StoryEditor
KulturaMEGAHIT SRĐANA DRAGOJEVIĆA, NASTAO U HRVATSKOJ KOPRODUKCIJI, BILJEŽI JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH - NAŠAO SE U PREDSELEKCIJI ZA PRESTIŽNU FILMSKU NAGRADU

‘Parada’ u lovu na europskog Oscara

Piše PSD.
13. rujna 2012. - 10:08
Popularna “Parada” Srđana Dragojevića, nastala i u hrvatskoj koprodukciji, našla se na selekcijskoj listi od 47 filmova koji su predloženi za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije (EFA) 2012. Osim “Parade”, među 47 filmova u utrci za značajnu nagradu upali su još srpski uradak “Smrt čovjeka na Balkanu” Miroslava Momčilovića i “Djeca” Aide Begić, kao i talijanski “Shun Li i pjesnik”, u kojem jednu od dvije glavne uloge tumači Rade Šerbedžija.

EFA-in izbor obuhvaća filmove u (ko)produkciji čak 31 države, što nakon prošlogodišnje dodjele europskog Oscara nanovo ilustrira raznovrsnost kinematografije Starog kontinenta. Selekcijska lista obuhvaća doista izvrsne filmove, koji su u proteklih 365 dana poharali svjetske A-festivale, nagrade struke i kritike, kao što su “Sramota” Stevea McQueena, “Bračne svađe” Romana Polanskog, “Ljubav” Michaela Hanekea, “Iza brda” Cristiana Mungiua, “Dečko, dama, kralj, špijun” Tomasa Alfredsona, “Cezar mora umrijeti” braće Taviani, “Danak anđelima” Kena Loacha, “Alpe” Yorghosa Lanthimosa, “Samo vjetar” Bencea Fliegaufa, “Raj: ljubav” Ulricha Seidla, “Bilo jednom u Anatoliji” Nurija Bilgea Ceylana... kao i francuski megahit “Nedodirljivi”, da spomenemo samo najzvučnije naslove.
- Ove godine u igri su neki zaista dobri filmovi i veliki autori pa bi nominacija u bilo kojoj kategoriji bila nevjerojatan uspjeh za nas – izjavio nam je Dragojević.

Kakve šanse “Parada” ima među teškašima, redatelju je teško reći, no iznimno je zadovoljan predselekcijom za europskoga Oscara.
- Ova nominacija dobra je stvar za čitavu regionalnu kinematografiju koja je dala obol na produkciji “Parade”. Kako sudjelujem prvi put, nemam nikakvog iskustva s EFA-inim nominacijama i užim izborom, ali svakako broj ljudi koji glasaju, više od 2500 članova Akademije, garantira demokratičnost izbora – drži Dragojević.

Članovi Akademije glasat će za predložene filmove u različitim kategorijama, a nominacije će biti objavljene 3. studenoga na filmskom festivalu u Sevilji. Gala svečanost dodjele prestižnih Europskih filmskih nagrada održat će se, pak, 1. prosinca na Malti.

Marko NJEGIĆ

Hrvatska na dodjeli EFA-inih nagrada

Na Europskim Oscarima dosad su se od hrvatskih filmova natjecali “Krhotine” (1991.) Zrinka Ogreste i “Ta divna splitska noć” (2004.) Arsena Antona Ostojića. S druge strane, Zrinka Cvitešić bila je nominirana u kategoriji najbolje glumice - za ulogu u filmu “Na putu” (2010.) Jasmile Žbanić. Cvitešićka je postala član EFA-e i prošle je godine, na dodjeli nagrada u Berlinu, zablistala kao jedna od prezenterica.


item - id = 179202
related id = 0 -> 503351
related id = 1 -> 300562
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 08:45