StoryEditorOCM
KulturaMetastatika

Robna kuća Dalma i Dom mladih kao organske, žive forme u suživotu s čovjekom

13. ožujka 2019. - 09:00

U četvrtak, 14. ožujka, u 20 sati u Domu mladih u Splitu, u sklopu sedme godine ciklusa NMG@PRAKTIKA, otvara se izložba Gorana Radoševića nazvana "Metastatika", koja će ostati otvorena do 21. ožujka.

Interdisciplinarni projekt autora Gorana Radoševića sastoji se od tri dijela, serije od deset ilustracija splitskih modernističkih objekata te proznog komentara i pseudo-stručnog opisa za svaku od ilustracija, objedinjenih u umjetničkoj knjizi naziva "Metastatika".

Već u nazivu izložbe autor daje naslutiti važnost odnosa promjene i postojanosti, te nas u kombinaciji s pogledom na ilustracije navodi kako nije riječ o radovima koji se primarno bave kritikom ili pohvalom, nego prikazuju osoban odnos autora spram odabranih lokacija, impresiju i sjećanja.

S dozom humora

– Autor gleda na arhitekturu kao na organsku, živu formu koja je u suživotu s čovjekom, a kojoj pridodaje scenografski karakter uz vizualiziranje njezina novog života – kaže Tina Vukasović Đaković, autorica postava.

– Proces izrade ilustracije nalikuje na pravo zidanje, izgradnju zamišljene, osobne scenografije s realnim ishodištem.

To ishodište je već sada uglavnom u izmijenjenom stanju, ali nastavlja živjeti na ovaj ili onaj način u splitskom urbanom tkivu.

Arhitektonske objekte Radošević bilježi fotografijom, uvodi ih u kompjutorski prostor, gdje ih ne obrađuje kao takve, nego ih gradi i oblikuje ispočetka – u programima za 3D modeliranje, a onda ih 2D digitalnim tehnikama dovršava do konačne ilustracije.

Zatim ih printa u forme plakata – otvorene za čitanje, odnosno interpretaciju s određenom scenom i pričom.

S dozom humora, cinizma i ironije prikazuje scene iz života koje potkrepljuje proznim tekstovima.

Kao kontrast proznim tekstovima prilaže i tekstove o zanimljivim činjenicama i anegdotama vezanima uz pojedinu lokaciju ili objekt – kaže Tina Vukasović Đaković. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:01