StoryEditor
OstaloIRSKA RIJEKA

Galway, samo 160 kilometara od granice sa Sjevernom Irskom, 8. veljače službeno će postati prijestolnica kulture 2020. godine, i to u sjeni Brexita

Piše Eda Vujević
5. veljače 2020. - 08:08
Galway je sveučilišni grad s 80 tisuća stanovnikaGALWAY2020

I dok se još sliježu dojmovi svečanog otvorenja “Luke različitosti” koju je Rijeka, ovogodišnja Europska prijestolnica kulture, predstavila Hrvatskoj i svijetu, u drugome europskom gradu, također EPK 2020., irskome Galwayju, spektakularni službeni početak cjelogodišnjeg programa zakazan je za 8. veljače.

Taj grad svoj program Europske prijestolnice kulture nazvao je “Neka bude čarolija”, a posvetio ga je starom keltskom kalendaru, dok će do kraja godine umjetnički i kulturni programi biti koncentrirani na jezik, krajolik i migracije. Međutim, u sjeni za neke kritičare sporne zastave bivše države u sklopu otvaranja, Rijeka je preuzela titulu EPK u trenutku kad Hrvatska započinje predsjedanje Europskom unijom, Galway svoj program započinje u trenutku kad Brexit značajno komplicira poziciju Irske spram Velike Britanije i njezina izlaska iz Unije. Stoga i ne čudi što će u Galwayju biti postavljena instalacija nazvana “Granica”, koja se upravo bavi Brexitom.

Kiša i pubovi

Taj grad od 80 tisuća stanovnika na zapadnoj obali Irske, samo 160 kilometara od granice sa Sjevernom Irskom, ima reputaciju izuzetno kišnog mjesta i bezbrojnih pubova, ali taj sveučilišni grad, nekadašnje ribarsko malo mjesto, također je i “rodno mjesto” irske kulture, od glazbe do plesa, od književnosti do poezije.

– Usko surađujući s gradom i okrugom Galway, donijeli smo svjesnu odluku da se ne ide u infrastrukturalne projekte, odnosno da ti infrastrukturalni projekti budu dio kulturne strategije grada i okruga sljedećih 10 godina – kazala je nedavno novinarima Gaughan Reddan, voditeljica programa Galway 2020.

– Neki infrastrukturalni projekti počet će se graditi ove godine, a neki kasnije, u sklopu implementacije desetogodišnje kulturne strategije. Mi smo se odlučili za tu dugoročnu strategiju. Naš program baziran je na onom što nam nudi naš krajolik, ali i na postojećoj infrastrukturi, program i suradnja s kulturnim organizacijama i zajednicama bazirana je na onom što postoji, a ne na onom što se može, ali i ne mora realizirati – kazala je Gaughan Reddan.

Rijeka je otvorenje EPK dočekala s nedovršenim infrastrukturnim projektima u kompleksu Benčić: otvorenje Dječje kuće planira se u lipnju 2020., rekonstrukcija T-objekta u Gradsku knjižnicu tijekom iduće godine, kada je planiran i završetak obnove broda “Galeb”. Ulaskom Muzeja grada u obnovljenu Palaču šećerane kompleks Benčić će dobiti još jedan element u konceptu art-kvarta, dok je obnovljen objekt u Grohovčevoj ulici već aktivan kao RiHub.

No u sedam programskih pravaca i oko 700 različitih događanja riječka kulturna godina nudi mnogo više: infrastrukturne, inkluzivne i kreativne projekte, u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta, a u koji je uloženo 40 milijuna eura europskoga novca. No, Rijeka je taj novac odlučila potrošiti u obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata, a ne u izgradnju novih.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je nakon središnje svečanosti otvaranja godine u kojoj je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture da je izuzetno zadovoljan te da je program bio izvrstan.

Rekao je da je svečani program u HNK Ivana pl. Zajca bio izvanredan te da je “Opera industriale” u riječkoj luci bila jednako izvrsna, “možda mrvicu preavangardna”, ali da je bilo “baš posebno, riječki, s puno buke, svjetla i simbolike”.

Redatelj “Opere industriale” u kojoj je samo na središnjoj pozornici nastupilo 130 izvođača bio je Dalibor Matanić, autori glazbenog predloška Josip Maršić i Zoran Medved, koji djeluju kao dvojac JMZM, a djelo je orkestrirao i dirigirao izvedbom Frano Đurović. Središnja pozornica bila je na De Franceschijevu gatu, uz uključenje izvođača s još nekoliko lokacija u luci i njezinoj blizini. Luka je odabrana kao snažna identitetska točka grada, u povijesti i sadašnjosti simbol moderne i otvorene Rijeke.

Počast radnicima

– Mogu reći da cijelo otvorenje briše granice, brišu se granice između pozornice i grada, glazbenika i građana, događanja i TV prijenosa. “Opera industriale” odaje počast radnicima, što je uistinu poseban moment – kazao je Dalibor Matanić.

U cjelodnevnom programu otvaranja Europske prijestolnice kulture sudjelovalo je oko 500 izvođača u 70 događanja na 30 lokacija u središtu grada. Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka u subotu bila jedan od najzabavnijih i najživljih gradova, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi.

– Već dugo nismo doživjeli da više od 40 umjetničkih organizacija, udruga, poduzetnika, pojedinaca ustanova i institucija sudjeluje zajednički u jednom programu – kazao je Obersnel te dodao da ga veseli entuzijazam građana koji su se odazvali javnom pozivu za sudjelovanjem u otvorenju i izrazio nadu da će to pokazati energiju kojom će Rijeka živjeti cijelu godinu.

Grad Galway gaji jednaka nade, ali gaji i očekivanja kako Bexit neće pokvariti irsko-engleske odnose, osobito u svjetlu činjenice da je Galway praktički na samoj granici sa Sjevernom Irskom te postoje bojazni da bi dugotrajan sukob u Irskoj mogao ponovno izbiti.

– Cjelogodišnji program EPK i svečano otvorenje toga programa padaju u pravi čas – rekao je irski veleposlanik u Londonu Adrian O’Neill. – Kultura nam je potrebna više nego ikad, dodao je te napomenuo da kultura može promijeniti stavove i pomoći ublažavanju napetosti. No može li kultura biti apaurin za politiku? U najmanju ruku, razumno je biti skeptičan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 19:35