StoryEditor

Otkrivena bista maestra Silvija Bombardellija

Piše PSD.
18. svibnja 2013. - 23:43
Nadahnuti govor profesora i kazališnog kritičara Tonćija Šitina popratio je otkrivanje biste Silviju Bombardelliju (rad autora Frane Šituma, akademskog kipara) u predvorju splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, čemu je nazočilo stotinjak ljudi, među kojima i političara.

Trajni spomen na skladatelja, dirigenta te dugogodišnjeg kazališnog intendanta Silvija Bombardellija stajat će tako u prostoru kazališnog zdanja u kojem su dosad postavljene biste osoba čije je životno djelo postalo temeljem kulture grada i splitskog teatra: Marka Marulića, Gaje Bulata, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Ane Roje, Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović i Josipa Gende.

Istom prilikom Petar Perišić je u Ime Rotary kluba dodijelio priznanje velikom splitskom intelektualcu i govorniku Šitinu, čiji je imenjak i aktualni intendant Tonči Bilić pak otkrio samu bistu, izrađenu pod pokroviteljstvom rotarijanaca.

Iako je vrijeme predizborne šutnje na snazi, neki od političara i pretendenata na mjesto gradonačelnika Splita (nije teško pogoditi tko je izostao) došli su, čisto kao građani, podržati odavanje počasti maestru Bombardelliju, koji je inače preminuo u Zagrebu 2002. godine.

Nakon svečanosti otkrivanja biste u neposrednu susjedstvu Meštrovićeva Zdenca života uslijedila je glazbena priredba reproduciranja Devete simfonije skladatelja Ludwiga van Beethovena pod ravnanjem maestra Lorisa Voltilinija, čija je završnica Oda radosti inače himna Europske unije u koju ćemo uskoro ući.

Nastupio je zbor i orkestar HNK Split, Zbor splitske Umjetničke akademije te solisti Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Branko Robinšak i Lucijano Batinić, koji su oduševljenoj publici u prepunom teatru približili djelo skladatelja koji njegovu praizvedbu 1824. godine u Beču u Kartnertor Theateru nije mogao čuti, jer je već bio potpuno oglušio.

Oda radosti službeni je naziv četvrtog stavka simfonije u koji je po prvi put uveden i ljudski glas (s tekstom Friedricha Schillera), a u izvedbi zborova i solista, te ovacijama koje je izazvalo, čini se da je HNK Split u potpunosti uspio u nakani da radosno i svečano obilježi naše priključenje eurozoni.

L. Gospodnetić
Foto: Jadran Babić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 05:25