stdClass Object ( [id] => 603007 [title] => Patricija Horvat, prevoditeljica u našem gradu; osim što prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, 10 godina vodi 'Bookvicu'... [alias] => patricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39 [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako se na prvi pogled ne bi reklo, Patricija Horvat najprije impresionira velikom radnom energijom. Prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, deset godina vodi "Bookvicu", a za svako izdanje pročita sve što treba od gosta.

Paralelno s tim ide i adekvatna pozitivna energija. Radno, točnije udarnički i svečano, u travnju je u tri večeri obilježila deset godina "Bookvice" u "Quasimodu".

Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelovala je u nekoliko programa, u nedjelju dobiva i onaj posvećen svome velikom, naravno i dobrom prevoditeljskom radu.

Rekao bi čovjek da ju je uz takav radni ritam nemoguće dobiti za intervju, ali za "Slobodnu" nije. Teško jest, ali je ipak moguće.


Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelujete kao predstavljačica, ali i kao glavna gošća, a lani ste bili i PR. S MFK-om njegujete bliski suradnički odnos iako, ako se ne varam, niste bili uključeni u prvi festival?


- U prvi MFK, zbog poslovnih obveza u inozemstvu, bila sam uključena samo kao voditeljica promocije knjige "Ljudi s greškom" Matka Sršena u izdanju "Profila", u društvu s autorom i urednicom Adrijanom Pitešom.

Prošle i ove godine ta je suradnja intenzivnija, a nadam se da će tako i ostati.


Predstavit ćete Julijanu Matanović i Anju Golob. S Julijanom je jasan slavonski, osječki link, ali s Anjom Golob? Da nisu i Slovenci zapravo Slavonci?


- Ha ha, možda i jesu. Zanima me što bi oni rekli na tu tezu, ali činjenica jest da smo svi potekli od zajedničkih staroslavenskih predaka.

Premda vrlo dobro razumijem slovenski, nažalost slabo ga govorim i stoga će Anja Golob biti tako ljubazna pa na predstavljanju govoriti hrvatski.

Ona je ovomjesečna gošća rezidencijalnog programa za pisce Udruge "Kurs" i nadam se da će imati što lijepo reći o boravku u našem gradu.

Prijevod je književno djelo

Šalu na stranu, čujemo da će kolegica Tanja Radmilo s vama razgovarati o prijevodima romana Johna Williamsa "Stoner" i "August". Nadate li se možda još nekom romanu iz Williamsove ostavštine da ga prevedete?


- Riječ je zapravo o programu Društva hrvatskih književnih prevodilaca pod nazivom "Književni prevoditelj (prevoditeljica) u vašem gradu", čiji je koncept predstavljanje jednog ili dvaju prevedenih djela.

Mogla bih, dakako, govoriti i o nekim drugim knjigama koje sam prevela, ali budući da sam se morala odlučiti za jednu do dvije, odabrala sam njih zbog popularnosti, iznimno visoke književne kvalitete i zadovoljstva pri prevođenju.

Prijevod trećeg (a kronološki prvog) Williamsova romana, pod naslovom "Butcher's Crossing" upravo završavam i bit će objavljen do jeseni, ponovno u izdanju "Frakture".

Time ćemo zaokružiti prozni opus tog sjajnog američkog pisca.

Vjerujem da ćemo se kolegica i ja u razgovoru dotaknuti i tog prijevoda te nekih drugih knjiga koje sam prevela, a spomenut ćemo i podatak da je oko 80 posto svih knjiga objavljenih u Hrvatskoj, pa tako i onih koje se prodaju na MFK-u, nastalo prevođenjem sa stranih jezika, ali se književne prevoditelje rijetko spominje iako je književni prijevod autorsko djelo.


Vaših prijevoda nakupilo se već četrdesetak. Kojima se najviše ponosite, koji su vam bili najdraži, koji najprodavaniji, a koji najteži za prevođenje?


- Ako baš moram izdvojiti najdraže, osim "Stonera" i "Augusta" spomenula bih "Suverenu čitateljicu" Alana Bennetta ("Fraktura", 2010.), šarmantni, duhoviti kratki roman koji je ujedno oda čitanju i lijepoj književnosti.

Zatim "Zeca jantarnih očiju" Edmunda de Waala ("Mozaik knjiga", 2012.), potresni biografsko-dokumentarni roman koji se čita kao krimić, a obuhvaća europsku povijest kroz pet naraštaja bogate židovske obitelji Ephrussi.

Tu je svakako i "Umrijeti u proljeće" Ralfa Rothmanna ("Fraktura", 2017.), dirljiva priča o bezumlju i strahotama rata, o šutnji očeva i prenošenju frustracija na sljedeće naraštaje, divan roman koji je njemačka kritika prozvala "trijumfom jezika".


Najteži mi je za prevođenje bio roman "Prodana duša" američkog autora Paula Beattyja, dobitnika nagrade Man Booker 2017., i to zbog toga što je prepun igara riječi, aluzija, metatekstualnih i kulturoloških referencija, ali zahvaljujući toj njegovoj dubini i kompleksnosti, istraživački rad na njemu činio mi je i zadovoljstvo.

Općenito mislim da je jedna od najvećih vrijednosti posla književnog prevoditelja to što prevoditelji stalno uče, otkrivaju, saznaju nešto novo.

Najviše se ponosim upravo prijevodima dvaju romana koje ću predstaviti na MFK-u, jer sam za njih dobila najviše pohvala, i javno i privatno, a vjerujem da su oni i među najprodavanijim i najčitanijim od svega što sam prevela.

Književnost stanuje
u klubu 'Quasimodo'

Čime će biti bogatiji vaš prevodilački portfelj do idućeg, četvrtog MFK-a?


- Prvi zadatak koji me čeka nakon "Butcher's Crossinga" jest roman "Circe" (Kirka) autorice Madeline Miller, uzbudljiva, neobično suvremena priča smještena u doba grčkih mitova, zatim slijede dva romana hvaljene i nagrađivane irske spisateljice Sally Rooney "Conversations with Friends" i "Normal People", a veselim se što ću sljedeće godine prevesti i novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih njemačkih autora, gore spomenutog Ralfa Rothmanna, "Der Gott jenes Sommers".


U travnju je u tri dana obilježena desetogodišnjica "Bookvice", koja se s razlogom veže uz vaše ime, jer tu ste od prvog izdanja. Hoće li to biti posljednja ovogodišnja "Bookvica", da ne govorimo u konačnim kategorijama, jer nekima je pomalo mirisalo na oproštaj?


- To ovisi o više okolnosti i čimbenika. Obljetničke "Bookvice" sigurno nisu bile posljednje, jer ćemo program svakako održavati do kraja godine, a nakon toga je neizvjesno.

Bilo bi lijepo da književnost i dalje, barem povremeno, stanuje u klubu" Quasimodo", a hoće li to biti u obliku "Bookvice" ili u nekom drugom obliku, još ne znam.

Možda je, nakon deset godina, vrijeme da se palica prepusti mladim snagama ovoga grada koje bi mogle pokrenuti neki novi, možda svježiji program.

Autori su lošije plaćeni od prevoditelja

Preko "Bookvice" ste upoznali puno pisaca. Razlikuju li se oni od prevoditelja, jesu li vaši kolege toliko angažirani, politizirani, mušičavi, tašti?


- Zahvaljujući "Bookvici" upoznala sam mnogo više pisaca nego što poznajem književnih prevoditelja.

Srećom, naše Društvo u posljednje je vrijeme vrlo aktivno i organizira brojne aktivnosti čiji je cilj i veća vidljivost književnih prevoditelja i naše međusobno upoznavanje.

Ne volim generalizirati, ali mislim da su prevoditelji (barem pojedini) ipak nešto samozatajniji i povučeniji od pisaca (barem pojedinih), rekla bih da su manje politički angažirani.

A mušičavosti i taštine nije pošteđena nijedna umjetnička (pa ni neumjetnička) branša, samo što su pisci malo više u fokusu javnosti od prevoditelja.


Kako bilo, desetogodišnje iskustvo s "Bookvicom" i upoznavanje brojnih pisaca i spisateljica uvjerilo me je da su autori književnih djela najmanje plaćeni za svoj rad u cijelom knjižnom sektoru (premda ni prevoditelji ne stoje mnogo bolje, jer se književni prijevodi nažalost plaćaju mnogo manje od drugih vrsta prijevoda, npr. tehničkih).

To je žalosno, jer bez izvornog književnog djela nemamo posla ni mi prevoditelji, ni urednici, ni lektori, ni grafički urednici, ni ilustratori, ni nakladnici...

Nadam se da će se državna politika, a s njome i mentalni sklop u društvu, u tom pogledu uskoro promijeniti kako bi autori, na čijem se radu temelji cijeli sustav, bili zasluženo nagrađeni za svoj rad.

Svi bismo se trebali zalagati za to. "Bookvica" me je doista senzibilizirala u tom pogledu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vedra i neumorna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-10 17:24:08 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-10 17:24:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-11 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2161 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/8118879.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/8646979.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/8118883.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/9849629.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/9592836.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/11\/Kultura\/8377131.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1229"},{"size0":"1920x2803"},{"size0":"1920x2796"},{"size0":"1920x2886"},{"size0":"1920x1212"},{"size0":"1920x1010"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14986922 Threads: 2 Questions: 3149294506 Slow queries: 7027886 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234946106 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/patricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39-603007 [printLink] => /kultura/patricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39-603007?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vedra i neumorna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Patricija Horvat, prevoditeljica u našem gradu; osim što prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, 10 godina vodi 'Bookvicu'... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/8118879.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/8118879.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/8646979.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/8118883.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/9849629.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/9592836.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/11/Kultura/8377131.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako se na prvi pogled ne bi reklo, Patricija Horvat najprije impresionira velikom radnom energijom. Prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, deset godina vodi "Bookvicu", a za svako izdanje pročita sve što treba od gosta.

Paralelno s tim ide i adekvatna pozitivna energija. Radno, točnije udarnički i svečano, u travnju je u tri večeri obilježila deset godina "Bookvice" u "Quasimodu".

Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelovala je u nekoliko programa, u nedjelju dobiva i onaj posvećen svome velikom, naravno i dobrom prevoditeljskom radu.

Rekao bi čovjek da ju je uz takav radni ritam nemoguće dobiti za intervju, ali za "Slobodnu" nije. Teško jest, ali je ipak moguće.


Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelujete kao predstavljačica, ali i kao glavna gošća, a lani ste bili i PR. S MFK-om njegujete bliski suradnički odnos iako, ako se ne varam, niste bili uključeni u prvi festival?


- U prvi MFK, zbog poslovnih obveza u inozemstvu, bila sam uključena samo kao voditeljica promocije knjige "Ljudi s greškom" Matka Sršena u izdanju "Profila", u društvu s autorom i urednicom Adrijanom Pitešom.

Prošle i ove godine ta je suradnja intenzivnija, a nadam se da će tako i ostati.


Predstavit ćete Julijanu Matanović i Anju Golob. S Julijanom je jasan slavonski, osječki link, ali s Anjom Golob? Da nisu i Slovenci zapravo Slavonci?


- Ha ha, možda i jesu. Zanima me što bi oni rekli na tu tezu, ali činjenica jest da smo svi potekli od zajedničkih staroslavenskih predaka.

Premda vrlo dobro razumijem slovenski, nažalost slabo ga govorim i stoga će Anja Golob biti tako ljubazna pa na predstavljanju govoriti hrvatski.

Ona je ovomjesečna gošća rezidencijalnog programa za pisce Udruge "Kurs" i nadam se da će imati što lijepo reći o boravku u našem gradu.

Prijevod je književno djelo

Šalu na stranu, čujemo da će kolegica Tanja Radmilo s vama razgovarati o prijevodima romana Johna Williamsa "Stoner" i "August". Nadate li se možda još nekom romanu iz Williamsove ostavštine da ga prevedete?


- Riječ je zapravo o programu Društva hrvatskih književnih prevodilaca pod nazivom "Književni prevoditelj (prevoditeljica) u vašem gradu", čiji je koncept predstavljanje jednog ili dvaju prevedenih djela.

Mogla bih, dakako, govoriti i o nekim drugim knjigama koje sam prevela, ali budući da sam se morala odlučiti za jednu do dvije, odabrala sam njih zbog popularnosti, iznimno visoke književne kvalitete i zadovoljstva pri prevođenju.

Prijevod trećeg (a kronološki prvog) Williamsova romana, pod naslovom "Butcher's Crossing" upravo završavam i bit će objavljen do jeseni, ponovno u izdanju "Frakture".

Time ćemo zaokružiti prozni opus tog sjajnog američkog pisca.

Vjerujem da ćemo se kolegica i ja u razgovoru dotaknuti i tog prijevoda te nekih drugih knjiga koje sam prevela, a spomenut ćemo i podatak da je oko 80 posto svih knjiga objavljenih u Hrvatskoj, pa tako i onih koje se prodaju na MFK-u, nastalo prevođenjem sa stranih jezika, ali se književne prevoditelje rijetko spominje iako je književni prijevod autorsko djelo.


Vaših prijevoda nakupilo se već četrdesetak. Kojima se najviše ponosite, koji su vam bili najdraži, koji najprodavaniji, a koji najteži za prevođenje?


- Ako baš moram izdvojiti najdraže, osim "Stonera" i "Augusta" spomenula bih "Suverenu čitateljicu" Alana Bennetta ("Fraktura", 2010.), šarmantni, duhoviti kratki roman koji je ujedno oda čitanju i lijepoj književnosti.

Zatim "Zeca jantarnih očiju" Edmunda de Waala ("Mozaik knjiga", 2012.), potresni biografsko-dokumentarni roman koji se čita kao krimić, a obuhvaća europsku povijest kroz pet naraštaja bogate židovske obitelji Ephrussi.

Tu je svakako i "Umrijeti u proljeće" Ralfa Rothmanna ("Fraktura", 2017.), dirljiva priča o bezumlju i strahotama rata, o šutnji očeva i prenošenju frustracija na sljedeće naraštaje, divan roman koji je njemačka kritika prozvala "trijumfom jezika".


Najteži mi je za prevođenje bio roman "Prodana duša" američkog autora Paula Beattyja, dobitnika nagrade Man Booker 2017., i to zbog toga što je prepun igara riječi, aluzija, metatekstualnih i kulturoloških referencija, ali zahvaljujući toj njegovoj dubini i kompleksnosti, istraživački rad na njemu činio mi je i zadovoljstvo.

Općenito mislim da je jedna od najvećih vrijednosti posla književnog prevoditelja to što prevoditelji stalno uče, otkrivaju, saznaju nešto novo.

Najviše se ponosim upravo prijevodima dvaju romana koje ću predstaviti na MFK-u, jer sam za njih dobila najviše pohvala, i javno i privatno, a vjerujem da su oni i među najprodavanijim i najčitanijim od svega što sam prevela.

Književnost stanuje
u klubu 'Quasimodo'

Čime će biti bogatiji vaš prevodilački portfelj do idućeg, četvrtog MFK-a?


- Prvi zadatak koji me čeka nakon "Butcher's Crossinga" jest roman "Circe" (Kirka) autorice Madeline Miller, uzbudljiva, neobično suvremena priča smještena u doba grčkih mitova, zatim slijede dva romana hvaljene i nagrađivane irske spisateljice Sally Rooney "Conversations with Friends" i "Normal People", a veselim se što ću sljedeće godine prevesti i novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih njemačkih autora, gore spomenutog Ralfa Rothmanna, "Der Gott jenes Sommers".


U travnju je u tri dana obilježena desetogodišnjica "Bookvice", koja se s razlogom veže uz vaše ime, jer tu ste od prvog izdanja. Hoće li to biti posljednja ovogodišnja "Bookvica", da ne govorimo u konačnim kategorijama, jer nekima je pomalo mirisalo na oproštaj?


- To ovisi o više okolnosti i čimbenika. Obljetničke "Bookvice" sigurno nisu bile posljednje, jer ćemo program svakako održavati do kraja godine, a nakon toga je neizvjesno.

Bilo bi lijepo da književnost i dalje, barem povremeno, stanuje u klubu" Quasimodo", a hoće li to biti u obliku "Bookvice" ili u nekom drugom obliku, još ne znam.

Možda je, nakon deset godina, vrijeme da se palica prepusti mladim snagama ovoga grada koje bi mogle pokrenuti neki novi, možda svježiji program.

Autori su lošije plaćeni od prevoditelja

Preko "Bookvice" ste upoznali puno pisaca. Razlikuju li se oni od prevoditelja, jesu li vaši kolege toliko angažirani, politizirani, mušičavi, tašti?


- Zahvaljujući "Bookvici" upoznala sam mnogo više pisaca nego što poznajem književnih prevoditelja.

Srećom, naše Društvo u posljednje je vrijeme vrlo aktivno i organizira brojne aktivnosti čiji je cilj i veća vidljivost književnih prevoditelja i naše međusobno upoznavanje.

Ne volim generalizirati, ali mislim da su prevoditelji (barem pojedini) ipak nešto samozatajniji i povučeniji od pisaca (barem pojedinih), rekla bih da su manje politički angažirani.

A mušičavosti i taštine nije pošteđena nijedna umjetnička (pa ni neumjetnička) branša, samo što su pisci malo više u fokusu javnosti od prevoditelja.


Kako bilo, desetogodišnje iskustvo s "Bookvicom" i upoznavanje brojnih pisaca i spisateljica uvjerilo me je da su autori književnih djela najmanje plaćeni za svoj rad u cijelom knjižnom sektoru (premda ni prevoditelji ne stoje mnogo bolje, jer se književni prijevodi nažalost plaćaju mnogo manje od drugih vrsta prijevoda, npr. tehničkih).

To je žalosno, jer bez izvornog književnog djela nemamo posla ni mi prevoditelji, ni urednici, ni lektori, ni grafički urednici, ni ilustratori, ni nakladnici...

Nadam se da će se državna politika, a s njome i mentalni sklop u društvu, u tom pogledu uskoro promijeniti kako bi autori, na čijem se radu temelji cijeli sustav, bili zasluženo nagrađeni za svoj rad.

Svi bismo se trebali zalagati za to. "Bookvica" me je doista senzibilizirala u tom pogledu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/patricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39-603007 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2a6130a353614720b4deef7cc4ecc6c6031cb946 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Patricija+Horvat%2C+prevoditeljica+u+na%C5%A1em+gradu%3B+osim+%C5%A1to+prevodi+na+vi%C5%A1e+strana+i+jezika%2C+organizira+knji%C5%BEevni+%C5%BEivot+i+sudjeluje+u+njemu%2C+10+godina+vodi+%26%23039%3BBookvicu%26%23039%3B...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpatricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39-603007 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpatricija-horvat-prevoditeljica-u-nasem-gradu-osim-sto-prevodi-na-vise-strana-i-jezika-organizira-knjizevni-zivot-i-sudjeluje-u-njemu-10-godina-vodi-39-bookvicu-39-603007 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vedra i neumorna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturavedra i neumorna

Patricija Horvat, prevoditeljica u našem gradu; osim što prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, 10 godina vodi 'Bookvicu'...

11. svibnja 2019. - 15:00

Iako se na prvi pogled ne bi reklo, Patricija Horvat najprije impresionira velikom radnom energijom. Prevodi na više strana i jezika, organizira književni život i sudjeluje u njemu, deset godina vodi "Bookvicu", a za svako izdanje pročita sve što treba od gosta.

Paralelno s tim ide i adekvatna pozitivna energija. Radno, točnije udarnički i svečano, u travnju je u tri večeri obilježila deset godina "Bookvice" u "Quasimodu".

Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelovala je u nekoliko programa, u nedjelju dobiva i onaj posvećen svome velikom, naravno i dobrom prevoditeljskom radu.

Rekao bi čovjek da ju je uz takav radni ritam nemoguće dobiti za intervju, ali za "Slobodnu" nije. Teško jest, ali je ipak moguće.


Na Mediteranskom festivalu knjige sudjelujete kao predstavljačica, ali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:12