StoryEditorOCM
OstaloSJAJNA IZLOŽBA

Veličanstvena Smojina godina! U Marmontovoj vas čekaju neviđeni prizori i iz obiteljskih albuma novinarskog barda

10. veljače 2023. - 14:52

Na dobro nam došla Smojina godina!

Izložbom fotografija "Smoje bez cenzure" u galeriji Foto kluba Split započela je proslava stote obljetnice rođenja Miljenka Smoje, velikog dalmatinskog pisca, novinara i scenarista, a pod pokroviteljstvom Grada Splita.

Izložba 38 crno - bijelih fotografija, od kojih su neke iz Smojinog obiteljskog albuma i dosad nepoznate javnosti, donosi radove iz arhive reportera Feđe Klarića, kao i Pere Jovića Pempeka, Pere Gudića i Andre Damjanića.

Izložba će, kako je rekla Maja Prgomet, predsjednica kluba, putovati Hrvatskom, a u svibnju će biti izložena u zagrebačkim prostorijama Novinarskog društva.

image

Trio Gušt, Feđa Klarić, Damir Šarac, Maja Prgomet

Duje Klarić/Cropix

Kakvu je želimo vidjeti

Urednik kataloga izložbe, novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac, na izloženim fotografijama ukazao je na lik čovjeka koji je izgradio sliku, fresku Dalmacije, lijepu, onakvu kakvi svi želimo vidjeti.

Smoje je fotoaparatom uhvaćen u svakodnevnom životu, o kojem je najviše volio pisati, njegovo zanimanje za "male" ljude i "male" stvari čine život velikim. Upravo od tih detalja je napravio mozaik u slavu Splita, splitskog načina života, čovjeka Mediteranca kakav je i sam bio.

Spomenik na Matejušci

- Nadam se da će ove godine Split dobiti i spomenik Miljenku Smoji, a umjetnik Ale Guberina ga je zamislio kako sjedi na Matejuški, upravo kao na jednoj od fotografija. To će biti kruna ove godine, o njoj se prije 20 godina nije moglo ni sanjati – kazao je Šarac.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Puljak, jedan od inicijatora prijedloga da se 2023. proglasi "Smojinom godinom", koji je na opće oduševljenje brojnih Splićana koji su napunili galeriju u Marmontovoj i zaplesao uz pjesmu "Da nije ljubavi", praćen zborskim pjevanjem u taktu Trija Gušt.

image
Duje Klarić/Cropix

Park, koncert, spomen soba

U ime organizacijskog odobora Herci Ganza je najavila čitav niz događaja koji slijede - već u subotu u Slatinama otvara se Smojin park, u ponedjeljak se daje besplatni koncert "Neću politiku u svoju butigu" gradskog zbora Brodosplit u Hrvatskom domu, a 14. veljače, na njegov rođendan, otvara se Smojina spomen soba u knjižnici u Žrnovnici.

image

Grozdana Ribičić, Ivica Puljak, Herci Ganza i Maja Medić: nakon izložbe slijedi Smojin park u Slatinama, spomen soba u knjižnici u Žrnovnici...

Duje Klarić/Cropix

Istog dana održat će se Smojina marenda u Lori, navečer projekcija "Roka i Cicibele" u Zlatnim vratima, pripremaju se dvije kazališne predstave: "Borbena ponoćka" splitskog HNK i "Velo misto" zagrebačke "Komedije"... i tako sve do zadnjeg dana ove godine kako "ono što nam je Smoje ostavio ne bi bilo zaboravljeno".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 20:49