StoryEditorOCM
KulturaŠibenčani danas glasuju o tome kome će povjeriti da vodi kazalište

Šibenik danas bira ili odbija Senku Bulić

Piše PSD.
21. prosinca 2010. - 12:07
Kazališno vijeće šibenskog HNK prihvaćajući otkaz o radu dosadašnjeg ravnatelja Dragana Zlatovića istodobno je Gradskom vijeću grada Šibenika predložilo za v.d. ravnateljicu teatra glumicu i redateljicu Senku Bulić, kazališnu umjetnicu koja je svojim dosadašnjim radom, ponajviše na Sceni Gorica, uzburkala hrvatsku kazališnu scenu i predstavila se kao kazališni mag.

Nema tko u Šibeniku i šibenskom teatru nije pozitivno reagirao na mogućnost da ta žena od teatra zasjedne u katrigu ravnatelja HNK Šibenik - jer o fotelji tu, naravno, nema govora.

To je naprosto radno a ne paradno mjesto umjetničkog i poslovnog voditelja kazališne kuće i to u početku procesa njezine profesionalizacije koju, jednostavno, nakon ravnatelja Zlatovića treba nastaviti.

Hoće li Senka Bulić postati v.d. ravnateljica Šibenskog kazališta odlučit će Gradsko vijeće, na današnjoj sjednici.

Kontinuitet

Naravno da politika u Hrvata danas znači sve samo ne konstruktivno razmišljanje i postupanje, pa se oporba u Gradskom vijeću Šibenika a to je HDZ, postavila na branik “šibenskih interesa“ a u navodnike to stavljamo jer izreći stav da na mjestu ravnatelja teatra mora biti neki doduše stručni, ali nestranački kadar iz Šibenika automatski isključuje Senku Bulić iz cijele priče.

Nevolja je u tome što za prevagu u glasovanju na njihovu stranu, odnosno protiv Senke Bulić, treba još samo jedan glas, a on dolazi iz same kazališne kuće.

U ovom trenutku, pak, predsjednik GO Šibenika Tomislav Ninić kaže nam da šibenski HDZ nipošto nije ksenofobičan, da su se mišlju da na čelu teatra mora biti netko iz Šibenika vodili samo zbog predizborne proklamacije gradonačelnika Ante Županovića da će gurati šibenske stručne i izvanstranačke snage na šibensku javno-poslovnu scenu a to se, kao, ne slaže s činjenicom da, evo, na čelu teatra neće biti netko iz Šibenika.

O zamjeni teza i nejasnoći poruke u ovom trenutku nećemo, no na taj stav HDZ-a žustro se nadovezala još jedna šibenska politička stranka, HSP. Predsjednik Goran Grguričin kaže:

‘Mi nećemo glasovati za Senku Bulić zato što nas nisu konzultirali kad su to pripremali’, a za takvu odluke Grguričin nema ni logično ni razumno objašnjenje, on vjeruje da će prijedlog proći i bez njih.

U samoj kazališnoj kući čak je i Sindikat pokušao da se zaposlenici izjasne protiv Senke Bulić, samo što oni na to nisu pristali.

Bez granica

- Ako mi umjetnici postavljamo granice i razmišljamo o tome tko jest a tko nije iz Šibenika, onda ćemo ostati na tome da komuniciramo s desetak ljudi i gotovo - kazala je glumica Orijana Kunčić.

- Tako se usko ograničavati je izvan svake pameti. Šibenik je grad u kojem sam odrastala i u kojem sam počela poimati svijet oko sebe i otkad znam za sebe doživljavala sam ga kao mali ali kozmopolitski grad, otvoren vrijednostima što dolaze sa strane, i nadam se da će takav i ostati. Ja sam za to da nam dolazi što više ljudi, da tu rade i stvaraju, to ovom gradu može donijeti samo korist i boljitak, pogotovo ako se radi o kvalitetnim stručnjacima poput Senke Bulić - dodala je Orijana Kunčić.

- Drago mi je da na mjesto ravnatelja dolazi osoba iz struke i potpuno mi ja pritom nevažna i stranačka pripadnost kao i odakle je tko - kazala nam je Sara Lovrić Caparin, akademska kiparica, kostimografkinja.

- Bitno je da je u poslovima teatra stručna, da ćemo raditi predstave u kojima ćemo i dalje mi iz kuće imati svoje mjesto, da nas, vjerujem, čekaju novi izazovi i nove stvari koje ćemo moći raditi. Nadam se da će nova osoba na mjestu ravnatelja, ako to bude Senka Bulić, prepoznati naše vrijednosti kao što smo mi prepoznali njezine - dodala je Lovrić Caparin.

Jordanka Grubač, foto: arhiv cropix

Kako ćemo u EU

Senka Bulić je vrlo zanimljiva i karizmatična osoba, nadam se da će Šibensko kazalište s njom nastaviti dobro raditi, jer smo mi već osvjedočeni da ona dobro glumi, i dobro radi u teatru, pojašnjava Nera Gojanović, operna pjevačica i producentica za klasično glazbeni program.

Dakle, bez obzira na pokušaj sindikalnog suprotstavljanja, ovdje se, naprosto, radi o stavu najkreativnijeg, umjetničkog dijela što je vrlo značajno u kontekstu cijele priče.

A Željko Petreš, koji je na čelu Kulturnog vijeća grada Šibenika, kaže i ovo: ‘Na pragu smo ulaska u EU, pa ako se sada bojimo domaćih stručnjaka, što li će tek biti jednog dana ako budemo morali birati između umjetnika koji bi možda iz bijelog svijeta poželjeli doći živjeti i raditi u Šibeniku?’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:18