StoryEditorOCM
Ostalokakvca večer!

Pedeseti rođendan ‘Brodosplita‘ napunio HNK: koncert je završio na najemotivniji način, a gradonačelnik je objavio veliku vijest za gradske kulturnjake

2. prosinca 2022. - 00:19

Kao i na svakom rođendanu, bilo je u četvrtak navečer u splitskom HNK zdravica, lijepih govora, darova i čestitara, ali ponajviše pjesme - pedeseti rođendan gradskog zbora "Brodosplit" bio je povod koji je napunio gledalište njihovim obožavateljima, prijateljima i članovima obitelji. Pljeskalo se, podržavalo, evociralo uspomene, bilo je puno vedrine i smijeha.

A i službenih čestitki! Gradonačelnik Ivica Puljak uručio im je povodom pola stoljeća umjetničkog djelovanja Medalju Grada Splita, pri čemu je donio i lijepe vijesti za amaterske udruge - najavio je posebnu brigu za splitsku tradicijsku kulturu za koju su osigurana financijska sredstva u gradskom proračunu. Što je neizmjereno obradovalo slavljenike.

Čestitkama se pridružio i župan Blaženko Boban i izaslanik ministrice kulture, pokroviteljice koncerta, Radoslav Bužančić.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Posebna priznanja zbor "Brodosplit" dodijelio je svom bivšem maestru Josipu Veršiću, pjevaču Ivi Mijanu (posthumno), pobratimskom zboru iz Njemačke Männer - Quartett-u Herkenrath, počasnom tajniku Jakovu Guiću Žaku, počasnom predsjedniku zbora Ivi Vidoviću, maestru Vladi Sunku koji ih vodi već 34 godine, solistu najdužeg staža Branku Kljakoviću - Gašpiću i, što je osobito zanimljivo, svom pjevaču koji pjeva već 50 godina, od prvog dana osnivanja zbora, Ivi Čoviću, što je izazvalo prave salve oduševljenja.

Zbor "Brodosplit" je izveo dio svog sakralnog i zabavnog programa, a na pozornicu su se popeli i umirovljeni pjevači Zdravko Mihaljević Juste s pjesmom "Ne dirajte mi ravnicu" te Davor Matanović sa sevdahom "Kradem ti se".

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

U proslavi rođendana pridržili su im se i umjetnici s kojima redovito surađuju: mandolinski orkestar "Sanctus Domnio" i maestro Vlado Lukas, mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu, te operni solist Vinko Maroević.

Voditeljica programa bila je Herci Ganza, autorica njhove monografije "Gremo mi puntari" a svečani rođendanski koncert završio je pjesmom "Splite moj" kojoj su se iz punog grla pridružili i svi u publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 13:27