StoryEditor
Kulturaširom zatvorenih očiju

Riječki umjetnik Mitar Matić u Salonu Galić izlaže portrete Tita, Obame i ostalih moćnika, ali bez njihova najjačeg oružja - pogleda

Piše Eda Vujević
3. listopada 2019. - 15:11

U četvrtak 3. listopada, u 20 sati, u Salonu Galić, otvorit će se izložba ''Portreti'' riječkog umjetnika Mitra Matića, a koja će ostati u Splitu dvadeset dana.

Kao što samo ime izložbe kaže, riječ je o seriji portreta koja, međutim, ne predstavlja široj javnosti nepoznate ljude, nego upravo suprotno - to su portreti globalno poznatih političara, moćnika, revolucionara... Ono što Matićeve portrete očigledno razlikuje od slika tih ljudi koje su postale dio kolektivne memorije jest to što ih on slika - bez pogleda. Konkretno, i Tito, i Putin, i Obama, i svi drugi, na portretima Mitra Matića imaju zaklopljene oči.

- Lica koja gledamo na Matićevim slikama od nas su iznimno udaljena, kaže Feđa Gavrilović ususret izložbi.

- Mi smo se naučili prepoznavati ih, obožavati ih ili mrziti, osjećati prema njima simpatiju ili odbojnost, ali ona su na koncu samo simboli nekih (trenutno neaktualnih ili još vitalnih) ideja. Zatvarajući im oči na ovim portretima, umjetnik nas podsjeća kako su svi oni samo slike. To zapravo nisu ličnosti, nego naše mentalne predodžbe tih ličnosti – njihove slike posredovane medijima ili različitim stručnim i umjetničkim djelima. Svim je tim slikama zajedničko to što su bezopasne.

One imaju samo ono značenje koje im mi dajemo. Fiktivni pogled umnika ili silnika na nekoj fotografiji, kojim nas on očinski strogo ili blago (nad)gleda, sada je ugašen. Svijet više nije njihov plijen koji mogu oblikovati kako žele i stavljati u svoje političke i misaone sustave, u kojima smo mi onda prisiljeni sudjelovati. Ovaj nas slikar oslobađa njihova pogleda i bilo kakve odgovornosti pred njim. Stavimo im, dakle, novčiće na oči i pošaljimo ih dođavola! - efektno zaključuje Gavrilović.

#TITO#SALON GALIĆ#MITAR MATIĆ#MOĆNICI

Izdvojeno

02. lipanj 2020 18:34