StoryEditor
Kulturapoljska spisateljica svjetske reputacije

Olga Tokarczuk, psihoterapeutkinja koja je na kauč polegla sve frustracije višestoljetne povijesti

10. listopada 2019. - 18:40

 


Olga Tokarczuk (Sulechòw, 1962.), poljska književnica, scenaristica, feljtonistica, psihologinja, sveučilišna nastavnica i društvena aktivistica, nedvojbeno je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Diplomirala je psihologiju na Varšavskom sveučilištu. Nakon studija zaposlila se u Savjetovalištu za duševno zdravlje u Wałbrzychu, gdje je djelovala kao psihoterapeutkinja. Vodila je radionice kreativnog pisanja na Jagiełłonskom sveučilištu u Krakovu i na Sveučilištu u Opolu, a jedna je od utemeljiteljica i višegodišnja suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Kao spisateljica debitirala je 1979. godine, a od 1989. pisanjem se bavi profesionalno. Prvi joj se roman "Putovanje ljudi Knjige" u knjižarama pojavio 1993. Riječ je o postmodernoj novopovijesnoj prozi složene polifonijske strukture, smještenoj u XVII. stoljeće, svojevrsnoj pripovjednoj inačici predaje o potrazi za Svetim gralom.

Na njega se tri godine poslije nastavila povijesnim romanom "Pravijek i druga vremena", koji je ostvario velik međunarodni uspjeh. Taj roman drže prijelomnim u njezinoj prozi jer je njime zacrtala obrise svoje metapovijesne prozne poetike i postupke obiteljskih saga i romana-rijeke, gdje se, kako bilježi Hrvatska enciklopedija, u mnogostrukim pripovjednim tokovima ogledaju svekolike društvene i intimne mijene te naraštajne razlike za europskih tranzicijskih razdoblja.

Djela Olge Tokarczuk dosad su prevedena na tridesetak stranih jezika, od engleskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog do turskog, kineskog, japanskog i hindua, te objavljena u više od sto izdanja.
Neka od njih su i na hrvatskom ("Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju", "Pravijek i ostala vremena", "Dom danji, dom noćni", "Ormar", "Knjige Jakubove"). Njezina djela doživjela su također i mnoga kazališna uprizorenja te televizijske i filmske ekranizacije.

Najistaknutija poljska prozaičarka osvojila je mnoge najuglednije poljske i međunarodne književne nagrade. Roman "Bieguni" iz 2008., nagrađen iste godine poljskom književnom nagradom Nike, nakon što je pod naslovom "Flights" izašao u Velikoj Britaniji, a ubrzo i u novim prijevodima i u Australiji te Sjedinjenim Državama, osvojio je nagradu Man Booker International za 2018. godinu.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 07:17