StoryEditor
OstaloMALO, POMALO

Splićani, jeste li se zaželjeli muzeja? Možete doći samo s maskama, a na ulasku će vam beskontaktno izmjeriti i fibru

Piše Jasmina Parić
30. travnja 2020. - 14:38
Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada SplitaJakov Prkić/Hanza Media

Budući da mjere izolacije popuštaju, ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo obavijestila je javnost da je muzej ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima.

Za sada će biti moguće razgledati samo stalni postav u Papalićevoj, a idućeg tjedna bit će otvorena i Galerija “Vidović”.

– U proteklom razdoblju također smo radili, a uvijek je netko bio i dežuran. Pod našu ingerenciju spadaju i podrumi, mletačka i jugoistočna kula, te ophod oko sjevernog zida Dioklecijanove palače.

Svakoga dana pregledavali smo sve te lokacije jer, premda je grad bio pust, uvijek postoji bojazan da se nešto loše može dogoditi.

Stara splitska kupališta

Uz to, bili smo vrlo aktivni na društvenim mrežama s ciklusom objava o starim splitskim kupalištima Dine Vuletin Borčić i Gorana Borčića – ljudima se to jako svidjelo.

Također smo imali objave o povijesnoj odjeći Splita Darke Perko Kerum i upravo tiskamo prvi veliki višejezični vodič kroz podrume – Split, začudo, takav vodič do sada nije imao.

Također, u Velikom tjednu objavljivali smo u suradnji sa slikarom Mladenom Čulićem prizore s Buvininih vratnica digitalno “kolorirane” prema istraživanjima Žana Matulić-Bilač – jer, vratnice splitske katedrale nekada su bile obojene.

Uz to, radimo na izložbi o mletačkom kaštelu u kojem će se urediti i Muzej obrane grada. Međutim, tu nas je korona zaustavila. Taj muzej prikazat će obranu grada kroz stoljeća, ali nipošto se neće bazirati samo na oružju i utvrdama, nego i na kulturi, poeziji, trgovini, ugovorima – uz sve te elemente grad se uspio održati.

Kada ćemo nastaviti s tim poslom, ne znam točno – kaže ravnateljica. Međutim, zna da će se što skorije krenuti u obnovu jugoistočne kule i prizemlja muzeja jer je riječ i o europskim projektima.

– Za sada u zgradu možemo pustiti dvadeset ljudi, raspoređenih na tri etaže. One koji žele doći u muzej molimo da nose maske. A ako žele, možemo im izmjeriti i fibru, jer smo nabavili beskontaktni termometar – kaže Branka Brekalo.

#MUZEJ GRADA SPLITA#BRANKA BREKALO

Izdvojeno

6. svibnja 2020. - 16:06