StoryEditor
Kulturau hnk split obilježen 72. rođendan

S Gendom je bilo kao s iskusnim kapetanom...

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 00:12
Splitski HNK obilježio je u četvrtak 72. godišnjicu rođenja glumca Josipa Gende uz prigodni program pod nazivom "LeGenda – koji čovjek, koji heroj“.

Kolege i prijatelji su se u foajeu kazališta, uz projekciju isječaka iz dokumentarnog filma „(Le)Genda“ i snimke predstave "Šimun Cirenac“, prisjetili velikana koji je prije devet godina napustio ovaj svijet ostavivši za sobom značajan trag, ali ujedno i prazninu na kazališnoj sceni.

Naziv programa referira se na Gendin završni monolog uloge seljaka u Euripidovoj "Elektri“ iz davne 1986. godine u režiji Paola Magellija. Tekst je nastao noć prije same premijere predstave, kada je Mani Gotovac između ostalog dodala frazu u kojoj Genda uzvikuje "Ma koji čovjek, koji heroj, kakav Bog“.

'Rodio se u Škabrnji, sve ostalo je legenda...'

Ravnatelj drame i glumac Trpimir Jurkić, koji je odabrao program za ovu prigodu, u uvodnom se govoru osvrnuo na značajnost glumaca, jer oni daju kazalištu njegovu vitalnost, te se toplim riječima prisjetio Gende koji je likovima na sceni udahnjivao život kao malo tko drugi:- Oni koji žive od kazališta, znaju da je ono prolazna umjetnost. Druge vrste ostavljaju konkretni, materijalni trag u obliku slike, konstrukcije, pisma ili note, ali kazalište ostaje samo u sjećanju. Memorija je njegov život, pa tako i Splitski HNK priziva svoje uspomene i one ljude koje su ga obilježili i koji čine temelj njegovog dramskog izričaja. Posebno je bitno na topao i lijep način sjetiti se glumaca, jer oni su ti koji ostavljaju ono neizbrisivo nakon što odu sa kazališnih dasaka.

- Kada se sjetimo njih, tada se sjećamo i sebe, kakvi smo bili u trenutku dok smo ih gledali u njihovim ulogama, te istine koje su nam pokazali u licima koja su odigrali. Treba se prisjetiti glumaca... A danas se sjećamo Josipa Gende. Rodio se u Škabrnji, 5. ožujka 1943. godine. Sve ostalo je legenda - izjavio je, te zatim naglasio posebnost njegove prisutnosti pozornici:

- Biti s njime na sceni znači biti potpuno miran i osjećati se sigurno, kao da se nalazite na brodu s iskusnim kapetanom koji zna kuda ploviti. Mogu reći da smo ovih dana, dok razmišljamo o predstavama i ulogama za iduću sezonu, pomalo smo ljuti na Gendu jer nam jako treba. Neke od uloga koje čitamo kao da su pisane da bi ih on odigrao. Ali njega više nema...

PIŠE: MARTINA MELVAN, FOTO: NIKOLA VILIĆ/ CROPIX 
#JOSIPGENDA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 23:02