StoryEditor
Kulturaumjetnost i najunosnija djelatnost

Radovi Ramba Amadeusa, Francija Blaškovića, Senka Karuze i drugih istaknutih umjetnika o 'turizmu na rubu pameti' od večeras na splitskoj Pjaci

Piše S. K.
25. listopada 2019. - 16:20

Skupna izložba "Turizam na rubu pameti" na kojoj sudjeluju umjetnici suvremenog angažiranog i kritičkog senzibiliteta otvara se večeras u dvadeset sati u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci.

Popis sudionika impresivniji je od popisa gostiju najboljega gradskog hotela. Iz medija rocka likovnjacima su se radovima "prištekali" Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, Franci Blašković i Marko Brecelj, Senko Karuza je privremeno knjige stavio po strani, a Boris Poljak ustupio je dio art-sadržaja iz svoje kamere.

I popis "običnih" umjetnika na izložbi krležijanskog naslova impresionira. Djelatnost koja nadahnjuje ovakva imena, ne treba se plašiti za svoju budućnost. Alemka Đivoje, Tonči Gaćina, "Goli otok - novi hrvatski turizam" (2000 -2020), Karin Grenc, Arhitektonski Kolektiv, Ivica Jakšić Čokrić Puko, Majorian458, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijana Pende, Kristina Restović, Neli Ružić, Boris Šitum, Stipan Tadić, "Toward Europe" i Miro Župa.

- Kritični osvrt ka neplanskom turističkom rastu je nužan za promišljanje kvalitetnog i održivog suživota ruralnog te urbanog stanovništva s turističkom industrijom. Izložba će kroz medij slikarstva, kiparstva, grafike, performansa, video radova, instalacija i teorijskih tekstova tematizirati interakciju turista s kulturnim, socijalnim te ekološkim sustavom kojeg posjećuju i potaknuti svrsishodan dijalog o ovoj temi, a publika će imati priliku vidjeti radove koji do sada uglavnom nisu izlagani u Splitu.

Projekt ''Turizam na rubu pameti'' potiče suradnju umjetnika, lokalnih stanovnika i posjetitelja Splita u smislu zajedničkog promišljanja spram turizma općenito, a Stara gradska vijećnica će kroz vrijeme trajanja izložbe postati mjestom diskusije, susreta i prezentacije suvremene umjetnosti, ističu autori koncepta i postava Vanja Pagar i Hrvoje Cokarić.

Izložba je organizirana u suradnji udruge "Uzgon", HULU Split i Grada Splita, a moći će se razgledati do 15. studenoga.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 05:32