StoryEditorOCM
Kulturalijepa književnost

Sanda Pandža, Splićanka s rimskom adresom: Pun mi je kufer dobrih vijesti

Piše PSD.
12. prosinca 2015. - 21:08
Petra je veliki borac, živi u svom mikrosvijetu kategorički odbijajući sve što je želi potisnuti i povrijediti kao ljudsko biće, a posebno kao ženu. Odbija šutnje odraslih jer traži i zahtijeva istinu. U pozadini priče je Titov komunizam, njegov pad, dugogodišnja kriza i na kraju svega početak rata – tako radnju svojega spisateljskog prvijenca "Djevojka s kuferom" prepunog autobiografskih elemenata, nedavno objavljenog u Italiji, opisuje 43-godišnja Sanda Pandža, Splićanka s rimskom adresom, namjerno koristeći riječ "kufer", primjereno podneblju iz kojega je potekla.

Profesorica hrvatskog i ruskog jezika i književnosti, koja se dugi niz godina bavi organizacijom vjenčanja slavnih u dvorcu Odescalchi u gradiću Bracciano u blizini glavnoga talijanskoga grada, nekadašnja je manekenka, koja je spletom životnih okolnosti karijeru izgradila u susjednoj državi nakon što je početkom 90-ih stigla u Rim sa sasvim drukčijom slikom vlastite budućnosti.

U Splitu je 1990. završila Klasičnu gimnaziju i otišla u Zadar studirati talijanski i ruski, no kako je počeo rat odlučila je uputiti se u Rim namjeravajući se u Italiji zadržati tek nekoliko mjeseci. No, na koncu je upisala fakultet na kojemu je studirala hrvatski i ruski jezik i književnost i na kraju diplomirala s izvrsnim uspjehom.

Usput se bavila i manekenstvom, odradila nekoliko revija za modne kuće poput Prade i Fendija, te igrom slučaja 1993. godine upoznala Mariju Teresu Venturini Fendi, kćerku Ane Fendi, s kojom je postala velika prijateljica. Marija Teresa ju je ubrzo preporučila princezi Mariji Pace Odescalchi, vlasnici istoimenog dvorca kojoj je hitno trebala organizatorica vjenčanja. Tako je organizacija vjenčanja bogatih i poznatih klijenata postala i ostala Sandin životni poziv, no njezina ljubav prema pisanoj riječi nije jenjavala.

Zemljani radovi

Piše otkada zna za sebe, pa je zato njezin spisateljski debi, ukoričen pod naslovom "Djevojka s kuferom", ostvarenje njezina najvećega životnog sna.

- Kao da sam imala potrebu nekako skrojiti sliku svog djetinjstva i mladosti na jedan nov i zreliji način, u neku vrstu pogleda u prošlost očima zrele i slobodne žene. Knjiga prvenstveno govori o dubini ljudskih odnosa, usprkos svim poteškoćama i povijesnim nepravdama, o ljubavi za ljepotom i beskrajnoj nadi koju nitko i ništa ne može ugasiti – objašnjava autorica knjige koju je objavila talijanska izdavačka kuća "l\'Asino d\'Oro Edizioni", na talijanskom tržištu poznata po sklonosti piscima čiji su rukopisi bazirani na povijesnim činjenicama i socijalno-humanističkoj tematici.

Zbog toga je Sanda jako ponosna što su prihvatili njezin mali "domaći rad".

- Uskoro će ista izdavačka kuća objaviti i knjigu jedne poznate splitske spisateljice za koju se tražilo i moje mišljenje. Jako sam sretna što će se talijanskim čitateljima predstaviti jedan naš veliki spisateljski talent, ali još ne bih o imenu autorice dok se stvar ne odvije do kraja - najavljuje potpisnica "Djevojke s kuferom", koja je nakon samo nekoliko mjeseci otisnuta u drugom izdanju.

Iznenađenje je bilo ogromno, Sanda veli kako je sve ono što je uslijedilo nakon objave knjige za nju bilo jednostavno neopisivo i neočekivano.

- Knjiga je postigla velik uspjeh, samo je na prvom predstavljanju bilo više od 700 ljudi, a u međuvremenu sam zbog promocije obišla najveće gradove u Italiji. Uslijedili su intervjui u dnevnim novinama i časopisima poput "Marie Clariea", u nekoliko navrata gostovala sam u programu uživo na RAI-ju. Ono što me najviše dojmilo jest neopisiva toplina koju mi uzvraćaju čitatelji. Prelijepo je znati da si opisom svojih emocija i proživljavanja uspio doći do srca drugih. Naravno, bila bih presretna da se knjiga prevede i na hrvatski, radim na tome - ne krije zadovoljstvo Sanda.

Na njezin je uspjeh osobito ponosan sin Leo, koji je pratio na svim promocijama knjige širom Italije, iako je, smije se autorica, "buntovnički još nije pročitao". A sretni su i njezini roditelji Mirka i Mate, sestra Miranda i rodbina, jer itekako dobro znaju kako je Petrina priča dobrim dijelom proživljena...

- Pogotovo moj tata, koji je ovo ljeto prelistavao knjigu više od pola sata. Premda nije razumio jezik, u njegovim sam očima vidjela da blista od sreće. Prvu je promociju knjige bilo moguće pratiti uživo preko interneta i znam da je moja majka sve vrijeme točila suze radosnice. Svi oni u knjizi imaju svoje mjesto, kao i još puno drugih dragih osoba za koje me vežu predivne uspomene i na neki način knjiga je dar i njima - govori Sanda, priznajući kako danas, osvrćući se unatrag, ništa ne bi mijenjala, premda je odlazak iz Hrvatske proživjela jako bolno.

- Jednostavno sam preko noći ostavila sve iza sebe - roditelje, sestru, nećake i moju prvu, veliku ljubav. Trebalo mi je dosta godina i mukotrpnog truda i rada kako bih postigla uspjeh u Italiji i iako je u pitanju predivna zemlja, nije bilo nimalo lako. U Hrvatsku se vraćam često, pogotovo ljeti, ali ipak mi nedostaje puno toga. Mislim da tu prirodnu pripadnost rođenoj zemlji nikada nitko ne može nadoknaditi. A da i ne govorim koliko mi nedostaju naše more i riva, a ponajviše toplina i konkretna mudrost naših ljudi - nostalgično će Sanda, otkrivajući kako je već dobila potvrdu da njezina "Djevojka s kuferom" ima potencijala i za ekranizaciju, jer je "stilski napisana poput scenarija, pa bi mogla biti jako dobro prilagođena i filmskoj umjetnosti".

- Moj kućni prijatelj, jedan slavni talijanski režiser, čim je pročitao knjigu rekao mi je da već vidi sebe kako snima po splitskoj rivi. O tom-potom, vidjet ćemo - smije se.

Hrvatska je javnost Sandu prvi put imala priliku upoznati u ulozi organizatorice vjenčanja danas već razvedenog para - Tom Cruise i Katie Holmes u dvorcu Odescalchi.

- Bilo je to nezaboravno vjenčanje, u svakom pogledu, emotivnom i poslovnom i jako mi je žao što su se razveli. Nakon Toma i Katie organizirala sam vjenčanje Mene Suvari 2010. na istom mjestu, a godinu kasnije sudjelovala sam u organizaciji vjenčanja Petre Ecclestone, za koje je bila zadužena jedna od najvećih svjetskih agencija, londonska "Bentley\'s Entertainments" - prisjeća se Sanda, koja je svojedobno izjavila i kako bi rado organizirala vjenčanje najslavnijeg hollywoodskog para Jolie-Pitt.

Pir, pir do neba

S obzirom na to da su Angelina i Brad to odradili sami u Francuskoj, ima li na umu neki novi par čije bi joj vjenčanje predstavljalo novi poslovni izazov?

- Moj zaljubljeni sin! Šalim se! Ako pomislim na nekog slavnog, onda bi to definitivno bili ili Madonna ili Lenny Kravitz, dakle pop-rock vjenčanja. Ali trenutno bi mi bio još veći i draži izazov organizirati vjenčanje nekome tko to silno želi i sanja, a nije u ekonomskoj mogućnosti ostvariti. Pokloniti nekome san, eto to bi mi bilo jako drago - napominje.

Iako...

- Recesija je pogodila sva poslovna područja. Ono što sam primijetila u svojemu poslu jest činjenica da ljudi, osim što su postali štedljivi s finacijama, a što je jako razumljivo i što treba poštovati, štede i na ljubaznosti, a to je pak nešto što mi jako smeta. Kao da je riječ "kriza", u nekim okolnostima, postala opravdanje za drskost - otvoreno će Sanda, koja je, uz posao organizacije vjenčanja i raznih događanja u dvorcu Odescalchi, čime se bavi već 15 godina, prije pet godina ustrojila i svoju akademiju u kojoj organizira tečajeve i podučava druge poslu kojim se bavi.

Priznaje kako nema mira, pa je prije tri godine s grupom dugogodišnjih suradnika osnovala udruženje WIP – Wedding Italian Professionals s ciljem da njihova profesija u Italiji konačno dobije službeni status. Od 2013. ima vlastiti web-kanal WIP Channel na kojemu emitira intervjue sa suradnicima kako bi budući mladenci uoči vjenčanja dobili uvid u trendove i informirali se o pripremi, a u 2016. kreće s novim projektom - SP EVENTS destination weddings.

- Namjeravam početi organizirati vjenčanja širom svijeta, dakako i u Hrvatskoj. Hrvatska ima prekrasne lokacije i prirodu, neodoljivo more koje stranci obožavaju i naravno, predivne i maštovite ljude - zaključuje Sanda Pandža.

Mirela Goreta
FOTO PRIVATNI ALBUM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 13:50