StoryEditorOCM

Šarengrad: pronađen dragocjeni molitvenik iz 1737. godine

Piše PSD.
22. srpnja 2009. - 17:23

Molitvenik na četiri stranice, za koji je utvrđeno da potječe iz 1737. godine kada je tiskan u prvoj tiskari u Slavoniji, otkriven je u knjižnici Franjevačkog samostana u Šarengradu nedaleko od Iloka.

Pregledavajući i sređujući samostansku građu na molitvenik je naišao Mato Batorović, umirovljeni ravnatelj Muzeja grada Iloka, koji smatra da je riječ o najstarijoj poznatoj publikaciji tiskanoj u franjevačkoj tiskari u Osijeku koja je s radom počela 1735. godine, te tada bila prva tiskara u Slavoniji.

- Molitvenik sam pronašao slučajno jer je bio umetnut među stranice jedne knjige, a njegova je posebnost što osim molitvi, donosi i značajne datume iz povijesti Osijeka, ali i tablicu arapskih i rimskih brojeva s izgovorom, te tablicu množenja - rekao je Batorović.

Kako je dodao, dosad se vjerovalo da najstarije izdanje osječke franjevačke tiskare potječe iz 1742. godine, a ta je tiskara s radom prestala 1773. godine.

Batorović navodi i kako je pronađeni molitvenik vrlo vrijedan povijesni dokument. Nakon konzultacija s osječkim Muzejem Slavonije, Batorović misli i da je molitvenik bio dijelom obrazovnog programa u školama u 18. stoljeću.

Inače, u knjižnici Franjevačkog samostana u Šarengradu čuva se oko 8.000 knjiga, a neke od njih nastale su i u 16. stoljeću.

Sanja Butigan / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 10:50