StoryEditor

Otvoreno 18. izdanje književnog sajma Sa(n)jam knjige

Piše PSD.
30. studenog 2012. - 21:31
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u petak navečer svečano je , pod visokim pokroviteljstvo predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, u pulskom Domu hrvatskih branitelja, otvorila Sa(n)jam knjige u Istri ,koji ove godine proslavlja svoju punoljetnost, a posvećen je temi : „ Mediteran - Bijelo i Crno more „ .

Obračajući se brojnim knjigoljupcima, te uzvanicima, među kojima je bio i turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Ozugergin, ona je ustvrdila, da unatoč tomu što kandidatura Pule za svjetsku prijestolnicu knjige, pod okriljem UNESCO-a, nije prošla natječaj, kako su svi programi grada knjige realizirani.

„ Ovaj prostor i Sajam dobivaju znanstveni i stručni element, jer u vrijeme kada izdavači muku muče s prodajom knjiga, knjižnice postaju važnim distributerima knjige. Održava se i radionica za mlade dizajnere, što Sajmu daje novu i suvremenu dimenziju, a budući se bavi i prevođenjem , koje pomaže narodima da se bolje razumiju, predstavlja utemeljenje Europskog instituta za prevođenje. „

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija, najavila je kako će ovaj Festival knjige i autora ostati beskompromisan, aktivistički, jednako snovit, sanjalački, nalik gradu u kojem je stvoren, možda jednog dana, bez onih koji su ga stvarali i sanjali.Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, poželio je , da unatoč punoljetnosti, kreatori Sajma knjige u Istri, ostanu djeca, koja neće odrasti, sanjajući i stvarajući istim poletom i maštom , svojestvenom samo djeci.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, smatra kako je Pula, zahvaljujući ovoj manifestaciji postala poznata i po knjizi, pozivajući posjetitelje da kupe knjige po popustu, čime će dati , kako je rekao, vjetar u leđa Sajmu. Podsjetio je da su nedavno Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka potpisale trogodišnji ugovor o financiranju Sajma knjige,“ težak“ oko 4 milijuna kuna, što mu daje stabilnost opstanka. Potom je zapjevao „ Sretan rođendan..“, nakon čega je voditelj Vojo Šiljak, komentirao „ Eto, što vam je predizborna kampanja.“ pobravši snažan pljesak posjetitelja.

Gošće Sajma ,turske književnice , Ayfer Tunc i Ece Temelkuran, istaknule su ,kako narode ne zbližava politika, već kultura i umjetnost, te kako ih Sajam, kojeg vodi žena, a na njemu rade uglavnom žene, poput sastanka pametnih „ vještica.“ Na Sajmu se oko 200 nakladnika , predstavlja s više od 20 000 naslova, a u 77 programa sudeluje 230 gostiju, od kojih su 25 stranih, iz osam zemalja,dok su „ svjetla reflektora“ usmjerena prema turskim i talijanskim književnicima, autorima, prevoditeljima.Branka Žužić

Srećko Niketić / Cropix

Izdvojeno

02. lipanj 2020 12:43