StoryEditorOCM
KulturaBookvica

Roman Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića - ljubavna pisma u doba tableta

Piše Jasenka Leskur-Staničić
14. travnja 2016. - 16:45

Ivica Ivanišević i Marina Vujčić u zadnjih su godinu dana obogatili hrvatsku književnu scenu za ukupno šest novih naslova knjiga što, ako ništa, govori o intenzivnoj stvaralačkoj fazi koju oboje prolaze, a posljednja u nizu, "Otpusno pismo“, zajednički je autorski rad.

Roman pod tim nazivom – koji će biti predstavljen na književnoj večeri Bookvica u klubu Quasimodo u četvrtak u 20.30 – nastao je kao "četveroručna“ prepiska e-mailovima na relaciji Split-Zagreb. Okosnicu priče nose muškarac i žena, Irena i Ignjat, koji kontaktiraju nakon što su prije 30 godina bili ljubavnici u trenutku kad ona priprema godišnjicu mature njihove generacije.

Faktor iznenađenja

Roman je napisan u samo mjesec dana, a Ivica kaže da je bilo "bezobrazno lako“ surađivati s Marinom, da su apsolutno bili na istoj frekvenciji, te da je na koncu bilo i frustrirajuće tako brzo završiti ovu književnu avanturu:
- Jednoga dana smo se dogovorili kako bi vrijedilo probati. Već sljedećega jutra dobio sam prvo Marinino pismo; do ručka je i ona dobila moje. U početku smo razmjenjivali po jednu epistolu dnevno, a onda se stvar otela kontroli. Malo smo, valjda, pomahnitali, pa smo se pretvorili u daktilografe – kaže on, a ona dodaje:

- Priča nas je do te mjere ponijela da nismo mogli dočekati da vidimo što će biti dalje, budući da ni jedno od nas nije moglo naslutiti sadržaj sljedećeg pisma koje ćemo dobiti. Tijek priče dobar dio romana uopće nismo usuglašavali nego smo pustili svoje junake da nas iznenađuju – tako da je svako Ignjatovo pismo Ireni bilo iznenađenje, i obratno. Tek smo se u nekoliko navrata telefonski dogovarali oko nekih pojedinosti u priči, što je uvijek išlo glatko jer bi obično ispalo da imamo slične zamisli o tome kako se stvar treba dalje razvijati.
- Kakvi su likovi Irena i Ignjat? Koliko se poznaju nakon 30 godina?
- Irena je emocionalno otvorena i sklona romantici, a Ignjat tipično muško iz kojeg emocije treba izvlačiti kliještima – kaže Marina Vujčić. - Njih dvoje dobro su se poznavali nekad i na tom poznavanju grade svoju obnovljenu romansu ne znajući koliko su se u međuvremenu promijenili. Spaja ih sjećanje na ljubav iz mladosti, podneblje odrastanja, zajedničke uspomene koje su u međuvremenu dobile na vrijednosti – a razdvajaju trenutne životne okolnosti o kojima ne smijem reći previše.

Ljubav preko ekrana

Ivica također ne bi htio uskratiti čitateljima gušt:
- Ova naša ljubavna priča ne ide ravnom crtom, nego se razvija na brdovitim serpentinama, često prokliže u okukama, bude na rubu teškog karambola, sve dok…
No, na pitanje drži li da postoji romantika u vrijeme e-mailova, tražilica i profila na Facebooku, spremno odgovara:
- Apsolutno. Ljudi koji su pisma pisali s gusjim perom u ruci nisu bili ni bolji ni gori od nas koji to danas činimo tipkajući po laptopima, tabletima ili smartphoneima. Emocije, strasti i čežnje ostale su iste, samo što ih danas drukčije posredujemo.

Marina se, očekivano, slaže s Ivicom:
- Romantike u virtualnom svijetu ima više nego u stvarnome. Ljudima je puno lakše iza ekrana reći stvari koje se ne bi usudili reći osobi koju gledaju u oči. Da su se Irena i Ignjat nakon trideset godina sreli u kafiću, vjerojatno bi prešutjeli devedeset posto onoga što su jedno drugome napisali u pismima i tko zna bi li se ikad više sreli.

 

 


Biografije

Marina Vujčić pobijedila je prošle jeseni na natječaju VBZ-a i Tiska za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine s rukopisom "Susjed“, svega dva mjeseca nakon promocije njezinog romana "Mogla sam to biti ja“. Nakon što je 25 godina bila profesorica jezika u osnovnoj školi, posljednje dvije godine je urednica u izdavačkoj kući Hena.com, a autorica je nagrađivanih drama i romana: "Tuđi život", "Umri ženski" i "A onda je Božo krenuo ispočetka".
Ivica Ivanišević je tijekom prošle godine objavio "Ulaz za djecu i vojnike“, "U sedlu je tijesno za dvoje“ te "Split za početnike“ u koautorstvu s Renatom Baretićem.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 04:58