stdClass Object ( [id] => 292932 [title] => Partizansko-ustaška komedija okupila Hitlera, Tita i Pavelića [alias] => partizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Mjesec i pol dana ostalo je do dolaska u kina “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“, najočekivanijeg hrvatskog filma sezone u režiji Ivana Gorana Viteza (“Šuma summarum“). Očekivanja podiže kratki opis Vitezova filma - “partizanska“ komedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj se pojavljuju Tito, Pavelić i Hitler. Naslovni junak u filmu, inače seoski pjesnik (glumi ga malo poznati Kristijan Jaić), upoznaje i svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Goran Kovačića, ali Tito, Pavelić i Hitler jače odzvanjaju u uhu hrvatske javnosti.

- Ja iskreno ne znam ima li trenutno u udžbenicima i dalje Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića ili su ih istisnuli Hrvoje Šalković i Vjekoslava Huljić, tako da je upitno bi li novim generacijama ta imena išta predstavljala. A za Tita, Pavelića i Hitlera se i dalje zna, ako niotkuda drugdje, onda sa stadionskih grafita. Inače, Ljiljan kroz film susreće i još kojekakve likove, jednog kojeg oslovljavaju s Franjo, drugog kojeg oslovljavaju s Mile, zatim mlade hrvatske intelektualce okupljene u Hrvatski intelektualni pokret HIP, takozvane “hipstere“... – otkriva nam Vitez.

Priča “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ je ukratko sljedeća: partizanska četa, u kojoj se zatekne naslovni junak, odluči pobijediti na onodobnom talent-showu “Čimbenik X“, kako bi došli u priliku ubiti Hitlera i okončati Drugi svjetski rat.

- Tko to normalan ne bi poželio vidjeti – pita se režiser filma i ističe razlike između “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ i “Šuma summarum“

- One su u jednu ruku poprilične, budući da scenarij za “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ nisam napisao ja, već kolega Zoran Lazić, ali u drugu ruku, opet sam ga režirao ja, što donosi prilično prepoznatljiv autorski stil. Osnovna razlika je ta što se “Šuma summarum“ za prenošenje svoje ideje služila poigravanjem s drugom vrstom žanrova nego što to čini “Narodni heroj Ljiljan Vidić“ koji je prvenstveno komedija – otkriva Vitez.

Ideja za film potječe od spomenutog Zorana Lazića, te Tončija Kožula koji su zaključili da ljudi na ovim prostora nikada do kraja neće raščistiti s Drugim svjetskim ratom, a u kino vole doći pogledati komediju, pa su zaključili da bi spoj toga dvoga vrlo lako mogao rezultirati kinouspjehom.

- Ideju su iznijeli producentu Ivanu Maloči koji ih je potaknuo na daljnje pisanje, sve je to od najranijih faza razvoja prepoznao i HAVC, a negdje u hodu sam uključen i ja. Što se glumaca tiče, jedan me naš vrlo poznati glumac i medijska ličnost zna podbadati da zašto ne organiziram audicije kad radim filmove, ali istina je da audicija nikada ne prestaje. Svojom stalnom zadaćom doživljavam praćenje glumačke scene i kad mi koji glumac zapadne za oko, u glavi si ga pribilježim i onda, kad se ukaže prilika da se nešto i snima, prekopam po arhivi pribilježenih. A budući da smatram da je bazen dobrih glumaca u Hrvatskoj i te kako širok, nije mi mrsko priliku davati manje korištenim facama – ističe redatelj.

Znači, Vitez je odlučio iskoristiti činjenicu da mnogi u Hrvatskoj još uvijek žive u 1941. i tu činjenicu uklopiti u komediju, jedini žanr koji se masovnije gleda u kinima. Pitamo ga zašto je tomu tako - da mnogi u Hrvatskoj još uvijek žive u 1941. i da se jedino komedije gledaju?

- Drugi svjetski rat je povijesno značajan događaj na svjetskoj razini, pa se ljudi, kad se imaju potrebu osjećati povijesno značajnima na svjetskoj razini, rado vežu uz takve događaje. Lakše se identificirati s više i ne toliko bliskom herojskom prošlošću, nego nešto zaista i konkretno napraviti od svojeg života. Ima jedna zgodna anegdota sa priprema za snimanje ovog filma. U traženju lokacije gradske vile iz 40-ih godina prošlog stoljeća, našli smo savršen prostor, no u njemu snimati nismo mogli, jer su 98-godišnju vlasnicu partizani 1945. potjerali iz nje i gospođa u sadržaju našeg filma nije vidjela ništa smiješno. Dakle, gospođa u svojim stotima se dandanas ne može pomiriti s logičnim posljedicama jednog prevratnog povijesnog razdoblja; Drugi svjetski rat se nije dogodio, nego se dogodio “njoj“. I to je to. Kad čovjek gurne glavu u vlastito dupe, što mu više treba? Kružnica je zatvorena, svi su mu odgovori pred očima – odgovara filmaš.

Budući da ovi prostori žive u prošlosti i da se o Drugom svjetskom ratu još uvijek žučno razglaba, film će se nadovezati na današnje rasprave na sličnu temu “tko je ustaša, a tko partizan“, ali ima i onih tipa “tko je Turčin, a tko Iranac“, najavljuje Vitez.
- Samo, ne može se baš cijela povijest ovog napaćenog naroda obuhvatiti u jednom filmu.

Film ima fiktivne slobode u nizanju ključnih zbivanja iz “naše junačke prošlosti“, ali se se i drži činjenica. Ipak, zasigurno nije činjenica protagonistovo pridruživanje partizanskoj četi s “odvažnim planom kako privesti rat kraju“ putem infiltracije u ustaški talent show “Čimbenik X“, na koji bi trebao doći i Hitler, a u svrhe konačne diverzantske pobjede. Ili možda jest?

- Činjenica je da je Drugi svjetski rat na ovim prostorima bio šarolik i krvav. Iz te činjenice u filmu izvlačimo druge činjenice. Mislim da “Narodni heroj Ljiljan Vidić“ jako dobro funkcionira kao zaboravljena epizoda iz Drugog svjetskog rata. Sve što o Drugom svjetskom ratu znamo u filmu je prisutno, a onda i mnogo više. Ovo potonje možda nije činjenica samo zbog toga kako je akcija završila. Da je završila nekako drugačije, možda bi postala činjenica. Možda nekome tko je pisao službene povijesne knjige nije bilo u interesu da se napiše prava istina o ovom događaju – govori Vitez.


Očito, politika i talent showovi se u njegovu filmu ljube u Drugom svjetskom ratu kao danas.
- Princip “Kruha i igara“ je prihvatljiv svakom političkom sistemu. Pobjednik “Čimbenika X“ biva nagrađen nastupom na Poglavnikovom domjenku, kako je i red. Ima jedan jako zgodan kadar u filmu, ispred zgrade varaždinskog HNK-a u kojoj se odvija “Čimbenik X“ natjecanje. Pred ulaznim vratima okupljeni fanovi kliču, dok iza ugla... Morat ćete pogledati film – draži režiser, a mi ga spremno zaskačemo pitanjem koliko će “Narodni heroj“ biti politički nekorektan, tj. hoće li i kako još gledatelji biti “iznenađeni i uvrijeđeni“?

- E, sad... Zbilja mislim da ne postoji grupacija koje se u filmu nismo dotaknuli. Tako da tko će htjeti biti uvrijeđen, bez ikakve sumnje će za to imati razloga. Ali, mislim da bi bilo fer da se primijeti da nitko nije prošao lišo. A sad što će se eventualno javljati glasovi npr. “Ne možete tako o partizanima/ustašama/Hrvatima/Srbima/domoljubima/kolaboratorima“, ne obraćajući pažnju da nismo ništa blaži ni prema ikojoj drugoj opciji, to je problem uskosti gledanja tih glasova...

“Narodni heroj“ od 31. prosinca igra u kinima s potencijalom da postane novi hrvatski komični blockbuster ili čak regionalni s obzirom na to da je nastao u produkciji Inter filma (Hrvatska) i Zillona filma (Srbija).

- Ovaj je film rađen s idejom visoke gledanosti i da pritom ne bude podilazivalački. Je li to moguće, sad ćemo vidjeti. Moja je osnovna misao vodilja bila zabaviti publiku, a da opet izlazeći iz kina imaju i grickajući “Hmmm“ osjećaj. Tema je bez daljnjega škakljiva, ali zaista smatram da je obrađena na duhovit način i da će svatko, s imalo smisla za humor, u ovom filmu dobiti svoju dozu smijeha. Koliko su Hrvati spremni nasmijati se svojem okruženju, vječno je pitanje. Ja moram vjerovati da jesu, jer ako nisu, onda sam u gadnim problemima, budući da drugačije baš i ne znam.

MARKO NJEGIĆ

Prije nije bilo bolje

Dok ste snimali film, jeste li možda razmišljali da je hrvatska današnjica gora od njezine prošlosti u političkom i inom smislu?
- To su isto mistifikacije svoje vrste, da je prije bilo bolje. Naravno da prije nije bilo bolje. To što se prije živjelo u jednoj iluziji, na kredit, i materijalni i idejni, nije moglo rezultirati ničim drugim nego brutalnim slomom u jednom trenutku. Taj slom je koliko-toliko preživljen, i sad umjesto da se na ruševinama prethodne iluzije nešto konkretno pokuša sagraditi, oživljavaju se stare iluzije, već jednom ili više puta propale kao temelj ikakvog zdravog napretka. Tko je rekao da ako ne učimo na vlastitim greškama, osuđeni smo ih ponavljati? Mislim, tko to nije rekao, svi to kažu, ali jedno je reći, a drugo provesti u djelo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'Čimbenik X' naziv je talent showa na koji se, sa svojom četom, prijavljuje narodni heroj Ljiljan Vidić u istoimenu filmu Ivana Gorana Viteza kako bi pobijedio i ubio Hitlera te tako okončao Drugi svjetski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretpremijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-13 18:49:28 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-15 19:26:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-14 16:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5704 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/14/Spektar/DSCN3557.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x600" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 20 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38980126 Threads: 5 Questions: 7140117054 Slow queries: 3315892 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609418349 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/partizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica-292932 [printLink] => /kultura/partizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica-292932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231580 [name] => maxrocky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maxrocky [link] => /tag/maxrocky ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'Čimbenik X' naziv je talent showa na koji se, sa svojom četom, prijavljuje narodni heroj Ljiljan Vidić u istoimenu filmu Ivana Gorana Viteza kako bi pobijedio i ubio Hitlera te tako okončao Drugi svjetski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretpremijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Partizansko-ustaška komedija okupila Hitlera, Tita i Pavelića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-15-20-45-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/14/Spektar/DSCN3557.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/14/Spektar/DSCN3557.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Mjesec i pol dana ostalo je do dolaska u kina “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“, najočekivanijeg hrvatskog filma sezone u režiji Ivana Gorana Viteza (“Šuma summarum“). Očekivanja podiže kratki opis Vitezova filma - “partizanska“ komedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj se pojavljuju Tito, Pavelić i Hitler. Naslovni junak u filmu, inače seoski pjesnik (glumi ga malo poznati Kristijan Jaić), upoznaje i svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Goran Kovačića, ali Tito, Pavelić i Hitler jače odzvanjaju u uhu hrvatske javnosti.

- Ja iskreno ne znam ima li trenutno u udžbenicima i dalje Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića ili su ih istisnuli Hrvoje Šalković i Vjekoslava Huljić, tako da je upitno bi li novim generacijama ta imena išta predstavljala. A za Tita, Pavelića i Hitlera se i dalje zna, ako niotkuda drugdje, onda sa stadionskih grafita. Inače, Ljiljan kroz film susreće i još kojekakve likove, jednog kojeg oslovljavaju s Franjo, drugog kojeg oslovljavaju s Mile, zatim mlade hrvatske intelektualce okupljene u Hrvatski intelektualni pokret HIP, takozvane “hipstere“... – otkriva nam Vitez.

Priča “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ je ukratko sljedeća: partizanska četa, u kojoj se zatekne naslovni junak, odluči pobijediti na onodobnom talent-showu “Čimbenik X“, kako bi došli u priliku ubiti Hitlera i okončati Drugi svjetski rat.

- Tko to normalan ne bi poželio vidjeti – pita se režiser filma i ističe razlike između “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ i “Šuma summarum“

- One su u jednu ruku poprilične, budući da scenarij za “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“ nisam napisao ja, već kolega Zoran Lazić, ali u drugu ruku, opet sam ga režirao ja, što donosi prilično prepoznatljiv autorski stil. Osnovna razlika je ta što se “Šuma summarum“ za prenošenje svoje ideje služila poigravanjem s drugom vrstom žanrova nego što to čini “Narodni heroj Ljiljan Vidić“ koji je prvenstveno komedija – otkriva Vitez.

Ideja za film potječe od spomenutog Zorana Lazića, te Tončija Kožula koji su zaključili da ljudi na ovim prostora nikada do kraja neće raščistiti s Drugim svjetskim ratom, a u kino vole doći pogledati komediju, pa su zaključili da bi spoj toga dvoga vrlo lako mogao rezultirati kinouspjehom.

- Ideju su iznijeli producentu Ivanu Maloči koji ih je potaknuo na daljnje pisanje, sve je to od najranijih faza razvoja prepoznao i HAVC, a negdje u hodu sam uključen i ja. Što se glumaca tiče, jedan me naš vrlo poznati glumac i medijska ličnost zna podbadati da zašto ne organiziram audicije kad radim filmove, ali istina je da audicija nikada ne prestaje. Svojom stalnom zadaćom doživljavam praćenje glumačke scene i kad mi koji glumac zapadne za oko, u glavi si ga pribilježim i onda, kad se ukaže prilika da se nešto i snima, prekopam po arhivi pribilježenih. A budući da smatram da je bazen dobrih glumaca u Hrvatskoj i te kako širok, nije mi mrsko priliku davati manje korištenim facama – ističe redatelj.

Znači, Vitez je odlučio iskoristiti činjenicu da mnogi u Hrvatskoj još uvijek žive u 1941. i tu činjenicu uklopiti u komediju, jedini žanr koji se masovnije gleda u kinima. Pitamo ga zašto je tomu tako - da mnogi u Hrvatskoj još uvijek žive u 1941. i da se jedino komedije gledaju?

- Drugi svjetski rat je povijesno značajan događaj na svjetskoj razini, pa se ljudi, kad se imaju potrebu osjećati povijesno značajnima na svjetskoj razini, rado vežu uz takve događaje. Lakše se identificirati s više i ne toliko bliskom herojskom prošlošću, nego nešto zaista i konkretno napraviti od svojeg života. Ima jedna zgodna anegdota sa priprema za snimanje ovog filma. U traženju lokacije gradske vile iz 40-ih godina prošlog stoljeća, našli smo savršen prostor, no u njemu snimati nismo mogli, jer su 98-godišnju vlasnicu partizani 1945. potjerali iz nje i gospođa u sadržaju našeg filma nije vidjela ništa smiješno. Dakle, gospođa u svojim stotima se dandanas ne može pomiriti s logičnim posljedicama jednog prevratnog povijesnog razdoblja; Drugi svjetski rat se nije dogodio, nego se dogodio “njoj“. I to je to. Kad čovjek gurne glavu u vlastito dupe, što mu više treba? Kružnica je zatvorena, svi su mu odgovori pred očima – odgovara filmaš.

Budući da ovi prostori žive u prošlosti i da se o Drugom svjetskom ratu još uvijek žučno razglaba, film će se nadovezati na današnje rasprave na sličnu temu “tko je ustaša, a tko partizan“, ali ima i onih tipa “tko je Turčin, a tko Iranac“, najavljuje Vitez.
- Samo, ne može se baš cijela povijest ovog napaćenog naroda obuhvatiti u jednom filmu.

Film ima fiktivne slobode u nizanju ključnih zbivanja iz “naše junačke prošlosti“, ali se se i drži činjenica. Ipak, zasigurno nije činjenica protagonistovo pridruživanje partizanskoj četi s “odvažnim planom kako privesti rat kraju“ putem infiltracije u ustaški talent show “Čimbenik X“, na koji bi trebao doći i Hitler, a u svrhe konačne diverzantske pobjede. Ili možda jest?

- Činjenica je da je Drugi svjetski rat na ovim prostorima bio šarolik i krvav. Iz te činjenice u filmu izvlačimo druge činjenice. Mislim da “Narodni heroj Ljiljan Vidić“ jako dobro funkcionira kao zaboravljena epizoda iz Drugog svjetskog rata. Sve što o Drugom svjetskom ratu znamo u filmu je prisutno, a onda i mnogo više. Ovo potonje možda nije činjenica samo zbog toga kako je akcija završila. Da je završila nekako drugačije, možda bi postala činjenica. Možda nekome tko je pisao službene povijesne knjige nije bilo u interesu da se napiše prava istina o ovom događaju – govori Vitez.


Očito, politika i talent showovi se u njegovu filmu ljube u Drugom svjetskom ratu kao danas.
- Princip “Kruha i igara“ je prihvatljiv svakom političkom sistemu. Pobjednik “Čimbenika X“ biva nagrađen nastupom na Poglavnikovom domjenku, kako je i red. Ima jedan jako zgodan kadar u filmu, ispred zgrade varaždinskog HNK-a u kojoj se odvija “Čimbenik X“ natjecanje. Pred ulaznim vratima okupljeni fanovi kliču, dok iza ugla... Morat ćete pogledati film – draži režiser, a mi ga spremno zaskačemo pitanjem koliko će “Narodni heroj“ biti politički nekorektan, tj. hoće li i kako još gledatelji biti “iznenađeni i uvrijeđeni“?

- E, sad... Zbilja mislim da ne postoji grupacija koje se u filmu nismo dotaknuli. Tako da tko će htjeti biti uvrijeđen, bez ikakve sumnje će za to imati razloga. Ali, mislim da bi bilo fer da se primijeti da nitko nije prošao lišo. A sad što će se eventualno javljati glasovi npr. “Ne možete tako o partizanima/ustašama/Hrvatima/Srbima/domoljubima/kolaboratorima“, ne obraćajući pažnju da nismo ništa blaži ni prema ikojoj drugoj opciji, to je problem uskosti gledanja tih glasova...

“Narodni heroj“ od 31. prosinca igra u kinima s potencijalom da postane novi hrvatski komični blockbuster ili čak regionalni s obzirom na to da je nastao u produkciji Inter filma (Hrvatska) i Zillona filma (Srbija).

- Ovaj je film rađen s idejom visoke gledanosti i da pritom ne bude podilazivalački. Je li to moguće, sad ćemo vidjeti. Moja je osnovna misao vodilja bila zabaviti publiku, a da opet izlazeći iz kina imaju i grickajući “Hmmm“ osjećaj. Tema je bez daljnjega škakljiva, ali zaista smatram da je obrađena na duhovit način i da će svatko, s imalo smisla za humor, u ovom filmu dobiti svoju dozu smijeha. Koliko su Hrvati spremni nasmijati se svojem okruženju, vječno je pitanje. Ja moram vjerovati da jesu, jer ako nisu, onda sam u gadnim problemima, budući da drugačije baš i ne znam.

MARKO NJEGIĆ

Prije nije bilo bolje

Dok ste snimali film, jeste li možda razmišljali da je hrvatska današnjica gora od njezine prošlosti u političkom i inom smislu?
- To su isto mistifikacije svoje vrste, da je prije bilo bolje. Naravno da prije nije bilo bolje. To što se prije živjelo u jednoj iluziji, na kredit, i materijalni i idejni, nije moglo rezultirati ničim drugim nego brutalnim slomom u jednom trenutku. Taj slom je koliko-toliko preživljen, i sad umjesto da se na ruševinama prethodne iluzije nešto konkretno pokuša sagraditi, oživljavaju se stare iluzije, već jednom ili više puta propale kao temelj ikakvog zdravog napretka. Tko je rekao da ako ne učimo na vlastitim greškama, osuđeni smo ih ponavljati? Mislim, tko to nije rekao, svi to kažu, ali jedno je reći, a drugo provesti u djelo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/partizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica-292932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=732ac5a700b01c7cee13b491c7329092c528de3c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Partizansko-usta%C5%A1ka+komedija+okupila+Hitlera%2C+Tita+i+Paveli%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpartizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica-292932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpartizansko-ustaska-komedija-okupila-hitlera-tita-i-pavelica-292932 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'Čimbenik X' naziv je talent showa na koji se, sa svojom četom, prijavljuje narodni heroj Ljiljan Vidić u istoimenu filmu Ivana Gorana Viteza kako bi pobijedio i ubio Hitlera te tako okončao Drugi svjetski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretpremijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturapretpremijera

Partizansko-ustaška komedija okupila Hitlera, Tita i Pavelića

Piše PSD.
14. studenog 2015. - 17:33
Mjesec i pol dana ostalo je do dolaska u kina “Narodnog heroja Ljiljana Vidića“, najočekivanijeg hrvatskog filma sezone u režiji Ivana Gorana Viteza (“Šuma summarum“). Očekivanja podiže kratki opis Vitezova filma - “partizanska“ komedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj se pojavljuju Tito, Pavelić i Hitler. Naslovni junak u filmu, inače seoski pjesnik (glumi ga malo poznati Kristijan Jaić), upoznaje i svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Goran Kovačića, ali Tito, Pavelić i Hitler jače odzvanjaju u uhu hrvatske javnosti.

- Ja iskreno ne znam ima li trenutno u udžbenicima i dalje Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića ili su ih istisnuli Hrvoje Šalković i Vjekoslava Huljić, tako da je upitno bi li novim generacijama ta imena išta predstavljala. A za Tita, ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:20