StoryEditorOCM
Ostalovrijedi posjetiti

Međunarodni folklorni spektakl vraća se u Split

Piše Promo
19. kolovoza 2024. - 08:43

Međunarodni festival folklora Split 2024, treću godinu zaredom će obogatiti ponudu ljetnih događanja u Splitu i okolici. U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Folklorni ansambl Jedinstvo Split ponovno nam donosi svjetske plesove i glazbu, koji nam ove godine pristižu od Australije do Južne Amerike. Koncerti, radionice za djecu i ostala prigodna popratna događanja ove značajne kulturno-turističke manifestacije održavati će se od 20.8. do 24.8. na pet lokacija: Split, Trogir, City Center One, Solin i Podstrana, a na festivalu će sudjelovati više od 180 izvođača iz cijelog svijeta.

Zbog uspješne organizacije i kvalitetnog umjetničkog programa prethodna dva izdanja ove manifestacije,  Međunarodni festival folklora Split od ove godine našao se i na prestižnom kalendaru CIOFF svjetskih festivala folklora. Za one malo manje upućene CIOFF je Međunarodno vijeće organizatora festivala folklora s misijom promocije i očuvanja nematerijalne baštine čovječanstva kroz različite oblike ekspresije kao što su ples, glazba, igre, rituali, običaji i drugi oblici umjetnosti te služenje ciljevima UNESCO-a od 1970. godine kroz podupiranje aktivnosti svojih članova i nevladinih organizacija koji rade u području folklora i kulturnog nasljeđa te rad u službi mira i nenasilja.

Na ovogodišnjem festivalu svoju kulturnu baštinu predstavit će inozemne grupe iz Gruzije, Australije, Meksika, Rumunjske, Ukrajine, Sjeverne Makedonije i Urugvaja. Što se tiče hrvatskih grupa, moći ćemo vidjeti izvedbe Viteškog udruženja Kumpanjija iz Blata na Korčuli te domaćina FA Jedinstvo Split, a u Trogiru odnosno Solinu nastupit će tamošnji domaćini KUD Kvadrilja i KUD Salona.

Svečano službeno otvorenje festivala u sklopu Spli‘skih litnjih kolura i TZ Grada Splita bit će 20.8. u 20 sati na splitskoj Rivi. Program prethodno započinje u 18:30 na Trgu Gaje Bulata ispred HNK, a nakon toga slijedi šarolika promenada svjetskih boja i zvukova Marmontovom ulicom do glavne pozornice na Rivi.

SDŽ, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, potom Hrvatski dom Split, TZ Podstrana, TZ Trogir i JUUK Zvonimir Solin, HNK Split i Hrvatska matica iseljenika-podružnica Split kao i donatori i sponzori Leda, Digitalni Studio AKVARIJ, OTP banka, City Centre One Split, MM Tours i Split Park festival te medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija prepoznali su potencijal ovakvog događaja te su pridonijeli ostvarenju splitske i svjetske ljetne folklorne priče. 

Pridružite se međunarodnim večerima ispunjenima pjesmom i plesom: ulaz na sva događanja je potpuno besplatan!

U nastavku donosimo fotogaleriju s prošlogodišnjeg festivala:

image

Međunarodni festival folklora 2023.

Nemi Bulat/

 

PROGRAM DOGAĐANJA

20. 8. - Split, Trg Gaje Bulata, Riva

18:30: predstavljanje sudionika

19:00 promenadna šetnja od Trga Gaja Bulata do velike pozornice na Rivi,

20:00: Svečano otvaranje 3. Međunarodnog festivala folklora Split 2024 uz koncert svih sudionika,

22.8. - Podstrana, Petrićevo u 20:30: Cjelovečernji plesni koncert sudionika festivala,

23.8. – Trogir, Gradski trg u 20:00: Cjelovečernji plesni koncert sudionika festivala,

24. 8. - Split, City Center One u 10:00: promenada grupa i radionica za djecu,

24.8. - Solin, Gradina u 20:00: Cjelovečernji plesni koncert sudionika festivala – zatvaranje festivala

 

SUDIONICI

Ogroman interes folklornih ansambala širom svijeta za sudjelovanjem na ovoj manifestaciji, koja je proglašena i od posebnog značaja za Grad Split, direkciji festivala i ove godine zadao je težak posao. Iz mnoštva prijava odabir je na kraju pao na sljedeće zemlje i izvođače:

1. Australija, Indigenous Arts Foundation - Perth

2. Meksiko, Ballet Folklorico de Occidente - Jalisco

3. Gruzija, Georgian National Ballet Sukhishvili - Tbilisi

4. Rumunjska, Folk dance group Cununa Apusenilor - Gilau

5. Sjeverna Makedonija, Folklore ensemble Etnos - Skoplje

6. UkrajinaDance ensemble Radist - Vinnytsia

7. Urugvaj, Aborigen - De Canelones

8. Hrvatska, Viteško udruženje Kumpanjija - Blato na Korčuli

9. Hrvatska, KUD Kvadrilja - Trogir

10. Hrvatska, KUD Salona - Solin

11. Hrvatska, FA Jedinstvo - Split

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2024 08:46