StoryEditorOCM
OstaloNOVO RADNO MJESTO

Marina Vujčić nova je ravnateljica Kulturno - edukacijskog centra u Trogiru; Najavljuje bogat i zanimljiv program

16. siječnja 2024. - 15:32

Marina Vujčić, književnica, dramatičarka, profesorica, književna urednica i nekadašnja ravnateljica Drame u splitskom HNK imenovana je novom ravnateljicom Kulturno - edukacijskog centra u Trogiru.

Novi centar svečano je otvoren krajem prošle godine i nalazi se u prostoru nekadašnje kino dvorane koja je rekonstrukcijom postala suvremeni, polivalentni prostor koji će biti centar kulturnih, društvenih i drugih zbivanja.

- Ovdje se ne radi o zidovima, projektoru ili platnu, radi se o ostvarenju vizije koju smo imali kada smo u ovoj dvorani stajali prvi put kao ljudi koji žele promijeniti svoj grad na bolje, o ideji stvaranja mjesta za razonodu, kulturu, susrete, učenja, osobni rast i sve ono što ljude oplemenjuje", rekao je tada gradonačelnik Ante Bilić.

Novi kulturno-edukacijski centar projekt je vrijedan 3,3 milijuna eura i jedan od najznačajnijih u novijoj povijesti grada.

Marina Vujčić, koja je od ostavke koju je dala u HNK Split u travnju 2002. godine bila u statusu slobodnog umjetnika, odabrana je na natječaju između četvorice kandidata koji su pretendirali na ravnateljsko mjesto.

image

Nekadašnja ravnateljica Drame u splitskom HNK imenovana je novom ravnateljicom Kulturno - edukacijskog centra u Trogiru

Sasa Buric/Cropix

Program s kojim se natjecala uključuje mnogo ideja i planova.

-Tek moram točno vidjeti koja će mi sredstva biti na raspolaganju, ali, svakako ćemo u narednoj godini imati gostovanja kazališnih predstava, organizirat ćemo mali književni festival, u glazbenom programu nastupat će trogirski i gostujući glazbenici, a organizirat ćemo i niz umjetničkih radionica koje također mogu iznjedriti predstave.

Planiram i kino-projekcije, barem jednom tjedno. Trogir već dugo vremena nema kino (osim ljetnih projekcija u Kamerlengu) i zbog kina Trogirani moraju putovati u Split, navodi nova ravnateljica.

Iznimno je zadovoljna prostorom za izvedbe.

-To je malo kazalište s nešto više od 300 mjesta. Pozornica nije velika, ali ju je moguće po potrebi proširiti i prilagoditi, kaže Marina Vujčić koja je rođena u Trogiru. U Zagrebu je desetljećima živjela i radila kao profesorica i urednica a zadnjih godina vratila se korijenima i svojoj kući u Segetu Gornjem.

Marina Vujčić dobitnica je brojnih književnih nagrada i Nagrade grada Trogira. Na kazališnim scenama često igraju njeni dramski tekstovi, ali i adaptacije romama.

Upravo je završila novu knjigu koja će izaći iz tiska u travnju. Zvat će se "Sigurna kuća" a prati priču žene koja je završila u zatvoru jer je ubila nasilnog muža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:14