StoryEditor
OstaloSplit u planovima

Simbolična kronika grada

Piše Renato Kragić
14. rujna 2020. - 22:15
Split, 140920. Izlozba fotografija Split u planovima studenata i alumnija splitske Umjetnicke akademije otvorena je u Gradskoj knjiznici Marka Marulica.Jakov Prkic/Cropix

Split u planovima, naslov je izložbe koja je danas u popodnevnim satima otvorena u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Posrijedi je izložba fotografija studenata i alumnija splitske Umjetničke akademije, kojima je zajedničko to što su pohađali kolegij profesora Mirka Pivčevića, našeg poznatog snimatelja, pa se to u jasnim kontrastima na fotografijama i vidi.

Studenti su kod Pivčevića imali vježbe i ispitne primjere, a jedna od vježbi bili su i planovi. Studenti su te planove mahom pohvatali po Splitu i okolici, a sudeći prema reakcijama prisutnih na izložbi, vježba je uspjela u potpunosti.

Ana Miletić, Darko Škrobonja, Duje Kundić, Gloria Lizde, Greta Vuković, Josip Bojčić, Jure Cukar, Mirna Marin, Petra Ana Čubelić, Ratko Ilijić i Tina Ljubenkov u Gradskoj knjižnici Marka Marulića izložili su vizualne isječke na kojima su neki tipični toponimi grada, poput Đige, ili starog hotela Ambasador u trenutku rušenja, zid židovskog groblja na Marjanu, ili komad Vestibula.

Često su ti toponimi u drugom planu, iza protagonista i protagonistica, ili u dekoru jednog narativnog ruba.

Njihovi predavači, profesor Pivčević, te asistenti Vicko Vidan i Mario Javorčić ovako opisuju njihov rad: "Studentska lutanja, istraživanje zanimljivih mjesta pokraj kojih često prolazimo, a na koja i ne obraćamo pozornost, kroz optiku nekoliko mladih generacija, promovirala su mali reportažni studentski serijal o Splitu.

Ova je izložba i simbolična kronika našeg grada posljednjih desetak godina u vizijama mladih ljudi koji se uspješno bave fotografijom i snimanjem."

Izložba koja je nastala u sklopu projekta BEST of UMAS@GKMM, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Splita postigla je pohvale kako već na studiju UMAS-a, tako i na različitim skupnim i samostalnim izložbama.

Uglavnom, GKMM nije im prvo mjesto izlaganja, a ako se po profesorima studenti poznaju, sigurno nije ni zadnje.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 23:54