StoryEditorOCM
Ostaloperiodika

Božićni broj kršćanske obiteljske revije Kana piše o odgovornosti katolika za hrvatske podjele te istinskom otajstvu vjere i duhu konzumerizma

Piše Ivan Ugrin
13. prosinca 2021. - 14:07

Kršćanska obiteljska revija Kana u božićnom broju donosi niz tekstova nadahnutih duhovnim promišljanjima samoga otajstva Božića, ali i naših sveukupnih ljudskih odnosa i društvene situacije.

Između istinskoga otajstva vjere i sekularizirane zbilje, urešene duhom konzumerizma i raznih zlouporaba vjerskih simbola u jeku pandemije, božićni broj Kane sigurno je polazište za dublje promišljanje o ovom božićnom vremenu, ali i vremenu krize i tjeskobe izazvanom pandemijom.

Naglasila je to urednica Kane, Maja Petranović, već u Uvodniku, ali i u zanimljivom izboru tekstova koji predstavlja opipljivu ravnotežu raznih tema: problem komunikacije sagledan iz nekoliko različitih perspektiva, podjele izazvane pandemijom, otajstvo Božića i kršćanska nada, obiteljske teme, završetak Godine čitanja, uz ostale redovite rubrike.

image
Predstava 'Isusovo rođenje' 2017. godine u Tenji


 
Emica Elvedji/Cropix

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac pod naslovom Problem ljudske komunikacije analizira nove oblike podjele među ljudima (cijepljeni – necijepljeni, pozitivni – negativni…), a na tu se temu naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Odgovornost katolika za hrvatske podjele.

Kako ističe u kolumni, hrvatski katolici, ali i svi ljudi dobre volje, od katoličkih biskupa očekuju odgovornu, hrabru, i nadasve usmjerujuću riječ kako bi i na temelju stajališta službene Crkve mogli donositi vlastite odluke i tako u ovo vrijeme bili odgovorni prema sebi i bližnjima.

Upomoć, Djede Božićnjaku!

Središnji dio Kane čini razgovor Marine Kravarščan s paterom Stjepanom Ivanom Horvatom. Govorio je o svojem volontiranju za beskućnike, modernim načinima evangelizacije putem festivala i društvenih mreža, prenijevši čitateljima Kane svoju božićnu poruku i poticaj prenošenja Radosne vijesti svakom bratu i sestri. Progovorio je i o svojem životnom putu prije nego što je postao svećenik te sudbonosnim susretom s Družbom Misionara Krvi Kristove, čiji je danas dio.

Nadahnuti Božićem, u novom broju Kane pisali su Krešimir Cerovac (Priča o drugom mudracu – priča o vjeri, nadi i ljubavi), Aldo Sinković (Iščekivanje Božića i djelovanje Svete Stolice na Bliskom istoku), Ivan Šarčević (Pravednost postojanja), Đurica Pardon (Bog se uzemljio), Boris Beck (Upomoć, Djede Božićnjaku!), Darko Tepert (Betlehem – znak mir ai pravednosti), Veronika Mila Popić (Nepresušna radost), Nikola Kuzmičić (Autoškola za kršćane) i drugi.

image
Msgr. Đuro Hranić na božićnoj misi u osječkoj Konkatedrali  2019. godine
Ivan Perić/Cropix

Rafael Rimić bavio se komunikacijom u zdravstvenoj i duhovnoj situaciji našega vremena, a dva su teksta posvećena i Godini čitanja (Snaga čitanja i Pronađi tekst).

“Čitanjem mijenjamo sebe, činimo svoj svijet smislenijim, boljim i zanimljivijom, vjerujemo u dobro, vjerujemo u nadu, vjerujemo da možemo činiti dobro i pridonijeti svijetu”, piše u članku Snaga čitanja Ivane Ivančić Medved. Čitanjem Kane, korak smo bliže tome!

Kanu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite u web knjižari (u tiskanom ili eIzdanju). Godišnja pretplata iznosi 143 kune, a pretplatiti se možete e-mailom (pretplata@ks.hr) ili telefonom (01 6349 044), na svoje ime ili kao dar bližnjemu.

image
Kršćanska obiteljska revija Kana
Ks
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:29