StoryEditor

Projekt nadahnut Beuysom 11. rujna stiže u Zagreb

Piše PSD.
9. rujna 2009. - 18:34

U okviru turneje jugoistočnom Europom, umjetnički projekt "Omnibus za izravnu demokraciju" nastao prema ideji njemačkog umjetnika Josepha Beuysa, dolazi 11. i 12. rujna u Zagreb, izvijestio je zagrebački Goethe-institut.

Projekt provodi skupina umjetnika i aktivista koji, vozeći autobus kroz različite gradove, kroz razgovor s lokalnim stanovništvom prikupljaju mišljenja o demokraciji u umjetnosti, politici, društvu, rekla je Karla Pudar iz Kulture promjene Studentskog centra.

Autobus je na svoje prvo putovanje krenuo 1987. nedugo nakon Beuysove smrti, a u njemu je smješten arhiv s materijalima prikupljenima u protekle 22 godine, dodala je.

Spajajući umjetnost i politiku, "Omnibus" je nadahnut Beuysom koji je, s uvjerenjem da je čovjek odgovoran oblikovatelj cijeloga društva, još 1971. osnovao Organizaciju za izravnu demokraciju svenarodnim glasovanjem te je na Documenti 5 u Kasselu sto dana razgovarao s posjetiteljima o tome.

Taj će "double decker" u Zagreb stići 11. rujna, a parkirati će se ispred Filozofskog fakulteta i biti otvoren za razgledavanje. Isti dan navečer, u Galeriji SC-a otvorit će se izložba posvećena Beuysu te održati panel diskusija na temu "Joseph Beuys - borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju".

Na tribini će sudjelovati Beuysov učenik Johannes Stuettgen te predstavnici GONG-a i Nezavisne studentske inicijative. Idući dan, autobus će se smjestiti na Trg bana Josipa Jelačića, kada će studenti provesti malu akciju s koje će ponovno odaslati poruku o nužnosti besplatnog školstva.

Omnibus će na svojoj turneji posjetiti ukupno 12 gradova, u Zagreb je stigao iz Ljubljane, a potom odlazi u Sarajevo.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:04