje temperature, te na obvezno nošenje maski na licu, ali će zauzvrat turističke grupe biti znatno manje, samo deset osoba.

Dobra je vijest i da se Vatikanski muzeji odriču pristojbe od četiri eura po svakoj kupljenoj ulaznici, a promijenjeno je i radno vrijeme – od ponedjeljka do četvrtka muzeji će biti otvoreni od 10 do 20 sati, a petkom i subotom do 22 sata.

NEMA NAVALE

Izostat će dosad uobičajeni besplatni ulaz posljednje nedjelje u mjesecu, a ukinut je i vlak koji je svake subote prevozio posjetitelje s vatikanskoga kolodvora u Castel Gandolfo. Od 6. lipnja bit će otvorene i Papinske vile u Castel Gandolfu, koje će se moći razgledati isključivo subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, uz prethodnu najavu na internetskoj stranici muzeja.

– Sada je idealno vrijeme za dolazak – rekla je direktorica Muzeja Barbara Jatta, te je napomenula da ne očekuje navalu turista odmah nakon otvaranja. Ova talijanska povjesničarka umjetnosti i dosad prva žena na čelu Vatikanskih muzeja, dodala je kako ni ostali muzeji u Rimu, koji su otvoreni prošlog tjedna, nemaju puno posla. Na primjer, Galleria Borghese je u tri dana imala samo stotinjak posjetitelja. Barbara Jatta također je objasnila kako 90 posto posjetitelja Vatikanskih muzeja dolazi iz inozemstva, a putovanja u Italiju trenutno su vrlo ograničena.

image
Vatikanski muzeji bili su zatvoreni od 9. ožujka
AFP

Kada je u prosincu 2016. godine papa Frane objavio da će mjesto ravnatelja Vatikanskih muzeja preuzeti Barbara Jatta, svi su ostali u šoku, uključujući i nju. Svjesni patrijarhalnog ustroja koji vlada u Katoličkoj crkvi, njezino imenovanje protumačeno je kao znak promjena u Vatikanu koje imaju golemo značenje, ne samo za vjersku zajednicu, nego i za pitanje rodne jednakosti u svijetu općenito.

Jatta je, od imenovanja do danas, uvela brojne promjene u odnosu na svoje prethodnike i pokazala da spol ne uvjetuje nečiju kompetenciju niti je preduvjet za uspjeh. No s pandemijom korone nitko, pa ni ova ugledna kustosica, nije računao.

Granice Italije postupno će se otvarati tek tijekom lipnja, no nitko ne zna koliko turista Vatikan ove godine može očekivati, kao ni čitava Italija. Ipak, oni koji mogu putovati imat će rijetku priliku razgledati Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu bez zamornog tiskanja u gužvi. Gužve zacijelo neće biti.

Prošle je godine, primjerice, Vatikanske muzeje posjetilo malo manje od sedam milijuna ljudi, a Muzeji su najveći izvor financiranja Vatikanu i Svetoj Stolici te je COVID-19 i samom Papi značajno skresao prihode. Samo od Muzeja, naime, godišnje se ubiralo stotinjak milijuna eura, a dvomjesečna pauza, procjenjuje Chatolic News Agency, značila je oko 17 milijuna eura manje, i to samo na ime ulaznica.

PETROV NOVČIĆ

No ni prihod od najma stanova i poslovnih prostora ove godine neće donijeti uobičajene svote budući da su trgovine i suvenirnice te restorani u Vatikanu, kao i u ostatku Europe i svijeta, bili zatvoreni. U znak solidarnosti s najmoprimcima, najamnine su za dva protekla mjeseca snižene na samo četvrtinu ugovorenog iznosa te će se i taj manjak osjetiti.

image
Pandemija korone suočila je Vatikan i Svetu Stolicu, kao i ostatak svijeta, s ozbiljnim financijski posljedicama
AFP

Na blagajnu Vatikana utječe još nešto – Petrov novčić, tradicionalno skupljanje donacija Papi od katolika širom svijeta o blagdanu svetog Petra i Pavla, koje se ove godine, također zbog pandemije, odgodilo te će se umjesto 29. lipnja prikupljati tek 4. listopada. Prema procjenama Wall Street Journala, riječ je o najmanje 50 milijuna eura, koliko ih se do sada svake godine slijevalo u trezor Svete Stolice.

Uzevši sve u obzir, ne čudi da je i sam papa Frane, kako je izvijestio talijanski list Il Messaggero, vatikanskim službenicima nedavno preporučio krajnju financijsku suzdržanost i štednju te su obustavljena nova zapošljavanja i putovanja, otkazani planovi za simpozije i razne druge skupove i zatraženo odricanje od svih troškova koji nisu nužni ili koji se mogu barem odgoditi.

PALI PRIHODI

U posljednje četiri godine prihodi Svete Stolice i Vatikana kretali su se oko 270 milijuna eura, a uglavnom su se ostvarivali od donacija, iznajmljivanja nekretnina, ulaganja i od turizma. Rashodi su u prosjeku iznosili 320 milijuna eura, a gotovo pola tog iznosa bilo je namijenjeno za plaće osoblja, kojeg je gotovo 5000, uključujući i diplomatska predstavništva u 180 zemalja svijeta, te za mirovine. No, ove godine prihodi će, kako je kazao i Antonio Guerrero Alves, prefekt Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, optimistično procjenjujući, biti manji za 25 posto, a prema pesimističnim prognozama – mogli bi biti niži za čitavih 45 posto. Stoga je i otvaranje Vatikanskih muzeja ne samo kulturna, vjerska i turistička vijest, nego je i vijest od vitalnog financijskog značenja i za Vatikan i za Svetu Stolicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 03:12