StoryEditorOCM
KulturaPOGLED NA MLADOG LIPOVCA

Nepoznati Vasko: u Sveučilišnoj galeriji otvara se izložba ranih radova velikog umjetnika

Piše Jasenka Leskur-Staničić
13. lipnja 2016. - 20:58

U utorak 14. lipnja u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu otvara se izložba radova Vaska Lipovca kojom se obilježava deset godina od smrti toga splitskog umjetnika, 2006. godine. Izložbom se predstavljaju njegovi najraniji radovi, iz prvih petnaest godina Vaskova umjetničkog stvaranja: od prijema na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine do prve samostalne izložbe u Galeriji umjetnina u Splitu 1965. godine.

Izložba je zamišljena kroz nekoliko zaokruženih cjelina: studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti, stvaranje u Državnoj majstorskoj radionici Krste Hegedušića i unutar umjetničke grupacije Mart, potom izložba Vaska Lipovca i Ordana Petlevskog u Yorku, te Vaskova samostalna izložba u Galeriji umjetnina u Splitu.

– Izložbom se predstavljaju djela koja su dugo vremena bila u fundusu muzeja a slabo su ili gotovo uopće nisu poznata stručnoj, a i široj javnosti – kaže selektor izložbe, povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević.

Kod Guggenheimovih

– Primjer za to je vitraj "Žena s mačkom" koji se nalazi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Također, splitska publika će upoznati geometrijske apstrakcije kojima se Vasko predstavio u Velikoj Britaniji, a koje do sada uopće nisu u većoj mjeri valorizirane u sagledavanju opusa. Nadalje, kuriozitet izložbe je selekcija crteža, dosad potpuno nepoznatih, koji su nastali Vaskovim angažmanom u domeni grafičkog dizajna – on je grafički opremio časopis "Kemija u industriji" od 1964. do 1966. godine, a radio je i ilustracije za kombinat Chromos.

Izložba će isto tako ponuditi informacije o pozitivnom stavu koji su neki od svjetskih autoriteta imali prema djelima Vaska Lipovca u to vrijeme: Peggy Guggenheim je kupila njegovu sliku, a o njegovim geometrijama se pozitivno izjašnjavao i Herbert Read – najavljuje Prančević.

Izložbu o mladom Vasku čini oko 25 eksponata, od kojih su četiri iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a portreti stižu iz privatnih, obiteljskih zbirki. Izlažu se i umjetnikove fotografije iz djetinjstva i studentskih dana, kao i faksimili njegova studentskog indeksa.

Vasko Lipovac rođen je 1931. godine, a djetinjstvo je proveo u Škaljarima pokraj Kotora. Bio je najmlađi od petero djece u obitelji u kojoj se njegovala likovna kultura i književnost, a umjetnički senzibilitet je baštinio od majke nadarene za slikarstvo. Nakon završene gimnazije, upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti u Zagrebu, koja je nakon samo nekoliko godina trajanja ukinuta, no i u tom kratkom vremenu iznjedrila je nove umjetničke snage i imena kao što su Jagoda Buić, Ordan Petlevski, Zvonimir Lončarić, Zlatko Bourek, Mladen Pejaković, Ante Jakić Sony... Vasko diplomira 1955. godine, a iz te umjetnikove formativne faze datira vitraj "Žena s mačkom" i rad na staklu "Morski konjic" koji će biti izloženi u Sveučilišnoj galeriji.

Splitski dom

Majstorsku radionicu Krste Hegedušića Lipovac upisuje od 1956. do 1959. godine, a jedno od dijela iz tog razdoblja umjetnikova bavljenja apstrakcijom kupila je Peggy Guggenheim, znamenita kolekcionarka i mecena umjetnosti kada je posjetila Hegedušićevu radionicu. Danas se ne zna o sudbini toga djela, ali u sjećanju obitelji je ostalo da je od te zarade Vasko Lipovac kupio svoj prvi motor, vespu. Godine 1959. Lipovac i Ordan Petlevski dobivaju priliku da zajedno izlažu u jednoj od najvažnijih galerija za promociju moderne umjetnosti u sjevernoj Engleskoj, a o njima se pohvalno izrazio Herbert Read, znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, što je ostalo zabilježeno u ondašnjem tisku.

Od 1955. godine Vasko u Zagrebu djeluje kao samostalni umjetnik, a od 1964. do 1966. se bavi grafičkim dizajnom. Iduće godine priređuje mu se prva samostalna izložba u Galeriji umjetnina u Splitu, u gradu koji će postati mjestom njegova stalnog boravka, nakon koje on gubi epitet zagrebačkog umjetnika i postaje prihvaćen u punom smislu kao splitski autor. Izložba u Sveučilišnoj galeriji može se razgledati do 15. srpnja.

 

Strast prema znanju

– Izložbom kojom otkrivamo Vaska od njegovih početaka nastavljamo suradnju sa Sveučilištem u zajedničkom projektu "Val" i stvaramo mogućnost da se njegov rad znanstveno istražuje i povijesno-umjetnički valorizira – kaže Mario Lipovac iz Udruge "Val" koja skrbi o umjetnikovoj ostavštini, ne krijući da je proces otkrivanja dijelova očeve biografije na njega ostavio snažan dojam.
– Osobno me fascinirao podatak da je Vasko sa svojim kolegama na Akademiji primijenjenih umjetnosti inzistirao da se uvede kolegij o obradi mozaika i vitraja, što mi govori o njegovoj strasti kao studenta prema stjecanju znanja. Iz današnje perspektive, to izgleda potpuno neobično – kazuje Mario Lipovac.

 


Crvena riba u DES-u
Paralelno s postavljanjem izložbe u Kampusu, Vaskova se umjetnost useljava u DES, ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naime, zid pokraj glavnog ulaza u ustanovu ukrašavat će njegova prepoznatljiva crvena riba – prema narudžbi voditelja DES-a Tomislava Bogovića – a izložak prema Lipovčevoj slici izrađuje splitska grafičarka Danijela Šušak. Ona umjetnikove crteže oblikuje u reljefnoj formi, pogodnoj za taktilno razgledavanje slijepih i slabovidnih osoba.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 01:03