StoryEditor
Ostalo‘Najduže putovanje‘

Pisma s dramatičnog putovanja Magellanova broda otkrivena u Dubrovniku: Važna su za svjetsku povijest u najširem smislu riječi

Piše Bruno Lucić
19. rujna 2021. - 10:27
Prijepisi pisama dvojice sudionika slavne Magellanove posade koji se čuvaju u dubrovačkom arhivu/ Tonči Plazibat/CROPIXTonči Plazibat/Cropix

U čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku u Sponzi javnosti su predstavljeni prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike.

Pisma i priču o njihovom ponovnom pronalasku predstavila je dogradonačelnica, ujedno i počasna konzulica Španjolske u Dubrovniku Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak, dr. sc. Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine.

Pozniak je pozdravila okupljene dok je Lucianović napomenula kako je Republika bila svjetska velesila onoga vremena. Fotografije pisama izložene su i u sklopu izložbe „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta“ u Lazaretima.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Važna za povijest

Kunčević je otkrio više o pozadini pisama, naveo kako su ona došla do Dubrovnika i koji je njihov sadržaj. Tako je prvo pismo daleko poznatije od prvog.

Drugo pismo manje je poznato, upućeno je nepoznatom primatelju i nosi datum 21. prosinca 1521. Pisma je jedan diplomat podrijetlom s Korčule 1523. poslao dubrovačkoj vladi s puno drugih dokumenata, a prijepisi su nastali u Dubrovniku kako bi ostali sačuvani. Naglasio je Kunčević da su pisma važna za svjetsku povijest u najširem smislu riječi.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Tepšić je navela da se slučajno otkrilo za pisma, jedan od autora izložbe "Najduže putovanje" je, reagirajući na objavu Veleposlanstva Španjolske na Twitteru o izložbi "Najduže putovanje" otkrio da se pisma nalaze u dubrovačkom arhivu. Tepšić je kazala da će ovo biti izvanredna nadopuna izložbi.

Pušten je videozapis s izjavom veleposlanika Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonsa Dezcallara de Mazarreda. Veleposlanik je bio oduševljen brzinom kojom su se pronašla pisma u Arhivu. Originali se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku, u izuzetno su lošem stanju, a Pozniak je kazala da će se, čim se osiguraju financijska sredstva, moći pristupiti njihovoj restauraciji.

Od pet brodova ostao jedan


Nakon Magellanove pogibije na Filipinima 1521. godine, zapovjedništvo ekspedicijom i brodom "Victoria" preuzeo je kapetan Juan Sebastian Elcano, koji o uspješnom oplovljavanju svijeta i dramatičnome trogodišnjem putovanju 1523. pismom izvještava cara španjolskog Karla V, koji je Portugalca Magellana angažirao za ekspediciju.

- Elcano sponzora ekspedicije obavještava da je ekspedicija uspjela i da se, nažalost, od pet brodova vratio tek jedan s 18 članova posade.

Spominje Magellanovu pogibiju i da je ekspedicija ipak uspjela doći do Molučkih otoka, u današnjoj Indoneziji, arhipelaga iznimno bogatog začinima, koji je bio i glavni cilj pothvata, rekao je dr. sc. Lovro Kunčević.                       

Jeli samo rižu i vodu!Elcano u pismu caru opisuje mukotrpnu plovidbu tijekom koje je posada jela samo rižu i pila vodu, bojeći se pristati na kopno jer su veliki dijelovi tog dijela Azije bili pod kontrolom konkurenta Portugala.

- Kao najvažnije postignuće, Elcano ističe oplovljavanje Zemlje i moli cara da ostatku njegove posade dodijeli obećanu nagradu, rekao je Kunčević.

Istaknuo je da se prijepis Elcanova pisma čuva u još nekoliko europskih arhiva te da je daleko slabije poznato drugo pismo, Magellanova navigatora Giovannija Battiste di Ponzoronea, koji 1521. s Molučkih otoka, gdje je kapetanski brod "Trinidad" morao ostati zbog velikih oštećenja, izvješćuje nepoznatog primatelja o najdramatičnijem dijelu putovanja. 

item - id = 1128381
related id = 0 -> 1130145
related id = 1 -> 1128101
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 04:29