StoryEditor
Kultura'BAKA PERFORMANSA' U 'KINOTECI'

Sandra Sterle uz projekciju filma o Marini Abramović: Umjetnica je prisutna, a umjetnost postaje samo sredstvo kapitala da održi svoju moć

19. veljače 2018. - 20:30
sterle_sandra6-160218

Program “oDOKa“ u “Kinoteci“ ide dalje. Ovog ponedjeljka dokumentarni film u tom programu predstavlja umjetnica i performerica Sandra Sterle. Dokumentarac je “Marina Abramović: The Artist Is Present“ o titularnoj “baki performansa“.

Kako je točno došlo do toga da vi predstavite ovaj dokumentarni film?
- “Kinoteka“ je dobila film za prikazivanje i onda su upitali mene bih li predstavila film kroz kratki uvod. Mislim da je sve skupa zanimljiv edukativni “event“, pa sam se rado odazvala. Mlađe generacije mogu doznati nešto novo, stare isto tako, može se povezati nekoliko zanimljivih idejnih linija u okviru povijesti performansa i videa, popričati malo o radu Marine Abramović, o suradnji institucija s umjetnicima, o partnerstvu i sl.

Koliko je umjetnica Marina Abramović prisutna u vašem životu?
- Marina Abramović medijski je poprilično prisutna posljednjih godina, otkad živi u Americi. Svoju je medijsku promidžbu u okviru izložbi i performansa vezala uz “zvijezde“ američke estrade, glumce, pjevače, pa je samim tim proširila medijski prostor rezerviran za likovne umjetnike. Izvan tih činjenica, ne razmišljam baš previše o njoj. Ponekad je spomenem kao primjer rada na svojim predavanjima u okviru pregleda povijesti performans umjetnosti.

Kad ste i kako prvi put čuli za nju i vidjeli njezine radove?
- Prvi put sam čula i vidjela neki njen rad negdje u osamdesetima. Mislim da je to bilo kroz intervju s njom na TV-u, u okviru njezinog posjeta Beogradu. Ja sam tada bila klinka koja se zanimala za umjetnost, pa mi je, sjećam se, svaki prilog na TV, pogotovo o suvremenoj umjetnosti, bio zanimljiv. Puno godina kasnije, 1997. u Amsterdamu, Dan Oki, moj partner je postao voditelj Udruženja Medijskih Umjetnika Amsterdama i u naslijeđe za tu udrugu dobio videoteku Times Based Artsa, koji su sačinjavali svi stari video radovi i eksperimenti umjetnika iz osamdesetih godina u Amsterdamu. Tada smo odgledali poznate i manje poznate eksperimente, radove i sl. brojnih umjetnika iz te generacije, pa i sve njezine radove zabilježene na videu do tada.

Što ste novoga iz filma doznali o Marini?
- Pa, uglavnom se potvrdilo ono što se i znalo. Vrlo je teatralna, poslovna i uvijek željna novih uspjeha.

Ima li Marina danas pandana u modernom performansu? Tko su unuke i unuci “bake performansa“?
- Puno je mladih umjetnica i umjetnika danas koji pomiču i istražuju polje performansa. Spomenut ću samo neke: Ann Hirsch, Anne Imhof, Tino Sehgal.. Ima i puno starijih iz tog vremena koji se smatraju jednako bitnim za sam medij kao Marina: Joan Jonas, Rebecca Horn, Carolee Schneemann, Yoko Ono, Laurie Anderson itd. Marina je jako puno ulagala u promociju svog rada, pa se ponekad čini sveprisutna. Stvari se, isto tako kontekstualno mjenjaju, pa će zanimljivo biti promatrati što će se događati u budućnosti uopće s tim poljem likovne umjetnosti. Kriza institucija i njihova inertnost je sve očiglednija, kao i nemogućnost istih da adekvatno odgovore na potrebe mlađe generacije. Zakon kapitala proždire sve i, neminovno, umjetnost uključena u taj krug gubi stvarni smisao i postaje samo sredstvo kapitala da održi svoju moć.

Pripremate li vi nešto novo na području performansa ili filma?
- Ja sam prošle godine prikazala filmski rad “Utvrda Utopija“ u oficijalnoj selekciji ASFF u Yorku. To je festival koji podržava i British Academy of Film and Television, i jako sam zadovoljna da je film, bez posebnih preporuka odavde, jednostavno ušao u program. Radim na novom filmu, a neizvjesno je još da li i kako ću biti podržana u svojoj namjeri.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 23:44