Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

Pula: otvorena izložba "Portreti podmorja"

Piše PSD.
21. ožujka 2011. - 12:19
Prva samostalna izložba podvodnih fotografija „Portreti podmorja“ , pulskog autora Marinka Babića, otvorena je u u pulskom Domu hrvatskih branitelja u nedjelju poslijepodne.

U svom obraćanju brojnim posjetiteljima, ovaj“maestro“ podvodne fotografije, naglasio je kako izložbom želi pokazati koliko smo bogati prirodnim resursima, upozoriti na opasnost ugrožavanja prirode sebičnim i neodgovornim ponašanjem čovjeka prema njoj, te pokušati sačuvati bajkovite prizore našeg podmorja za buduće naraštaje.

- More na poseban, sebi svojstven način oplemeni sve, što s njim dođe u dodir. Mislim da to vrijedi i za ljude. Svijet bi bio bolji kad bi više vremena provodili u moru i uz more - poručio je Babić.

Gordana Slukan u predgovoru je ustvrdila,kako se autor nije zaputio u daleke egzotične krajeve,da bi prikazao ljepotu i bogatstvo podvodnog svijeta, već je nadahnuće i motive pronašao u pulskim podmorju, gdje je priroda uspješno odolijeva razarajućem utjecaju čovjeka.

“Iako uronjen u svijet tišine, Marinko Babić ostvaruje komunikaciju s morskim bićima, koja ga prihvaćaju i dozvoljavaju da fotoaparatom zabilježi njihovu ljepotu.

Zahvaljujući njegovim fotografijama otkrivamo jedan drugačiji svijet ,gdje susrećemo portrete stidljivih morskih konjića, rasplesane perjaničare, mistične meduze, raskošno ukrašene puževe golaće, zvijezde, ribe, vlasulje, školjke…

Svoje modele, ta čudesna morska stvorenja on znalački posjeda u svoj podvodni studio, postavlja ih u prostor njihovog prirodnog okruženja, služi se isključivo ambijentalnim svjetlom i prikazuje ih u svoj njihovoj raskoši i ljepoti“, navodi Gordana Slukan.

Autor ove izložbe, profesor je kineziologije, zaljubljenik u prirodu i aktivni pobornik njezine zaštite. Zbog interesa za ronjenjem i fotografijom, lani je podvodnu pušku zamijenio fotoaparatom i morski svijet promatra drugačijim očima, nakon što je prestao tražiti lovinu i počeo uočavati ljepotu života podmorja.

Izložba je otvorena do 27.ožujka, a dio repertoara pulske ženske klape „Teranke“, uljepšao je svečanost otvaranja izložbe.

Branka Žužić, foto: Srećko Niketić / Cropix
#MARINKOBABIć

Izdvojeno