StoryEditor
Kulturaputopisi u 'marulića'

Putovanje Davora Vukovića u istočnu Tursku i Iran večeras u knjižnici nazvanoj po piscu 'Molitve suprotiva Turkom'

Piše J.Parić
7. studenog 2019. - 13:35

Davor Vuković gostovat će na putopisnoj tribini ”Tamo, tamo da putujem”, koju vodi Ingrid Poljanić, večeras u 18 sati u Središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića.

Davor Vuković, inače “prvi čovjek” za odnose s javnošću u splitskom HNK, oduševljeni je putnik koji je posjetio mnoge zemlje, a više puta se vraćao u Indiju i Južnu Ameriku. Ovoga ljeta prvi je put prošao kroz središnju i istočnu Tursku i Iran. Uz fotografije, pripovijedat će o svom jednomjesečnom putu u kolijevku naše civilizacije.

Teme o kojima će govoriti su fascinantni tragovi drevnih kultura, islamska arhitektura koja oduzima dah, mauzoleji starih pjesnika, čija djela tamo poznaju svi, i bazari bogati vrhunskim rukotvorinama. To su krajevi u koje turisti relativno rijetko zalaze i koji su u našoj percepciji velika nepoznanica.

U Turskoj se Vuković susreo s arheološkim ostacima najstarijeg poznatog hrama na svijetu i legendama koje sežu sve do starozavjetnih Joba, Abrahama i Adama.

Iran, kojim vladaju vjerske vođe, zemlja strogih i nama teško shvatljivih pravila i restrikcija, u isto vrijeme je sasvim suvremena i napučena silno gostoljubivim i prijaznim stanovništvom, za koje je gost radost i svetinja.

Ovoga ljeta velik je broj Splićana na Facebooku uživao u Vukovićevim fotografijama i zapisima s puta, a sada će im to iskustvo u knjižnici izravno prenijeti.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 03:41