KulturaDubrovnik shakespeare festival - nova kulturna manifestacija na ulicama grada od 23. travnja do 7. svibnja 2012.

‘Oluja’ i ‘Romeo i Julija’ na dubrovačkim trgovima

Piše PSD.
9. ožujak 2011. - 10:02

Uz 448. obljetnicu rođenja engleskog dramatičara Williama Shakespearea, 23. travnja 2012., u Dubrovniku počinje prvo izdanje Dubrovnik Shakespeare Festivala (DSF), nove kulturne manifestacije koja će potrajati do 7. svibnja s ciljem oživljavanja scenskih prostora Grada i izvan udarne ljetne sezone.

Umjetnički direktor novog festivala, američki pisac s berlinskom adresom Michael Lederer na sastanku s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem najavio je kako će DSF okupiti ansamble europskih kazališta koji će na atraktivnim lokacijama grada izvoditi Shakespeareova djela na engleskom.

U premijernoj sezoni festivala, pariška teatarska družina “Compagnie” koju predvodi Irina Brook, kći proslavljenog britanskog kazališnog i filmskog redatelja Petera Brooka, dovodi dvije produkcije, “Oluju” i “San ljetne noći

Kazališna skupina “Performance exchange” iz Londona na jednom od trgova povijesne jezgre postavlja “Romea i Juliju”, a Dubrovčani će tijekom jednotjednih proba na licu mjesta moći pratiti nastanak predstave.

DSF će teatarskoj publici ponuditi i premijerna uprizorenja djela Michaela Lederera, “Koliko je brza ljubav”, “Ništa više ne traje zauvijek” o španjolskoj obitelji čiji članovi različito gledaju na mogućnost prodaje imanja, te “Bijelih stopa” inspiriranih pismima Marina Držića iz 16. stoljeća.

U popratnom programu planirano je “postavljanje” galerije živih statua iz rock opere Pink Floyda “The Wall” unutar gradskih zidina. Grad Dubrovnik je preuzimanjem pokroviteljstva nad DSF-om ponudio besplatno ustupanje prostora, te uvrštenje festivala u kalendar gradskih kulturnih događanja, a vodstvu festivala ponuđeno je da se prijavi na natječaj za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2012. godinu.

Gabrijela Bijelić