StoryEditorOCM
OstaloNEZAPAMĆENO

Prvi put u povijesti Hrvatske pokradena cijela izložba: ‘Sve je nestalo preko noći! To je skandal...‘

Piše Patricia Kiš Terbovc/JL
17. svibnja 2023. - 14:26

- Čitava nam je izložba pokradena, jako mi je žao radi toga. Dogodilo se to preko noći. Organizator je sve prijavio policiji - javio se fotograf Željko Koprolčec. Riječ je o izložbi na kojoj su se predstavili zajednički Koprolčec, i jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara Duško Šibl, piše Jutarnji list.

Izložba je ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, uz tramvajsku stanicu, pisali smo o ovoj izložbi, naslov je bio: Divni aktovi Željka Koprolčeca i Duška Šibla od danas se mogu pogledati uz tramvajsku stanicu. Naziv je "Opasno crvena".

Koprolčec govori:

- Sve je preko noći pokradeno, veliki specijalni panoi. Slike su bile isprintane na plastici koja podnosi kišu. Deset panoa je bilo, s obje strane rad, dvadeset naših radova. Bilo je zašarafljeno s osam šarafa izbili su ih iz okvira. ŠPUD je sve prijavio policiji, koja će postupati po prijavi. U blizini postoje kamere. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija i oni su obaviješteni.

Smatramo da je za nas velika stvar, kradu se tvornice i slično, drago mi je da se kradu izložbe. Šalim se naravno. U centru grada se dogodio kulturocid, kod HNK. Obično se krade jedan rad, dva. A sada čitava izložba. To je sramota, skandal koji bi trebao imati društvenu osudu. Trudili smo se podržati umjetnički život i stradalu galeriju stradala u potresu.

Duško Šibl kaže: "Jam u šoku".

Kako su stradali u potresu, pa tako i njihov izložbeni salon Izidor Kršnjavi, izložbe organiziraju - vani. Nakon njih dvojice, najavljeno je ovih dana, izlaže Davor Pavelić, pa je za pretpostaviti kako su aktovi nestali dok se mijenjao postav. Već su jednom inače, organizatori imali problema, kada su na međunarodnoj izložbi plakata na temu tolerancije, nepoznati počinitelji prekrili te plakate nacističkim simbolima.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da je koliko nam je poznato pokradena čitava izložba, jednom smo, podsjetimo, pisali o krađi jedne fotografije u Galeriji na katu u KIC-u, Gorana Pavelića Pipe.

Što se tiče konkretno ove izložbe, aktove je snimio fotograf, a na njih mnogim nijansama crvene boje intervenirao slikar. Jedna od upečatljivijih je akt, uspravna je fotografija gdje i šešir, i haljinu, i cipele modela oblikuje crvena boja.

Mirko Ilić pisao je i predgovor, te primjetio: "dok Koprolčec u svom fotografskom pristupu preuzima totalnu kontrolu nad svim procesima kreiranja fotografije, boje su minimalne, nema pokreta modela, odnosno jedini je pokret svjetlo koje putuje po oblinama tijela. Pristup Duška Šibla je obrnut. Sve je naizgled ostavljeno slučaju, on pleše s linijama...".

Željko Koprolčec autor je portreta mnogih glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika i poznatih ličnosti iz javnog života kao što su Ena Begović, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, s Borisom Krstinićem organizira fotografsko druženje pod nazivom "Dečki s Krešimirca" koje se svake godine početkom ljeta održava u dvorištu njegovog atelijera.

Njegove fotografije uvrštene su u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a široj je publici poznat upravo po aktovima, piše Jutarnji list.

Duško Šibl, pak, studirao je u Londonu, a nedavno mu je izašla monografija posvećena njegovom iznimnom opusu, od londonske scene sedamdesetih godina, pa do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:21