StoryEditor
OstaloŠta radimo u Splitu

Splićani podvlače četiri dobre crtice

Piše Jakov Kosanović
17. rujna 2020. - 12:10
Vizual izložbe na kojoj sudjeluju Alejandra Robles Sosa, Doris Zalović, Ivica Mitrović i Oleg Šuran Galerija HUiU

"Šta radimo u Splitu" intrigantan je naslov izložbe koja se danas u 20 sati otvara u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUiU) u Puli.

Pod egidom "Četiri crtice za sutra", u galeriji HUiU bit će prezentirani radovi: "The Future Is Unwritten", koji potpisuje Alejandra Robles Sosa, "growIN sistem" Doris Zalović, "Posljednji mediteranski skiper + Život nakon turizma" Ivice Mitrovića i Olega Šurana.

Kako nam to tumače s UMAS-a, izložba će predstaviti četiri rada zajedničke tematike promišljanja budućih scenarija, života nakon (postupnih) katastrofa: dva rada nastavnika ("Posljednji mediteranski skiper + Život nakon turizma" Ivice Mitrovića i Olega Šurana) i dva rada studentica ("The Future Is Unwritten", Alejandre Robles Sosa, i "growIN sistem" Doris Zalović) s diplomskog studija dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu (modul Interaktivni mediji).

"Radi se o mini izdanju izložbe 'Nove refleksije o spekulativnosti - Spekulativni dizajn i edukacija' koja je održana 23. svibnja prošle godine u HDD galeriji, a namjera je pokazati drugačiji pristup oblikovanju pred izazovnim vremenima, tzv. mediteranski spekulativni dizajn, kako ga radimo u Splitu", objašnjava nam Ivica Mitrović.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati, do 9. listopada.

Rad za sutra

Osim splitske izložbe koja gostuje u Puli, zanimljiv je i sam koncept udruženja interdisciplinarnih umjetnika.

Prema njihovu memorandumu, ona je plod sve izraženije potrebe umjetnika koji aktivno sudjeluju u suvremenim umjetničkim i kulturnim produkcijama i za čije je stvaralačko djelovanje potrebno poznavati i integrirati teoriju, znanje i vještine iz više područja koje izlaze izvan normi tradicionalnih podjela suvremenih, primijenjenih i izvedbenih umjetnosti.

"Relevantnost i suvremenost izričaja zahtijevaju konstantno praćenje, usvajanje teorijskih i tehnoloških inovacija i trendova koji diktiraju nove produkcijske i estetske tendencije, te njihovo primišljeno i selektivno implementiranje u umjetnički rad.

Misija HUiU-a kao jedinog takvog strukovnog udruženja u Hrvatskoj je zastupanje interesa i umrežavanje umjetnika koji koji svojim djelovanjem i stvaralaštvom izlaze izvan navedenih tradicionalnih konvencija te promoviranje značaja kritičkog i inovativnog interdisciplinarnog pristupa suvremenoj umjetničkoj produkciji", predstavlja se HUiU.

Budući da je jedini, HUiU kroz radionice i programe u suradnji s obrazovnim institucijama nastoji promovirati interdisciplinarni pristup unutar umjetničke struke kroz edukaciju o mogućim integracijama i interdisciplinarnim nadogradnjama postojećih vještina na praktične i inovativne načine.

Uz to, aktivno rade na umrežavanju i suradnji među institucijama, udrugama i profesionalcima koji djeluju na području kulture.

Činjenica je da postoji nerazmjer između formalnog obrazovanja tradicionalno definiranih struka i tehnološko-teorijskih inovacija te pratećih zahtjeva tržišta.

HUiU želi smanjiti taj nerazmjer, kako bi se učenici bolje pripremili za tržište rada i lakše snašli u suvremenim tendencijama, a istodobno istraživati razvoj novih edukativnih metodologija. U tom kontekstu i Splićani će podvući četiri dobre crtice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 05:31