StoryEditor
Kulturasvi gradovi svijeta u puli od 5. do 15. prosinca

Nobelovac Orhan Pamuk, Claudio Magris, Latinka Perović i brojni drugi gosti na jubilarnom 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Zasvirat će Tamara Obrovac, Darko Rundek, Vlado Kreslin

Piše R.K.
16. listopada 2019. - 15:45

Ove godine Pula će na "Sa(n)jam knjige u Istri" od 5. do 15. prosinca govoriti o gradovima svijeta, njihovim prošlostima, sadašnjosti i budućnosti gradova, naravno i Pule. Sloganom "Gradovi u tijeku" organizatori upućuju na raspravu o kontinuitetu promjena, uz sudjelovanje tri stotine domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika.

Vizualno promišljanje Pule, a time i sajamske teme, otvorit će izložba "Gradovi u tijeku" koja će se početkom studenog predstaviti u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, dok će pisac Pule, Dragan Velikić, posjetiteljima otvoriti vrata Sajma za rasprave u tijeku.

Ovogodišnje autore predvodi jedan od velikih pisaca grada, Orhan Pamuk. Nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, ponovno posjećuje Sajam i grad Pulu. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige "Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja". Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih djela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz Trsta, grada promjena, dolazi Claudio Magris, pisac, kritičar, prevoditelj i poznavatelj povijesti i kulture Srednje Europe. Iz Italije dolazi i znameniti, suvremeni marksistički teoretičar i aktivist, Franco Bifo Berardi. U sklopu novog programa Slavenski đardin, Sajam u suradnji s Forumom Slavenskih Kultura dovodi značajne ruske autore. Nagrađivanu književnicu bestseler romana u Rusiji, Guzel Yakhinu; nagrađivanog pisca i odvažnog istraživača, Sergeja Lebedeva te izvanrednog pripovjedača, prema mnogima vodećeg suvremenog ruskog pisca, Jevgenija Vodolazkina.

Iz Finske stiže najznačajniji romski pisac, Veijo Baltzar, a ukrajinsku književnost zastupa nagrađivani književnik, esejist i prevoditelj Jurij Andruhovyč.

Među istaknutim autorima koji će gostovati na 25. Sajmu su i povjesničarka, kultna figura intelektualne i političke scene bivše države Latinka Perović, njemačka književnica Jenny Erpenbeck sa zapaženim romanom Nepravilni glagoli, slovensko-austrijska spisateljica Maja Haderlap koja je za knjigu Anđeo zaborava dobila nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma, Jeannette Fischer, psihoanalitičarka i autorica knjige "Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović", Ana Bilankov, hrvatska vizualna umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Svein Mønnesland, akademik, profesor slavistike u Oslu s jedinstvenom monografijom Istra i Kvarner očima stranaca.

Na Sajmu će sudjelovati i poznati glazbenici Tamara Obrovac, Darko Rundek, Vlado Kreslin, Alen i Nenad Sinkauz, Mirela Priselac Remi i Nenad Marijanović Dr. Fric, na čiju će se promociju knjige Moj život s Idi(j)otima nadovezati i pulska premijera nagrađivanog dokumentarnog filma Tusta, redatelja Andreja Korovljeva.

Nastavlja se tradicija održavanja Nultog dana posvećenog knjižničarima, a uz programe za djecu Librić na Sajmu i one za mlade Hop i Pop lektiru osmišljen je i novi PULikulArna REFORMA, koji će srednjoškolskoj publici predstaviti naslove klasične književnosti, od kojih se ona nerijetko udaljava.

U sajamskoj knjižari više od 250 nakladnika izložit će gotovo 20.000 naslova, sniženih od 10 do 70 posto.


Hrvatski pisci

Od domaćih autora i onih iz bližeg susjedstva svoje nove knjige predstavit će Josip Mlakić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Vlaho Bogišić, Milovan Tatarin, Boris Rašeta, Hrvoje Klasić, Almin Kaplan, Vesna Marić, Kristina Gavran, Namik Kabil i Jelena Todorović. Pulske snage predstavljaju Miroslav Bertoša, Andrea Matošević, Amir Alagić, Boris Domagoj Biletić i Igor Zirojević.

Uz tradicionalne programe Doručak s autorom, Suton uz knjigu i Razgovore iza zavjese, 25. Sajam će se prisjetiti i nekih svojih najupečatljivijih programa. Obljetničko izdanje bit će tako protkano i pulsirajućim ritmom poezije – programom Poezija je pitanje srca, s poznatim pjesnikinjama Monikom Herceg, Anjom Golob, Martinom Vidaić i Dortom Jagić.

#PULA#ORHAN PAMUK#SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Izdvojeno

08. srpanj 2020 09:39