StoryEditorOCM
KulturaArhiva patoloških stakalaca

Šest malignih bolesti – karcinoid, tumor ženskih spolnih organa, rak kostiju, pločasti karcinom, tuberkuloza i trihinela začahurena u mišiću - motivi su tapiserija Nikoline Kuzmić

19. lipnja 2019. - 15:00

U četvrtak, 20. lipnja, u 20 sati, u galeriji Kluba Kocka u Splitu priredit će se otvorenje izložbe "Arhiva patoloških stakalaca", umjetnice Nikoline Kuzmić, u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA. Izložba će se moći pogledati do 1. srpnja.


"Arhiva patoloških stakalaca" diplomski je rad mlade umjetnice Nikoline Kuzmić, s kojim se u svibnju predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu ovogodišnje izložbe HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost.

Riječ je o zidnoj instalaciji koju čini šest "tapiserija" nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti – karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastoga karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću.


Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata. Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta – znanstveno-medicinski i umjetnički prikazivački.

Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaultovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji, što je Nikolini poslužilo kao inspiracija. Točnije arhivi patoloških stakalaca.


Kako autorica sama ističe, "heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja, pa čak i onoga što je groteskno, morbidno..., bile su izrazito zanimljive".


Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi redovite profesorice Nine Ivančić i Blaženke Perice. Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovala na nekoliko skupnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 03:22