StoryEditorOCM
OstaloNagrada Wolda

Boris Ljubičić nagrađen za logo predsjedanja Hrvatske EU-om

Piše Jakov Kosanović
1. prosinca 2020. - 17:14
Boris Ljubičić javnost je upoznao sa svojim rješenjem na 'Snježnoj kraljici' početkom siječnja Damir Krajač/CROPIXDamir Krajac/Cropix

Naš višestruko nagrađivani dizajner Boris Ljubičić svojem će nizu nagrada, od kojih se više njih temelji na "kockastim" rješenjima, pridodati još jednu takvu.

Naime, dodijeljena mu je srebrna nagrada Wolda, koja se dodjeljuje za dizajn logotipa, na koju se Ljubičić prijavio s logotipom posvećenom predsjedanju Republike Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom natječaju Wolda – Worldwide Logo Design Award prijavljeni su radovi iz 30 zemalja, a službeno će rezultati biti objavljeni početkom 2021. godine.

Inače, prvi takav natječaj održan je 2006. godine pod nazivom Eulda – European Logo Design Annual, a od 2008. mijenja ime u današnje, otvara mogućnost boljeg umrežavanja grafičkih dizajnera iz cijeloga svijeta.

Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija: za dizajn novog loga, redizajn loga, animirani, kao i za zvučni logo, korporativni identitet te za logo i ambalažu.

Respektabilni žiri

Odluke ocjenjivačkog suda donesene su prema sljedećim kriterijima: logotip je morao odražavati originalnu i relevantnu ideju, jasno komunicirati identitet kompanije ili organizacije i biti besprijekorno dizajniran.

Čini se da je svaki od njih zadovoljio logotip Borisa Ljubičića, koji je dizajnirao u povodu predsjedanja Hrvatske EU-om u prvom dijelu ove godine.

Prema objašnjenju dizajnera, brojevi 2020, postavljeni na karakterističnom crvenom i plavom kvadratu, mogu se lako iščitati ukoliko se i cijeli logotip zarotira za 45, 90, 180 ili 270 stupnjeva.

– Takva mogućnost okretanja bez prekida značenja predstavlja čvrstu vezu između Europske unije i Republike Hrvatske – interpretira svoj rad Ljubičić.

Ove godine međunarodni ocjenjivački sud činili su Anna Farkas, grafička dizajnerica i osnivačica brenda anagr[ ]phic iz Budimpešte, Cheyne de Beer, kreativna direktorica dizajnerskog studija See&Co iz Sydneyja, Chikako Oguma, art direktorica i grafička dizajnerica iz Tokija, Christian Baun, dizajner logotipa tvrtke logodesign.dk iz Kopenhagena, Bill Gardner, direktor Gardner Designa, platforme logolounge.com, iz Wichite, Rodrigo Faustino, dizajner i osnivač platforme Commgroup Branding iz São Paula, i Norbert Küpper, dizajner i organizator Wolde, iz njemačkoga grada Meerbuscha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 03:39