StoryEditorOCM
Kultura'Face(s)&(F)aces'

Portreti Pere Kvrgića, Špira Guberine, Rade Šerbedžije, Slavenke Drakulić, Mira Gavrana, Gorana Grgića, Livia Badurine, Tihane Lazović... pogledajte galeriju fotografa Roberta Gojevića

Piše Jakov Kosanović
6. kolovoza 2019. - 10:00

U okviru programa 65. Splitskog ljeta, izložbom ''Face(s)&(F)aces'' splitskoj će se publici predstaviti poznati hrvatski fotograf, ilustrator, dizajner i urednik međunarodno priznatoga fotografskog časopisa Blur Magazine Robert Gojević.


Projektom Face(s)&(F)aces Gojević započinje iznimno zanimljivo fotografske putovanje u zaboravljene i složene umjetničke procese kojima u maniri starih foto-majstora portretira ugledne osobe iz javnog i društvenog života u intimnost svoga vlastitog doma/atelijera.

Gojevićev ciklus, osim tehničke izvrsnosti, oku promatrača nudi tople, suptilno psihološki nijansirane portrete ljudi, koji su u manjoj ili višoj mjeri dio umjetnikova privatnoga života.

Autorski koncept projekta istovremeno je i kritika konzumerizma i fotografske hiper-produkcije potencirane vizualnim senzibilitetom društvenih mreža i postmodernističkog koncepta pobjede slike nad riječju.

Kritika selfieja

Kako ističe viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić u predgovoru izložbi, "umjetnost Roberta Gojevića precizno je promišljena kritika 'bolesti' suvremenog društva, površnosti vrednovanja umijeća i znanja kao i dominantne selfie i photoshop kulture današnjice."


O Gojevićevu interesu za povijesne fotografske procese imala je prilike pisati i Iva Prosoli, viša kustosica Muzeja grada Zagreba: Robert Gojević je duboko zainteresiran za povijest i pojavnosti samog medija, ali i za povijest svjetske te posebice hrvatske fotografije.

U svojem radu reinterpretira različite povijesne tehnike, izrađuje ambrotipije, ferotipije, cijanotipije, fotografije na slanom papiru, albuminske fotografije, ali i inkjet printove.

Omiljeni žanr mu je portretna fotografija, pritom modelu pristupa na način na koji je to činio Nadar, provodeći s njim onoliko vremena koliko je potrebno da bi od njega dobio aktivno sudjelovanje, izlažući ga objektivu aparata nekoliko sekundi, što je sasvim dovoljno da se u portret upiše osobnost fotografiranog.


Izložba se otvara u utorak, 6. kolovoza u 20 sati, a u Galeriji fotografije Fotokluba Split, a može se pogledati do 26. kolovoza.


Izložba je realizirana uz financijsku potporu: Grada Splita, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Splitskog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 22:44