StoryEditorOCM
Kulturau zagrebu premijerno izvedena Donizettijeva komična opera

PREMIJERA Ljubavni napitak za mališe i veliše

Piše PSD.
21. veljače 2012. - 20:48
Nakon “Mazepe” P.I. Čajkovskoga, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nazočili smo šaljivoj, vedrim pastelnim bojama oslikanoj slikovnici Donizettijeve komične opere “Ljubavni napitak”, u režiji gosta iz Italije Cezarea Lievija, koja je primjerenija djeci nego operi.

To se odnosi i na scenografiju Luigija Peregoa, koja ne koristi širinu pozornice, a kostimi Marine Luxardo dosljedni su, ali plošni. Međutim, ova lepršava opera dobrodošla je u ovim krizno-recesijskim vremenima i prepun zagrebački HNK bio je uistinu ponesen. Ovo je, dakle, opera za dobro raspoloženje.

Odavno potvrđen kao visoko profesionalan, idealan nositelj junaka opere buffo, Giorgio Surian, zapamćen kao neponovljivi Gianni Schischi, i kao nadriliječnik Dulcamara bio je neodoljiv, uživljen i razigran. Riječju: nositelj kompletnoga glazbenoga dijela opere.

Gromoglasan pljesak

Takav je, uživljen i razigran, zapravo trebao biti Domagoj Dorotić u glavnoj ulozi dobrodušnog zaljubljenog seljačića Nemorina. I glumački uvjerljiv, muzikalan. Istaknuo se dobrom dikcijom i kreativnom crtom.

Gromoglasan i dugotrajan pljesak na otvorenoj sceni prolomio se za izvedbe “Una furtiva lagrima”.

Premda ugodan i ne težak, operni izraz ove komične opere ipak iziskuje suptilniji legato, a to se može reći i za sve ostale soliste. Solidan tumač Belcorea Marko Kalajanović u odličnoj je sintezi glumačkog i pjevačkog izraza postajao nositelj komedije.

Ženski zbor sjajan

U ulozi Adine, lakomislene, premda načitane Nemorinove ljubavi, nastupila je Marija Kuhar-Šoša, scenski prpošna, iako često nedorađena u vokalnoj tehnici. Monika Cerovček bila je u ulozi Giannette utjelovljenje pjevačke urednosti, posebice glumački važne u pravoj operi buffo.

Ženski zbor sjajno se iskazao, savršen pjevački, kao i pokretom, pod znalačkom rukom Silvane Čuljak i Simona Dešpalja. Dirigent Pietro Rizzo sigurno je vodio orkestar u kojem su najslabija karika limeni puhači, a lijepa sola flaute i oboe te nenadmašne koncert-majstorice Vlatke Peljhan.

Unatoč nekim nedorađenostima, ova će se vedra opera zacijelo dugo zadržati na repertoaru. Sljedeće su predstave na programu zagrebačkoga HNK 21., 24. i 28. veljače te 2. ožujka, sve u 19.30.

 nila kuzmanić svete

Duhoviti zaplet

Komičnu operu “Ljubavni napitak” napisao je Gaetano Donizetti u samo dva tjedna, a premijerno je izvedena u Milanu 1832. godine. Zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, kao i melodioznoj i ležernoj glazbi, vrlo brzo postala je jednom od najizvođenijih talijanskih opera 19. stoljeća. Libreto je napisao Felice Romani prema komediji francuskoga dramatičara Eugenea Scribea, utemeljenoj na srednjovjekovnoj romanci Tristan Gottfrieda von Strassburga.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:31