StoryEditor
SlikarstvoNJEN POGLED

Arijana Čulina oduševljava slikama Splićanki nastalih u izolaciji, komentira nam: Ako mi koja kunica uleti, uleti, najbolje bi bilo da stavim štand...

Piše Vinko Paić
9. srpnja 2020. - 20:05
Kod nasmijane djevojke koja sjedi nasuprot zvonika svetog Duje napisala je: Is there any princ in Croatia? Joško Šupić/Hanza Media

Radost života i boja!, otprilike ovako mogla bi se opisati nova kolekcija dražesnih slika splitske glumice Arijane Čuline.

Nastajale su u domu umjetnice ovog proljeća, kad je Hrvatska zbog koronavirusa bila pod ključem, pa je naša najpoznatija stand up komičarka, kojoj je humor zaštitni znak u svemu što radi, odlučila razbiti svakodnevicu slikanjem, još jednom svojom velikom ljubavlju.

Rezultiralo je to živopisnim djelima s motivima grada podno Marjana, a sudeći po komentarima na Arijaninim društvenim mrežama, ove su slike u kratkom vremenu postale itekako tražena roba, pa pitamo glumicu baca li se to ona u druge, profitabilnije vode?

- Ma kakvi, smije se Arijana i dodaje u svom stilu: – Nemam vam ja pojma prodavat, za trgovinu sam nula bodova, u duši sam bila i ostala kreativac.

Ako mi koja kunica uleti, dobro uleti, ma najbolje bi bilo da stavim štand kad se pojavi neki kruzer. Da ću se nešto obogatit i neću jer je cijena simbolična, kreće se oko 150 do 200 kuna, nemaju vam ljudi u današnja vrimena korone tisuću, dvi kuna za slike.

image
Joško Šupić/Hanza Media


Ove moje zgodne su kao suvenir iz Splita ili rođendanski poklon - raspoloženo će.

Tip top na Rivi

Bilo da je riječ o dvjema fensi šmensi Splićankama kako tipi topi šetaju Rivom, zgodnoj curi koja upravo lupa selfi na Peristilu ili pak vjenčanju u katedrali svetog Duje - jedno je sigurno.

Svaka od ovih slika priča jednu svoju priču, praćenu i prigodnim tekstom.

- Taj tekst je zapravo u suprotnosti s onim što se na slici nalazi i na neki način razbija iluziju. Primjerice, kod vjenčanja stoji: Podijelit ćemo obveze koje do sada nismo imali, kod prosidbe: Draga, želiš li udvostručiti obaveze?, dok sam kod nasmijane djevojke koja sjedi nasuprot zvonika svetog Duje napisala: Is there any princ in Croatia? (Postoji li neki princ u Hrvatskoj?).

image
Joško Šupić/Hanza Media


Te su rečenice prilagođene vremenu u kojem živimo, slike su sladunjave, a sam tekst vraća nas u realnost - opisuje Arijana svoja mala umjetnička djela, nastala kombiniranom slikarskom tehnikom.

- Odlučila sam da motivi budu iz Splita jer je to grad u kojemu živim i najbliži mi je u svemu. Namjeravam se okrenuti i drugim gradovima poput Dubrovnika, Pule, Zagreba, sve ovisi o tome kakva će biti potražnja - šali se.

Ispalo slučajno

- Ja sam prije svega glumica od scene i riječi, a ovo je ispalo slučajno, kao neka vrsta kreativne terapije. Kad glumim u teatru ispred mene je puno ljudi, osim toga uvijek igram tuđi tekst i osobu koju mi je namijenio režiser.

U slikarstvu ne ovisim ni o kome, sama izaberem što ću raditi, trenuci su to kad čovjek može biti sam, što mi jako odgovara, to je moje opuštanje.

Mi umjetnici lagano osjećamo depresiju jer nam je teško igrati pod trenutnim uvjetima, što je najgore, teško je reći kad je svemu ovome kraj.

image
Kod vjenčanja stoji: Podijelit ćemo obveze koje do sada nismo imali...
Joško Šupić/Hanza Media


Nekad se znam osjećati poput kućnog ljubimca, u Splitu me svatko poteže, žele popričati, koji put znam biti i loše volje, ali rado stanem s ljudima, drago mi je kad mi se obraduju.

Inače sam dosta nemirnog duha, ne volim stalno biti na istom mjestu, pa ovih dana bježim u hladovinu i Marjan mi je idealan za to, zaključuje jedna od začetnica hrvatskog stand upa, koja se proslavila kao Goge Bjondina u kultnoj emisiji "Glamur Caffe" pokojnog televizijskog urednika Siniše Svilana, kada je svakog tjedna gledatelje pred malim ekranima svojim humorističnim dosjetkama nasmijavala do suza.

#ARIJANA ČULINA#SLIKE ARIJANE ČULINE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:06