StoryEditor
OstaloMedia Masterclass

Umjetnici lokalni, umreženost europska

Piše Jakov Kosanović
3. listopada 2020. - 10:57
1 Hrvoje Zuanić, Olivia Nitis, Sandra Sterle i Ciprian Ciuclea Saša Burić/CropixSasa Buric/Cropix

Galerija Škole likovnih umjetnosti Split bila je među zadnjima koje su zatvorile vrata prije "lockdowna" u ožujku, izložbom koju su pripremili učenici s odjela fotografskoga dizajna. Sada je vjerojatno prva koja je otvorila vrata s izložbom međunarodnih gostiju.

"U organizaciji Škole likovnih umjetnosti Split i Galerije Škola pokrenuli smo Media masterclass Split", objašnjava nam voditelj Galerije Škola Hrvoje Zuanić, "kao platformu i mrežu međunarodnog karaktera kroz koju ćemo organizirati susrete, radionice, prezentacije i predavanja vodećih svjetskih kustosa i kustosica te medijskih umjetnika i umjetnica.

Cilj MMS-a je povezivanje aktera splitske umjetničke scene – umjetnika, kustosa, restauratora, muzejskih djelatnika, studenata, profesora, članova umjetničkih udruga – s renomiranim predstavnicima europske kulturne scene, te njihovo umrežavanje, diseminacija znanja, kontakata i usvajanje novih umjetničkih i kulturnih praksi."

Zuanić tumači kako kulturne mreže snažno promiču međukulturnu suradnju, pružajući nove pravce, tehnike i metode uspostavljanja prijateljskih i partnerskih odnosa između aktera različitih stupnjeva društvene razvijenosti.

"Kulturne mreže i platforme poput MMS-a svojim fleksibilnim i horizontalnim strukturama otvaraju proces transformacije kulturnih politika i osnažuju međunarodne kulturne interakcije. Razmjenom iskustva i inovativnim primjerima suvremene umjetničke prakse gradimo nove 'hibridne prostore', ojačavamo organizacijske kapacitete, stvaramo neraskidive spone i sadimo sjeme budućih međunarodnih projekata i suradnji", kaže Zuanić.

Znanost i umjetnička praksa

Na upit kako se na takvom jednom križištu pozicioniraju Split i splitski studenti, Hrvoje odgovara kako će se provedbom MMS projekta na području grada Splita ojačati ljudski kapaciteti ciljanih skupina, javnog i civilnog kulturnog sektora, poboljšati njihova suradnja i umrežavanje i tako unaprijediti djelovanje u lokalnoj sredini.

"Split se brzim razvojem kulturnog turizma suočava s rastućom potrebom razvoja i umrežavanja nositelja kulturnog života. Upravo je to razlog što smo za prvo izdanje MMS projekta odabrali imena koja će svojim međunarodnim renomeom, inkluzivnim karakterom te otvorenošću umjetničkog dijaloga snažno povezati sve sudionike u kohezivnu grupu", objašnjava.

To su rumunjska kustosica Olivia Nitis i rumunjski multimedijalni umjetnik Ciprian Ciuclea.
U Galeriji Škola održali su predavanje o nezavisnoj kustoskoj praksi i neprofitnoj umjetničkoj udruzi Experimental Project Association, koju je 2010. osnovala s Ciucleom. Otad organiziraju IEEB, Međunarodni bijenale eksperimentalne grafike u Bukureštu, kao i mnoge umjetničke projekte koji se temelje na eksperimentu i suvremenoj umjetničkoj praksi.

Jedan od ciljeva IEEB projekta jest redefiniranje tiska i klasičnih grafičkih tehnika kroz eksperiment kao nekonvencionalnu umjetničku praksu. Udruga nema svoj vlastiti izlagački prostor, što navode kao prednost jer, kako kaže Olivia, "mogu slobodnije i nezavisnije funkcionirati na dinamičnom, živom i konstantno mijenjajućem umjetničkom polju". Neprekidno nomadsko kretanje kroz tuđe izlagačke prostore, gerilski rad i pronalazak kreativnih i eksperimentalnih rješenja pozicinirao ih je u sam vrh rumunjske suvremene umjetničke scene.

Sat poslije Ciprian Ciuclea je u predavanju pod naslovom "Na raskrižju znanosti i umjetničke prakse" demonstrirao inovativne postupke prezentacije znanstvenih vizualnih podražaja kroz nove načine društvene komunikacije. Koristeći tehnologiju kao umjetnički alat, Ciprian nudi oštru kritiku tehnologije isključivo promatrane kao potrošačko dobro i komoditet.

Tijekom predavanja pokušao je približiti koncepte proizišle iz matematike i teorijske fizike kao nužne alternative za bolje razumijevanje suvremene komunikacije i interakcije s prostorom.

Izložba Sandre Sterle Krhka sjećanja

U Galeriji Škola postavljena je izložba Sandre Sterle "Razlomljeni film", bratski projekt MMS-a, koji kustoski potpisuje Olivia Nitis.

"Sandra Sterle dolazi s projektom koji je istodobno suptilan i invazivan. U procesu rekonstrukcije ona je svjesna krhkog stanja osobnih sjećanja, primjerice kada nas kronološki slijed prevari, kada se informacije preklapaju, a emocije iziđu na površinu.

Ona radi s osobnom arhivom, ali je i propituje, naglašavajući ljepotu naknadne dokumentacije u kojoj se činjenice i fikcija sjedinjuju.

Ona istovremeno koristi sjećanja i maštu i zapravo konstatira da su stvarne priče o stvarnim životima proizvod našeg uma te da je naš um mrtav ako se ne promatra iz dinamične perspektive koja je više povezana s kvantnom fizikom nego s mirnom linearnošću", zapisuje Nitis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. listopad 2020 13:27