StoryEditor
Kulturaromantična komedija

Premijera 'Lepurice' okupila mnoštvo poznatih Splićana, oduševljena publika dobro se nasmijala i zabavila: 'Odavno u ovom kazalištu nije bilo predstave poput ove!'

Piše Jasmina Parić, Anja Popović
23. studenog 2019. - 00:55

U petak navečer na velikoj sceni splitskog HNK premijerno je izvedena vesela, romantična komedija "Lepurica" Ane Prolić, adaptacija "Pigmaliona" Georgea Bernarda Shawa. Redatelj je Mario Kovač, a u glavnim ulogama Kate Bitange i profesora Nikole Tartaglie nastupili su Katarina Romac i Marjan Nejašmić Banić.

Shawova kritika engleskog društva prožeta pitanjima fonetike, s početka dvadesetog stoljeća, premještena je u današnji Split.

Redatelj Mario Kovač najavljuje da će 'Lepurica' nasmijavati, ali ne ismijavati, govorit će o starim Splićanima i novim bogatašima, standardnom, pazarskom i SMS jeziku...

Osobe i situacije iz izvornog "Pigmaliona" uglavnom su zadržane; priča se temelji na podučavanju neuke djevojke koja za par tjedana treba biti predstavljena kao prava dama savršenog govora i ponašanja. Međutim, u ovoj adaptaciji narasla je i značajno mjesto zauzela obitelj Hill, odnosno Brđan ili Brtjan, koju predvodi Nives Ivanković. Ta hercegovačka familija u splitskoj je priči unajmila scenu splitskog HNK za proslavu rođendana.

Izvorni profesor Higgins postao je od žena distancirani profesor Tartaglia, a prodavačica cvijeća više nije Eliza Doolittle nego Kate Bitanga, Sinjanka iz Glavica Donjih. Katin otac je preprodavač voća i povrća Mate kojega igra Filip Radoš. Gospođa Hill postala je Anđa Brđan, odnosno Anđela Brtjan, u interpretaciji Nives Ivanković, a Nenada Srdelića vidjeli smo kao pukovnika Pickeringa, odnosno prof. Gilića.

Nastupili su još Petra Kovačić Pavlina i Pere Eranović koji tumače uloge mladih Brtjana, Afrodite i Franje. Snježana Sinovčić Šiškov i Andrea Mladinić u ulogama su dviju žena koje skrbe za profesora Tartagliu, prva kao majka Magdalena, druga kao spremačica i domaćica gospođica Mirna.

Stipe Radoja našao se u ulogama konobara i policajca, a Andrijana Vicković je novinarka Sanja.

'Splitska Drama preuzima prvo mjesto u državi'

Kako je redatelj "Lepurice" Mario Kovač ranije kazao za "Slobodnu", nadao se da će se publika nasmijati i zabaviti, a upravo je to i bio slučaj na večerašnjoj premijeri. Gledatelji nisu gubili pažnju do samog kraja predstave, nakon čega su pljeskom čak tri puta pozvali glumačku postavu na pozornicu.

– Riječ je o vrlo dobroj adaptaciji, odnosno tekstu koji savršeno dobro odražava našu splitsku svakodnevicu i ono s čime se suočavamo. Mlade glumice Petra Kovačić Pavlina i Katarina Romac izvanredno su odigrale svoje uloge, a stara garda pokazuje da je Drama HNK iznimna i polako preuzima mjesto koje joj pripada, prvo u državi – kazao nam je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon predstave.

"Lepurica" prati put djevojke Kate Bitange, prodavačice cvijeća iz Glavica kod Sinja, koju mladi profesor iz oklade uči pravilno govoriti hrvatski jezik, a u ovoj priči uživale su i druge poznate osobe pa smo u publici, među ostalima, ugledali i glazbenice Hanu Huljić, Domenicu Žuvelu, modnu dizajnericu Anamariju Asanović, kao i glumicu Anu Gruicu.

– Oduševljena sam predstavom, drago mi je da sam bila na premijeri. Glumci su toliko odlični da nisam znala koga gledati, svaki vam zaokupi pažnju. Bilo je dinamično – od komike do prikaza našeg društva – kazala nam je Huljić.

 

 

Koliko ovakvog sadržaja Splitu nedostaje, pokazala su zadovoljna lica drugih posjetitelja na izlazu iz HNK-a.

– Super, odlično. Sve je bilo jako dobro – od glumaca, preko režije do toga kako su to prilagodili današnjoj situaciji, kritici društva... Mlade glumce ne znam jer rijetko dolazim, ali su izvrsni – kaže nam Dinka Gjeldum.

– Mislim da će predstava igrati dugo. Baš je topla, mladi glumci su pokazali da imaju talent. Odavno u ovom kazalištu nije bilo predstave poput ove – kaže gospođa Dragica s kojom je bila u društvu.

– Ovakva tematika nam je otprije poznata, ali predstava je smještena u suvremeno društvo i baš mi se to svidjelo – zaključuje Nives Vrgoč.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 19:00