StoryEditor
Kulturapisci pod povećalom

Rosie Kugli, autorica triju hit romana za mlade, sa splitskim gimnazijalcima otvoreno razgovarala o neželjenoj trudnoći, abortusu i drogama

Piše Jasenka Leskur Foto Vesna Jukić Oštrek
9. listopada 2019. - 15:40

Kad već nisu bili na književnoj večeri "Pisci pod povećalom – tribina za srednjoškolce", roditelji tinejdžera svakako bi trebali pročitati neki od romana Rosie Kugli da bi bolje razumjeli svijet svojih kućnih buntovnika. Zagrebačka spisateljica došla je u splitsku Knjižnicu Marka Marulića na poziv učenika Druge gimnazije, kao njihova omiljena književnica, a nepunih sat i pol, koliko je trajao ovaj susret, protekao je u razgovoru o temama koje zanimaju srednjoškolce, a ona ih razrađuje u svojim romanima.

Alkohol i droge, društvena izolacija, neodgovorno spolno ponašanje, odnos s roditeljima te olako shvaćanje pojma "ljubavi" teme su njezinih triju romana "Nisam ti rekla", "Hod po rubu" i "Dvije crte plavo", u kojima potpuno ogoljeno – ili brutalno iskreno – ­ i na (katkad vulgarnom) jeziku mladih pripovijeda o svakodnevici generacije čija potraga za svojim načinom odrastanja može imati tragičan završetak.

Gimnazijalci predvođeni profesoricom hrvatskog jezika Magdalenom Mrčelom došli su na razgovor spremni, a način na koji su moderirali tribinu, s prikazom romana Rosie Kugli i pratećim komentarima vršnjaka na društvenim mrežama nakon čitanja, odabranim ulomcima i rafalom pitanja za autoricu, mogao bi posramiti mnoge odrasle i profesionalne organizatore sličnih književnih susreta. Riječju, bili su – superiorni, zaključila je i knjižničarka Vesna Jukić Oštrek.

"Kako tako dobro poznajete zagrebački noćni klupski život, jeste li ih obilazili? Zašto vaši romani nemaju happy end? Mislite bi da bi vaši romani mogli imati utjecaja na roditelje? Na kakve ste reakcije nailazili kod mladića kad je riječ o neplaniranoj maloljetničkoj trudnoći? Što mislite o abortusu?" – samo su neka od pitanja upućenih književnoj gošći, koja je za hit-roman "Nisam ti rekla" dobila prestižnu nagradu "Grigor Vitez" za najbolji književni tekst za mlade, a "Dvije crte plavo" bit će predložak za kazališnu predstavu.

– Moram priznati da kroz razgovore s moje dvoje djece i njihovim prijateljima dolazim do svih ideja za moje romane – objasnila je zagrebačka književnica. – S njima proživljavam njihove burne godine. Počela sam, kad su bili mali, s pisanjem slikovnica, a poslije sam se posvetila pisanju biografija uspješnih sportaša, na što me je potaknulo to što su moja djeca stalno mijenjala sportove i nisu znala podnijeti poraz koji ide uz to. Htjela sam im zapravo pokazati koliko je bitno vjerovati u sebe i učiti iz poraza.

No, kada mi je kći krenula u srednju školu, potresli su me njezini bjesomučni izlasci i sve ono što ide uz to – alkohol koji se bez kontrole nudi maloljetnicima u klubovima, ulazak u automobil u tom stanju i drugo. Puknuo mi je film kad je umro njihov vršnjak, naš susjed, i to od srčanog udara nakon udisanja osvježivača zraka koji su kupili na kiosku. To je bilo strašno – a u četiri godine čak je četvero djece nastradalo u vršnjačkim izlascima. Odlučila sam napisati roman! Moja su me djeca poticala, "napiši, mi ćemo ti sve reći", i shvatila sam da oni žele da se o tome govori – kazala je gimnazijalcima Rosie Kugli, čiji romani – vele oni – u njima bude duboke osjećaje i osvješćuju ih.

Potičući je pitanjima, splitski srednjoškolci mogli su čuti njezino mišljenje o tome na koji način treba razmišljati o prvim seksualnim odnosima, zašto treba puno razgovarati s roditeljima, kako steći samopouzdanje, kako iz svake situacije treba izaći kao pobjednik, te da nikada ne odustanu od svojih snova, čak i onda kad nailaze na prepreke – što je dokumentirala vlastitim primjerom budući da je u "svijet riječi" ušla nakon što je kao pravnica ostala bez posla, te je teško podnijela prva odbijanja svojih rukopisa od izdavača.

Bilo je tu mnogo dobrih informacija za svakog roditelja, na koje su stizale pritužbe sa svih strana. Profesorica Mrčela govorila je o tome kako se morala pravdati što je učenicima u lektiri ponudila ovu suvremenu autoricu koja im je draža od Euripida, a književnica je opet na književnim večerima nailazila na odrasle koji ne žele vidjeti probleme svoje djece, lažu sami sebe te su – u konačnici – licemjerni. Što im nije od pomoći!


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 03:54