StoryEditor
Kulturašto će reći Olga Tokarczuk

Slavoj Žižek, Salman Rushdie, američki i britanski P.E.N. osudili izbor Petera Handkea, austrijski predsjednik<strong> </strong>Alexander Van der Bellen smatra da 'imamo još puno toga naučiti od Handkea'

11. listopada 2019. - 20:25

Kao što se dalo i očekivati, svjetska kulturna javnost neugodno je iznenađena izborom Petera Handkea za dobitnika Nobelove nagrade za književnost za ovu godinu, a reakcije na tu odluku švedske Akademije toliko su snažne da nepravedno u drugi plan stavljaju dobitnicu istog priznanja za 2018., poljsku književnicu Olgu Tokarczuk.

Kao što se zna, oboje laureata objavljeno je u četvrtak, budući da lanjske dodjele nije bilo zbog seksualnog skandala u kojem su se našli i švedska Akademija i neki članovi Akademije. I dok se izbor Olge Tokarczuk doživljava kao zaslužen odabir kojim se, doduše, pokušava omekšati imidž Akademije kao ženomrzačke - prethodno je samo 14 žena dobilo Nobela za književnost! - dotle se izbor Petera Handkea ocjenjuje kao skandal u rangu prošlogodišnjeg. Lani je Akademija sebi zadala autogol zbog seksa, ove godine zbog etičkog sljepila.

- U 2014. Handke je pozvao na ukidanje Nobela, rekavši da je to "lažna kanonizacija" literature - podsjeća Slavoj Žižek, a prenosi britanski Guardian. - Činjenica da ga je sad dobio, dokazuje da je imao pravo! Ovo je Švedska danas: apologet ratnih zločina dobiva Nobelovu nagradu, dok ta zemlja sudjeluje u smaknuću istinskog heroja našeg vremena, Juliana Assangea. Naša bi reakcija trebala biti: ne književnom Nobelu za Handkea, da Nobelovoj nagradi za mir za Assangea, kaže slovenski filozof.

Austrijski pisac i dramatičar Peter Handke tijekom rata na Balkanu javno je sugerirao da su Sarajlije sami izvršili masakr na sebe i okrivili za to Srbe, te je išao tako daleko da je negirao srebrenički genocid, a 2006. godine prisustvovao je sahrani Slobodana Miloševića, položio crvenu ružu na njegov grob te u znak solidarnosti sa Srbijom prešao na pravoslavlje.

Dvadeset godina prije nego što je Peter Handke postao nobelovac, "osvojio" je još jednu titulu. Salman Rushdie ga je 1999. godine proglasio kandidatom za "međunarodnog morona godine" zbog "niza strastvenih apologija za genocidni režim Slobodana Miloševića". Jučer je Salman Rushdie na pitanje novinara o Handkeu, sada nobelovcu, kazao: "Sve sam već kazao i nemam što dodati svojoj izjavi od prije 20 godina".

- Handke je nesretan izbor za Nobelov odbor, rekao je britanski književnik i urednik Hari Kunzru, dopredsjednik britanskog PEN-a. - On jest sjajan pisac, koji međutim kombinira veliku literarnu dubinu i šokantnu moralnu sljepoću. Više nego ikad, danas trebamo intelektualce koji su u stanju javno stati u čvrstu obranu ljudskih prava, protiv ravnodušnosti i cinizma naših političkih vođa. Handke nije takva osoba.

Književnica Jennifer Egan, predsjednica američkog PEN-a, izjavila je da premda PEN "uglavnom ne komentira književne nagrade drugih institucija... ovaj izbor mora biti iznimka".

- Zapanjeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao povijesne istine i pružio javnu potporu počiniteljima genocida kakav je bio Slobodan Milošević i čelnici bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem, kazala je Egan. - Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje temeljito dokumentirane ratne zločine bude slavljen zbog svoje "jezične domišljatosti". U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i široke dezinformiranosti svijeta, književna zajednica zaslužuje bolje od toga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost - jasna je Jennifer Egan.
Istina, ima i drukčijih reakcija. Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen kazao je da je Handkeovo pismo "jedinstveno i velikodušno" te da "imamo još puno toga naučiti od Handkea."

Srpska javnost uglavnom je pozdravila izbor Petera Handkea, a on je zauzvrat za Radio Beograd dao kratku izjavu: "Želim pozdraviti sve ljude u Beogradu i Srbiji, osjećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome! U to ime večeras popit ćemo rakiju i bijelo vino".

Peter Handke, po svemu sudeći, neće odbiti Nobelovu nagradu. Dapače, 10. prosinca u Stockholm, na gala-svečanosti dodjele, svijet će nazočiti još jednoj blamaži švedske Akademije koja će, da ponovimo, samo umanjiti značaj Olge Tokarczuk. No tko zna, možda se baš ona odluči biti glas koji će kazati: "Nobel je gol!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 18:12