StoryEditor
KulturaSTFF-ov četvrtak u četvrtoj

Nakon 'Zagrebačkog ekvinocija' na Split Film Festivalu ide film Brillantea Mendoze o velikoj akciji filipinske vlade protiv trgovaca drogom

19. rujna 2019. - 15:00

Najočekivaniji film drugog dana 24. Split Film Festivala je jedan hrvatski – "Zagrebački ekvinocij" Svebora Mihaela Jelića. "Zagrebački ekvinocij" je ljetos zazvao mini senzaciju na festivalu u Puli kao Jelićev prvijenac "težak" svega 9000 kuna, skupljenih preko "crowdfundinga".

Praktički se, dakle, radi(lo) o "no budget" filmu koji je režijski poletniji od mnogih budžetiranih hrvatskih ostvarenja. Polet pristaje mladenačkoj komediji na tragu američkih nezavisnjaka devedesetih, koja kronicira jedan noćni izlazak u Zagrebu, odnosno prati nekolicinu prijatelja prigodom nabave cuge i droge za organizaciju tuluma.

U glumačkoj ekipi nalazi se i Luna Pilić, a film je prošlog tjedna imao projekciju i na festivalu u Betini, gdje ga je publika dobro prihvatila. Split i STFF su, dakle, iduća stanica filma nakon Betine.

– Veselim se prikazivanju filma na STFF-u. Uvijek mi je zanimljivo vidjeti reakciju publike koja dolazi iz neke druge okoline od one u kojoj sam stvarao film, pogotovo s obzirom na to da se radi o "zagrebačkom" noćnom životu.

Tako otkrivam koliko je film zapravo univerzalan i postoji li u njemu kvaliteta prepoznatljiva svima. Bilo je zabavno raditi na filmu sa Splićankom Lunom Pilić jer je ona dala taj antipod Blagom, koji predstavlja klasičnog zagrebačkog "brijača".

Ona je upravo taj lik koji ne shvaća njegovu "briju" i samim tim je ismijava, sagledavajući njegove navike i obrasce ponašanja iz vanjske, objektivne perspektive, tj. perspektive Splićanke u Zagrebu – izjavio nam je Jelić dan prije splitske premijere "Zagrebačkog ekvinocija", tempirane za četvrtak u kinu "Karaman", u 18.45.

Tjedan dana nakon projekcije u Splitu Jelić odlazi na studij režije u Beč, gdje je upisao akademiju među ostalim i na račun ovog filma, a jedan od predavača bit će mu oskarovac Michael Haneke.

– Tamo ću vjerojatno prva dva-tri mjeseca provesti u depresiji s obzirom da neću razumjeti većinu predavanja na njemačkom (onda ću se valjda priviknuti), pa mi je Split zadnja prilika da se odmorim i budem neodgovoran još barem neko vrijeme.

Naravno, veselim se i samom studiju, akademija je na dobrom glasu, ima svoj filmski studio, a studenti dobivaju budžete za "short" filmove veće od onog što smo mi imali za "Zagrebački ekvinocij".

 

Odgoj štićenika u Zimbabveu

Program STFF-a u četvrtak počinje u 17 sati na UMAS-u predavanjem Darka Stipančeva "Umjetna inteligencija jučer i danas". U "Kinoteci" u 19 sati kreće prvi program Kratkih filmova iz konkurencije, u trajanju od ukupno 103 minute, nakon čega u 21 sat slijedi projekcija "Dječje kuće", dokumentarca koji se vodi kao isječak iz života u centru za nezbrinutu djecu u Zimbabveu, iz perspektive štićenika koji su jedini izvor informacija.

Kino "Karaman", osim "Zagrebačkog ekvinocija", nudi i "Alfa: pravo na ubijanje" (20.45), novi film redatelja Brillantea Mendoze, nagrađenog 2009. za režiju "Kinataya" u Cannesu, koji kronicira veliku akciju filipinske vlade protiv trgovaca drogom i reperkusiju tog događaja na njegove aktere.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:48