StoryEditorOCM

Raspadnuti paviljon "Brod" spasit će Emil Tedeschi?

Piše PSD.
3. rujna 2010. - 16:02
Nakon nekoliko dana „silenzia stampe“, isključivanja mobitela, odbijanja davanja komentara i poklapanja slušalica, izbornik hrvatske arhitektonske „reprezentacije“ Leo Modrčin zajedno sa svojom ekipom sazvao je press konferenciju.

Tema je, naravno, bila hrvatski paviljon „Brod“, željezna konstrukcija koja se, kako je već poznato, raspala prilikom transporta na teglenici negdje na otvorenom moru ispred Venecije.

Ovakav interes novinara teško da se pamti u povijesti konferencija koje se održavaju u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Novinarska pitanja u jednom su se trenutku svela na napade zbog nekomuniciranja s medijima, što je Modrčin na kraju i priznao kao propust.

Istaknuo je i da se oko paviljona digla medijska halabuka u kojoj je stvorena potpuno kriva slika o njihovom radu. „Brod“ je, naime, trebao biti samo bonus nastupa u Veneciji koji je bio uspješan.

Modrčin navodi da je u tijeku analiza uzroka koji su doveli do oštećenja, a nakon toga će se utvrditi tko je za to odgovoran. Zanimljivo je da su si arhitekti ostavili prostor da to ne budu oni.


Naime, u priopćenju koje potpisuje cijeli autorski tim, a koje je na pressici pročitao Igor Franić, arhitekti tvrde da je za konstrukciju napravljen ovjeren statički izračun koji definira parametre konstrukcije u mirnom i plovećem stanju.

Prema Franićevim riječima, izračun je pokazao da bi konstrukcija u ovakvom obliku trebala podnijeti plovidbu mirnim morem, odnosno nagibe do 10 posto, što su, otprilike, valovi do pola metra. Stabilitet je, tvrde autori, ispitan i potvrđen probnom vožnjom od Kraljevice do Rijeke.

- Preuzet ćemo punu odgovornost kada se ta odgovornost utvrdi – rekao je Leo Modrčin.

Modrčin je najavio da će konstrukcija biti sanirana i vraćena „u život“, jer je odgovornost autorskog tima ne prihvatiti posljedice oštećenja. Tim arhitekata izričito tvrdi da sanacija neće biti financirana novcem poreznih obveznika, no o modelu financiranja još ne mogu govoriti.

Nisu željeli potvrditi ni vijest da će obnovu financirati poduzetnik Emil Tedeschi. Samo su izjavili da je Tedeschi stao iza projekta te da se nadaju da će tako ostati i dalje.

Luka Benčić, foto: Željko Šop/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 12:13