StoryEditorOCM
OstaloDOM MLADIH

Total 350 nastavlja rad na razvoju glazbeno scenskih djelatnosti na sceni Amfiteatra; pripremili su zanimljiv program

Piše J.L.
9. svibnja 2023. - 15:16

Svoje prvo izdanje projekt Total350 ostvario je u listopadu 2022. godine, a ove godine nastavlja rad na razvoju glazbeno scenskih djelatnosti na sceni Amfiteatra u Domu mladih.

Glazbeno scenski program započinje u subotu, 20. svibnja u 20 sati, plesnom predstavom ‘House bolero‘ Studija za suvremeni ples. Nadalje, 2. lipnja u 20 sati Kazalište Hotel Bulić igra kazališnu predstavu ‘Pobuna sold out: Ljubavnice‘, Sabmarine 15. lipnja nastupa s plesnom predstavom ‘Boys boys boys‘, a 24. lipnja je na programu audiovizualni projekt ‘Noise‘ Bruna Matić kvinteta. Ulaznice se mogu kupiti online preko sustava Adriaticket, na prodajnim mjestima i na dan izvedbe sat vremena prije početka događanja.

- Total 350 je projekt koji ima za cilj podići kvalitetu prikaza suvremeno - plesnih programa u Amfiteatru Doma mladih kojim rukovodi ustanova u kulturi Multimedijalni kulturni centar Split. Ovaj projekt unaprijedit će se razvoj suvremeno plesnih programa na pozornici Amfiteatra, poboljšati promociju hrvatskih umjetnika i umjetničkih kolektiva iz Hrvatske, podići vidljivost i važnost scene Amfiteatra u kontekstu jedinstvenog i važnog objekta u kulturi u Hrvatskoj kao i povećati cirkulaciju posjetitelja u zgradi Doma mladih i razvijati novu publiku za suvremene umjetničke izraze novih generacija umjetnika i umjetničkih kolektiva koji u svojom umjetničkim djelima spajaju suvremenu glazbu, suvremeni ples i nove medije - smatra voditeljica projekta Nela Sisarić:

image

Plakat MKC-a

/Slobodna Dalmacija

- "Total opera", ili "Gesamtkunstwerk" doslovno znači "totalno umjetničko djelo". Njemački pisac i filozof K. F. E. Trahndorff u eseju 1827. godine utjelovio je taj izraz dok ga je njemački operni skladatelj Richard Wagner upotrebljavao za izraziti vlastiti umjetnički doprinos kod skladanja opere. U svojim esejima iz 1849. "Umjetnost i revolucija" i "Umjetničko djelo budućnosti", iskazao je potrebu za sintezom svih umjetnosti u djelu te time tražio savršenu i uzvišenu formu u kojoj su integrirane razne umjetničke discipline. Wagnerovo "potpuno umjetničko djelo" "totalna opera" "sinestezija u umjetnosti" imala je za cilj stvoriti integrirani, cjeloviti sintezni, i idealan, sveobuhvatni oblik i pravac u glazbeno scenskoj umjetnosti. Upravo ta intermedijalnost, interdisciplinarnost te iskoraci u novim umjetničkim podvizima i rizicima u projektima koji se organiziraju i produciraju na sceni Amfiteatra u Domu mladih, te veličina i posebnosti same pozornice, pozivaju se na sintezu svih umjetnosti - kaže ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 23:00