StoryEditor
KulturaOd 24. do 28. srpnja

Otkriven program 21. Motovun Film Festivala: stotinjak razloga za novo penjanje na 'brdo filmova'

4. srpnja 2018. - 18:51
motovun_film13-030718

Zagrijavanje za ovogodišnji Motovun Film Festival skrivenim projekcijama po Zagrebu (“Fahrenheit 451“) službeno je potvrđeno i predstavljanjem 21. izdanja popularne manifestacije s “više od 100 filmova i 65 projekcija“ koja se održava od 24. do 28. srpnja.

- Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film “Kvadrat“ prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija.

Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova - istaknuo je na presici u zagrebačkoj “Glipoteci“ direktor Motovuna Igor Mirković.

U glavnom natjecateljskom programu 21. Motovuna nalazi se 19 naslova koji bi filmofile ponovno mogli nagnati da se popenju na “brdo filmova“, jer “imaju dušu, intrigu, energiju, ne ostavljaju ravnodušnim i nude nove filmske poglede“. Po zvučnosti prednjače nova ostvarenja znamenitih suvremenih filmaša poput Turčina Nurija Bilgea Ceylana (“Drvo divlje kruške“) i Amerikanke Debre Granik (“Ne ostavljaj traga“).

Ističu se i najnoviji film Rusa Kirila Serebrenikova (“Ljeto“), “oštrog kritičara Putinova režima“ već neko vrijeme ograničenog na kućni pritvor, “Hannah“ s div(n)om Charlotte Rampling, nagrađenom za najbolju žensku ulogu u Cannesu, te “Slatki život“ Isabelle Eklöf sa Sundancea, kontroverzan zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Tu su i “filmovi za koje još gotovo nitko nije čuo“, a imaju potencijal festivalskog hita, kao tragikomedija“Napad panike“ debitanta Paweła Maślone, o dramatičnim trenucima u životima nekoliko pehista.

“Motovunci“ su ponosni i što u programu imaju i čak tri dugometražna domaća filma, s naglaskom na hrvatsku premijeru dokumentarca “Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, ovjenčana prestižnom nagradom Doc Alliance, koji prati pripreme za predstavu “Aleksandra Zec“ Olivera Frljića.

A kao poseban kuriozitet istaknuli su ”jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera“. To je “Profil” Timura Bekmambetova, nagrađen u berlinskoj Panorami, priča o londonskoj novinarki koja preko lažnog profila na Fejsu pokušava saznati kako ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista.

item - id = 554580
related id = 0 -> 280987
related id = 1 -> 242176
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 14:39